Evenimente speciale

La Bordești a avut loc a treia ediție a simpozionului ”Bordești – Brâncoveanu”

Mihai Boicu
8 iul 2018 2605 vizualizări

Biserica brâncovenească din Bordești a găzduit, sâmbătă, a treia ediție a simpozionului ”Bordești – Brâncoveanu”, care a cuprins comunicări științifice pe diverse teme, evenimente editoriale, alte momente interesante.Profesorul Ionuț Bercaru, organizatorul evenimentului, a lansat o carte despre cimitirul ostașilor germani din comună

A treia ediție a simpozionului ”Bordești – Brâncoveanu” a adunat sâmbătă, 7 iulie, la biserica brâncovenească cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului din Bordești” oameni de cultură care au vorbit despre lăcașul de cult construit pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu și au prezentat comunicări științifice pe divere teme. De asemenea, au fost prezentări de cărți de la multe editurile Rafet și Eikon, vinuri locale, și a fost anunțată și apariția a două asociații locale, ”Pro Vita” și ”Acassa”, precum și obiectivele pe care le urmăresc. ”Simpozionul este o confirmare a implicării autorităților locale și a societății civile locale, ceea ce este o mare bucurie pentru mine. Anul acesta sperăm să fie o ediție deosebită, axată pe două direcții principale, pe carte și pe valorile locale”, a spus în deschiderea evenimentului profesorul Ionuț Bercaru, inițiatorul și organizatorul simpozionului de la Bordești. Alături de acesta s-au implicat în organizare Primăria și Consiliul Local Bordești, Dana Burducea, Dan Burducea, Inspectorul Școlar Județean, Direcția pentru Cultură. ”La solicitarea organizatorilor, am fost de acord să ne implicăm și sprijinim, ca în fiecare an, organizarea acestui eveniment cultural important pentru comuna Bordești”, a spus primarul comunei Bordești, Gheorghe Tătaru. Simpozionul a început cu prezentarea celor două asociații apărute. Col. Fănel Iancu, reprezentantul Asociației ”Pro Vita”, a arătat că asociația și-a propus includerea Monumentului Eroilor din Bordești pe Lista monumentelor istorice. Prof. Cătuța Panaite a prezentat Asociația ”Acassa” din Bordești și a pus accent pe faptul că trebuie adus din trecut ceea ce a fost bună. De altfel, la biserica brâncovenească a fost organizată și o mică expoziție cu obiecte tradiționale.

Istoria cimitirului german din Bordești a fost cuprinsă în paginile unei cărți

Istoria bisericii brâncovenești a fost adus în atenție de dr. Aurel Nicodei, fost arheolog la Muzeul Vrancei, care a prezent o cronică a săpăturilor arheologice, dar și momente din trecutul bisericii și istoria locurilor. Acesta a arătat că în jurul bisericii mai sunt construcții îngropate și care pot face obiectul unor săpături arheologice. Profesorul Ionuț Bercaru și-a lansat cu această ocazie o carte despre cimitirul unde sunt îngropați ostașii germani care și-au pierdut viața în zonă în Primul Război Mondial, intitulată ”Cimitirul de Onoare Română – German de la Bordești”. Cartea a fost tipărită de la editura Stef de la Iași, care îi aparține unui fiu al comunei, Stelian Chiriac, prezent și el la simpozion. ”Nu am făcut altceva decât să consemnez ceea ce se cunoaște despre ”Bătălia Crăciunului”, despre mărturiile lăsate în comunitățile de pe Valea Râmnicului, monumente și cimitire, despre cimitirul uitat de la Racovițeni care, practic, a dispărut și despre faptul că noi la Bordești încă avem un cimitir pe care trebuie să îl îngrijim. Sunt dificultăți evidente în a scrie despre lucrurile astea, pentru că a trebuit să fac mai multă arheologie decât studiu, deoarece în arhiva comunei nu mai este niciun document din acea perioadă, Arhiva Râmnicu Sărat și Arhiva Vrancea nu dețin documente despre plasa Plainești sau despre plasa Dumitrești pentru perioada aceasta. A trebuit să fac muncă de recunoaștere a inscripțiilor care sunt azi în cimitirul Bordești și să le consemnez cu mare atenție, pentru că încetul cu încetul, din păcate, cimitirul începe să se degradeze și multe dintre inscripțiile de acolo devin ilizibile”, a spus profesorul Ionuț Bercaru. Despre carte și istoria comunei a vorbit și Stelian Chiriac, editorul cărții. La simpozion a mai fost prezentată opera profesorului Ionica Sava, din Cândești, comuna Dumbrăveni. Constantin Marafet a făcut o prezentare a volumului ”Răzbunarea mierii”, apărută editura Rafet, Râmnicu Sărat. La simpozion au mai prezentat comunicări științifice prof. Christian Crăciun, dr. Marian Nencescu, preot Bogdan Costin Georgescu. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.