Evenimente speciale

Lansare de carte | Cârligele, o istorie scrisă și trăită - Lucrarea profesorului vrâncean Ionel Budescu

Costică NEAGU
15 iun 2021 2295 vizualizări

Odată cu ,,dezghețul pandemic”, se observă și un ,,dezgheț cultural” în Ținutul Putnei. Recluziunea de aproape un an și jumătate ne-au arătat, prin contrast, care sunt binefacerile comunicării directe. ,,Masca” anticovid ne-a demonstrat fără putere de tăgadă, că avem nevoie unul de altul, chiar și pentru înjurături, darmite pentru laude sau pentru sfaturi.

Am asistat deunăzi (12 iunie) la prezentarea, lansarea lucrării ,,Ionel Budescu – Cârligele, o istorie scrisă și trăită”, ediția a III-a, Ed. Axis Libri din Galați (ediția I, 1979; ediția a II-a, 2004).

Într-o perioadă în care monografiile sociologice sunt de bonton, când fiecare primărie din județul nostru dorește să aibă o ,,monografie”, mai ales în preajma alegerilor electorale, ,,tocmind condeie”, cum spunea cândva Simion Mehedinți, cred că ar trebui ca fiecare autor să cunoască lucrările profesorului Ionel Budescu, ca drept model de acribie și de documentare.

Monografia profesorului Ionel Budescu este cea mai ,,bătrână” din acest colț de țară și nu a fost comandată de nicio autoritate, ba din contra, a apărut în timpuri de restriște, prin tenacitatea și dragostea de locul nașterii autorului – istorie trăită și scrisă cu pasiune (datorie față ,,tatăl meu”) și încrâncenare, mai ales prima ediție.

Fiind coleg de cancelarie la acea dată, m-am bucurat foarte mult de vestea lansării ediției a III-a.

Au vorbit despre virtuțile lucrării și au omagiat autorul d-na dr. Teodora Fântânaru, Părintele Ionel Vrânceanu, prof. dr. Romeo-Paul Postenlnicu, prof. Mihai Momanu, prof. Constanța- Marieta Giurcan, prof. Elena Glonț, Urlați; Mihaela Tătaru etc.

*   *   *

 Distins auditoriu, Prea cucernice Părinte,

Ne aflăm astăzi împreună, pentru a prezenta și a lansa pe drumul lecturii, lucrarea colegului și prietenului nostru, profesorul Ionel BUDESCU - Cârligele, o istorie scrisă și trăită, acum la ediția a III-a.

Prezentarea sau lansarea unei cărți este întocmai ca botezul unui copil sau lansarea la apă a unui vapor: cartea se lansează pe drumul lecturii, vaporul pe nesfârșitele căi maritime sau oceanice.

Nu voi spune prea multe lucruri despre carte, pentru că este o lucrare documentară și, din respect pentru munca autorului, oricare ar fi el, voi încerca să încadrez lucrarea în fenomenul cultural actual și cel în care a fost scrisă și rescrisă: ediția I – 1979, ediția a II-a – 2004, după un sfert de veac, iar ediția a III-a, după 17 ani.

Mulți se vor întreba, oare ce noutăți aduce Ionel Budescu în lucrare, de a simțit nevoia imperioasă de a relua textul de două ori!?

Excelența Sa, Academicianul Dan Berindei ne spune că: ,,Este o carte nouă, care merită citită, deoarece astfel avem o interesantă imagine a ceea ce ne poate oferi istoria locală, mai ales când este tratată chiar de un localnic însuflețit de pasiunea trecutului, cum este profesorul Budescu”.

Eu am căutat să văd ce se repetă, ce elemente dau stabilitate lucrării, pentru că aceste motive l-au determinat pe autor să lucreze, întocmai ca Meșterul Manole, numai că, dacă zidurile Mânăstirii Argeșului se dărâmau noaptea, Ionel Budescu noaptea le regândea și ziua le întocmea.

Am constatat că durabilitatea ,,zidurilor” o dau mottou-rile, pe care cititorul le ia de obicei, ca pe niște ,,ornamente” care au darul să-i potențeze atenția, dar pe care le uită după ce lecturează 2-3 pagini. În acest sens, mi-am propus, cu această ocazie, să vi le prezint, pentru a înțelege mai bine starea și trăirile autorului:

Cap. I – Cadrul fizico-geografic: Motto: ,,Soarele înrodește brazdele, mâna Domnului le-a bucurat cu bunuri felurite, cu pomete și flori, cu avuție și cu frumusețe”. Alecu Russo

Cap. II – Organizarea politico-administrativă: Motto: ,,Trăiască rotundul și generosul pământ românesc care, peste tot, este înnobilat și cu vița vinului, floarea trandafirului, spicul de aur al grâului și sufletul înțelept al românului”.  Lucian Blaga

Cap. III – Perioada Regulamentelor Organice: lipsă motto (capitol nou);

Cap. IV – Repere istorice: Motto: ,,Suflați colbul de pe cronici și faceți să renască virtutea bătrânilor de atunci în sufletul tinerilor de azi”. Alexandru Vlahuță

Cap. V – Viața economică: Motto: ,,Munca e școala cea mare a fiecărui popor”. Simion Mehedinți

Cap. VI – Sănătatea: Motto: ,,Nu te uita aiurea decât la viață, căci altfel n-o vei înțelege și o vei risipi degeaba”. Nicolae Iorga

Cap. VII – Educația și cultura: Motto: ,,Învățătura este averea omului sărac și podoaba celui bogat”. Proverb românesc

Cap. VIII – Viața religioasă: Motto: ,,Biserica este mama spirituală a neamului nostru”. Mihai Eminescu

Cap. IX – Etnografie și folclor local: Motto: ,,Nu pierd niciodată ocazia de a lua parte la petrecerile populare. Ca un prieten pasionat al poporului, când acesta se adună în mase, simt că sunt o parte a totalității.

E ceva dumnezeiesc în acest sentiment, așa că orice serbare a poporului mi se pare o sărbătoare sufletească, o rugăciune cucernică”.

Cap. X – Oameni de seamă născuți pe meleaguri cârligelene

     Motto: ,,Orice epocă de cultură ce se încheie, lasă în floarea uscată semințele vremii noi: nu le risipiți!” Nicolae Iorga

Acestea sunt elementele de stabilitate, dar există și multe elemente de noutate care țin atât de structura textului cât și de vocația profesorului de om de știință, de cercetător pentru care adevărul științific înseamnă totul: Cap. III Perioada Regulamentelor Organice; Capitolul ,,Viața religioasă” din primele două ediții se desparte în 2 capitole (Viața religioasă, Etnografie și folclor local)

*   *   *

Îl cunosc pe profesorul Ionel Budescu din ,,antichitate” - 1972, iată de aproape 5 decenii, de când am devenit colegi de cancelarie la Şcoala Bonţeşti-Cârligele. Pe atunci, tineri fiind, fiecare cu idealurile sale, pentru că aveam şi idealuri, fie personale, fie profesionale, fie sociale. La Nelu Budescu mi-a atras atenţia, pasiunea sa pentru istorie, în general, pentru istoria ținutului natal în special, dar cel mai mult m-a impresionat atunci când în 1979  i-a apărut ,,Monografia Comunei Cârligele”.

Am citit lucrarea cu mult interes, am căutat să disting între romantismul vârstei noastre şi efortul colegului meu şi să-i apreciez munca, să-l admir și să-l ,,invidiez” chiar, în sensul cel mai bun, de recunoaştere a valorii.

Dintre noi cei de atunci, Nelu Budescu a fost primul care şi-a dat gradul I, cu o lucrare despre învățământul din Județul Vrancea de la origini până la 1918, lucrare care a devenit cea mai importantă monografie a școlii vrâncene: ,,Ionel Budescu – Istoria învățământului din Județul Vrancea de la origini până la 1918”, Ed. Paideia, București, 2003. Abia când am studiat în profunzime viaţa şi opera lui Simion Mehedinţi, am înţeles ce înseamnă anul 1918 pentru şcoala românească.

Din acele timpuri de restrişte, legat de Nelu Budescu ţin minte o întâmplare. Prin luna august 1987-88, am fost chemaţi la o şedinţă de partid, la Comitetul Comunal de Partid. Nelu Budescu a replicat la telefon că este în concediu. Delegatul de la judeţ, care era tot dascăl la origine, a făcut următoarea afirmaţie: ,,Aveţi noroc de organizaţiile din vest că altfel v-am rade noi concediile”, la care am replicat: Bine, tovarăşe, că ne apără străinii în loc să ne apăraţi dvs.! Mult timp am stat apoi cu urechea ciulită să nu păţesc ceva, dar… au uitat. După 1989, colegul respectiv, m-a ocolit pe stradă…!!   

A venit anul 1989, noi ne-am împrăştiat, dar Nelu Budescu a rămas la ,,rădăcină”, ca Domnul Trandafir. A dorit să lupte alături de ai săi pentru renaşterea democraţiei, dar a fost... dezamăgit deși nu s-a plâns niciodată.

S-a întors la munca sa: dăscălia şi cercetarea științifică şi a elaborat lucrările:

1). Ionel Budescu - Cârligele, o istorie scrisă şi trăită, edițiile 2 și 3;

2). Ionel Budescu – Istoria învățământului din Județul Vrancea, de la origini până la 1918, Ed. Paideia, 2003;

3). Ionel Budescu - Documente demografice şi statistice: catagrafiile Ţinutului Putna, Ed. Rafet, 2013.

4). Ionel Budescu – Mănăstirea Dălhăuți, între adevăr și legendă, Ed. Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Buzău, 2016.

5). Ionel Budescu – Monografia Comunei Spulber, Ed. Alfa, Buzău, 2020;

6). Ionel Budescu – Suraia, o străveche așezare răzășească, în curs de apariție.

Lucrările lui Ionel Budescu sunt lucrări cu adevărat ştiinţifice, lucrări de referinţă.

Profesorul Budescu, un cercetător autentic şi serios, scormoneşte arhivele şi, beneficiind de specialitatea sa ,,chirilica - paleoslava”, poate descifra orice document vechi, lucru care nu e la îndemâna oricui. Ionel Budescu are un stil limpede şi pe înţelesul fiecărui cititor. În acest sens, el adaugă lucrărilor sale glosare cu arhaisme şi indice de nume.

Consultând lucrarea profesorului Budescu îţi pare că intri într-un tunel al timpului unde întâlneşti lucruri pe care nici măcar nu le bănuiai, dacă nu eşti avizat în privinţa conceptelor: limbă, antroponime, toponime, administraţie, măsuri şi greutăţi, noţiuni de istorie, geografie şi multe altele.

Poți astfel să înțelegi ce salt extraordinar a făcut limba română în aproape 200 de ani (1832-2021), poți să înțelegi izvoarele medievale, cultura religioasă, momentul Eminescu şi al Junimii, cultura interbelică și postbelică în evoluția limbii române.

Cu această ocazie îl felicit pe colegul și prietenul, Ionel Budescu și-i urez spor în tot ce lucrează, în folosul lui, al științei și al nostru, al tuturor!

Costică Neagu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.