Evenimente speciale

VIDEO + Foto | La Mănăstirea Mușunoaiele, din comuna Fitionești, de Sfântul Apostol Andrei, cu prima zăpadă

Vasile Tarciniu
5 dec 2022 2543 vizualizări

Pe 30 noiembrie, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc, numit şi „Cel dintâi chemat” întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat.

 

A fost frate cu Sfântul Apostol Petru și era din aceeași cetate cu Sfântul Apostol Filip. Sfantul Apostol Andrei a fost mai intâi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul împreună cu Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. A început să propovăduiască credința în tările din jurul Mării Negre, împreună cu doi ucenici pe care i-a ales, aruncând sămânța credinței și botezând primii creștini și a făcut din Marea Neagră și Dunăre, cristelnița botezului nostru.Acesta este considerat și ocrotitorul României.

Ziua pomenirii Sfântului Apostol Andrei este declarată ca fiind zi de sărbătoare a întregii Ortodoxii românești și a întregului popor român.

În această zi de 30 noiembrie, dis de dimineață, biserica  Mănăstirii Mușunoaiele, din comuna Fitionești a fost neâncăpătoare pentru mulțimea care a participat la luminarea lor. Credincioșii din apropiere, dar și din alte localități, au participat alături de preoții mănăstirii la Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Credincioșii împreună cu soborul de preoți au făcut, prin puterea rugăciunilor înalțate, să vibreze biserica.Preoții mănăstirii la sfârșitul slujbei au binecuvântat pe credincioșii veniți în număr mare să-l cinstească cu evlavie și bucurie pe Sfântul Apostol Andrei. La final s-au făcut rugăciunile pentru vindecarea neputințelor, a bolilor noastre trupești și sufletești.A fost o atmosferă de sărbătoare, cu biserica arhiplină de credincioși.Păstrând această atmosferă de sărbătoare, praznicul s-a încheiat cu o agapă creștinească.Cât de greu ne-a fost să ne desprindem din această atmosferă mirifică, să părăsim acest loc minunat de la mănăstirea Mușunoaiele din comuna Fitionești, care ne-a bucurat și cu prima zăpadă din iarna care vine. ❄❄❄❄❄

A consemnat

Vasile Tarciniu, profesor de matematică din Odobeşti, colaborator al Ziarului de Vrancea

Mănăstirea Mușunoaiele este o mănăstire ortodoxă din județul Vrancea. Așezată în localitatea Fitionești, mănăstirea închinată Adormirii Maicii Domnului, a fost înființată în secolul al XVII-lea. Din localitatea Panciu se pornește spre comuna Fitionești, cale de unsprezece kilometri, apoi, alți optsprezece kilometri, pe un drum forestier.

În apropiere de mănăstire se află mormantul eroinei Ecaterina Teodoroiu și situl arheologic "Cetățuia Mănăstioara". Istoria recentă a acestei mănăstiri este impresionantă, ea fiind un simbol al rezistenței anticomuniste din Munții Vrancei. Astăzi, obștea monahală este alcătuită din câțiva călugări.

Mănăstirea Mușunoaiele - scurt istoric

Mănăstirea Mușunoaiele se află așezată pe valea Zabrăuțiului, în comuna Fitionești, nu departe de Mănăstirea Brazi. Prima așezare monahală este pusă în legătură cu sihaștrii din vechime, nevoitori în aceste păduri, care, din când în când, coborau la biserică, spre a primi Sfintele Taine.

Potrivit unor marturii documentare, unii vietuitori ai Manastirii Brazi l-au rugat de mai multe ori pe mitropolitul Teodosie al II-lea, retras in manastirea lor, sa ridice un schit pe valea Zabrautiului, intre anii 1675-1694. Cel care a pus temelia primului asezamant monahal, numit Musunoaiele, a fost episcopul Lavrentie al Romanului, ucenic de seama al Sfantului Teodosie de la Brazi. Acesta a inzestrat asezamantul cu toate cele necesare vietii manastiresti, obtinand si unele scutiri de taxe pentru noul schit.

Prima biserica a Schitului Musunoaiele a fost construita din lemn, fiind inchinata Adormirii Maicii Domnului. Din pricina conditiilor meteorologice aspre, in numai un secol, bisericuta s-a dezafectat, nemaiputand fi folosita. In anul 1836, staretul Manastirii Brazi, care indruma duhovniceste si obstea acestui schit, a hotarat ridicarea unei noi biserici, tot din lemn. Construita intre anii 1839-1840, noua bisericuta a fost sfintita in anul 1841.

Intr-un documnet intocmit in data de 24 iunie 1839, ieromonahul Dimitrie, staretul de la Brazi, spunea: "Si, fiindca la acest loc de tintirim au fost petrecatori si doi preasfintiti arhierei, anume Teodosie, prim-mitropolit al Moldo-Vlahiei, si Lavrentie, prim-episcop al Romanului si Radautului, precum se gaseste scris prin documentele partilor de mosie de pe Zabraut, care sunt la schit, si mai ales in diata ce face preasfintitul mitropolit Teodosie, ce este din leat 7201 (1692), octombrie,14, in care cuprinde ca da schitului de la Cruce (Brazi) toate partile de mosie cate le avea la tinutul Putnii, cumparaturii si danii. (...) Dupa care temei am osarduit a face si o sfanta biserica pe acele parti de mosie, la Codru, pe hotarul Soldesti, pe apa Zabrautului, la obarsia hotarului, la poiana Marul si Parul, cu hramul Adormirea Preacuratei Maicii lui Dumnezeu si pururea fecioarei Maria."

Potrivit documentelor vremii, pe la anul 1945, in obstea Schitului Musunoaiele se nevoiau in jur de treizeci de parinti calugari, iar averea schitului cuprindea sase clopote, alaturi de alte odoare sfinte, precum si podgorii si mosii.

In anul 1863, prin secularizarea averilor manastiresti, facuta de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Schitul Musunoaiele a fost saracit de toate avutiile sale, iar calugarii s-au imprastiat, nemaiavand cele necesare traiului. Cei care au ramas insa in obste au inceput sa prelucreze lemn, spre a putea intretine biserica.

In anul 1940, prin purtarea de grija a ieromonahului Evghenie Hulea, staretul Schitului Musunoaiele, locasul monahal a cunoscut o perioada de renastere. Pentru verticalitatea sa, in privinta inselarii comuniste, parintele Evghenie Hulea a fost supranumit "Sfantul de la Musunoaiele". Renumit duhovnic si ingrijitor al celor aflati in nevoi, parintele a atras asupra sa ura comunistilor.

In anul 1949, pentru ca a oferit hrana unui grup de soldati germani, care fugisera din calea Armatei Rosii, parintele Evghenie a fost aruncat in temnita, vreme de cinci ani. Mai apoi, in anul 1958, el a fost inchis din nou, vreme de alti patru ani. Parintele Evghenie a fost torturat pana la moarte, trecand la cele vesnice in ziua de 23 octombrie 1962. Mai apoi, el a fost inmormantat in cimitirul din comuna Pufesti, judetul Vrancea.

In anul 1959, schitul de la Musunoaiele a fost inchis, de catre comunisti. Incepand cu anul 1980, staretul asezamantului monahal a inceput repararea cladirilor ramase in picioare si refacerea obstii monahale. Imediat dupa anul 1989, el a pus bazele celui mai mare ansamblu monahal recent din Vrancea. Manastirea Musunoaiele a fost redeschisa oficial in anul 1990.

Astazi, manastirea are doua paraclise, unul inchinat Pogorarii Sfantului Duh si Acoperamantului Maicii Domnului, sfintit in ziua de 8 septembrie 1996, si altul inchinat Sfantului Ioan Botezatorul si Sfantului Ierarh Nicolae, sfintit in ziua de 1 octombrie 2000. In anul 2011 a fost sfintita noua biserica, de mari dimensiuni, construita din zid, in cinstea Adormirii Maicii Domnului.

 

Manastirea Musunoaiele - Adormirea Maicii Domnului

Comuna Fitionesti, judetul Vrancea, codul 627135.

Staret: părintele ieromonah Sofronie Nechita

Text informații:crestinortodox.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.