Evenimente speciale

ÎPS Cirpian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în ziua sărbătorii Bunei Vestiri: „Să continuăm cu mult curaj această luptă nevăzută”

Ziarul de Vrancea
26 mar 2020 2562 vizualizări

„Trebuie să fim uniți, să fim puternici și să ne ancorăm cu credință în purtarea de grijă a Mântuitorului Iisus Hristos și a Preasfintei Sale Maici”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian miercuri, 25 martie 2020, la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău.

În ziua sărbătorii Bunei Vestiri, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificațiile acestui mare praznic al creștinătății.

„Sărbătoarea Bunei Vestiri – în limba greacă, Evanghelismos – ne dezvăluie o mare taină dumnezeiască, și anume taina chenozei (de la cuvânul grecesc kenosis, care înseamnă golire) sau a deșertării de slava dumnezeiască a Fiului lui Dumnezeu-Cuvântul. Ce trebuie să înțelegem prin aceasta? Oare Fiul S-a «golit» pe Sine de dumnezeirea Sa, încetând a mai fi Dumnezeu? Nicidecum! Așa-numita «deșertare» din exprimarea Sfântului Apostol Pavel (cf. Filipeni 2, 7) se referă la voința Cuvântului întrupat de a nu-Și face vizibilă slava dumnezeiască în Persoana Sa divino-umană decât în situații excepționale, cum a fost momentul Schimbării Sale la Față, pe Muntele Tabor. Chenoza înseamnă act de smerenie a Fiului lui Dumnezeu, Care, prin întrupare, rămânând ceea ce era, adică Dumnezeu, S-a făcut și Fiu al Omului”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

Ierarhul locului a explicat că sărbătoarea de astăzi este un praznic împărătesc închinat atât Maicii Domnului, cât și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, „pentru că, așa cum glăsuiește troparul cântat la strană, «astăzi este începutul mântuirii noastre și arătarea tainei celei din veac». Este momentul în care Hristos Domnul a fost zămislit, prin energia creatoare a Duhului Sfânt, în pântecele fecioresc al celei ce avea să devină Maica lui Dumnezeu. Ea a fost darul cel mai de preț pe care neamul omenesc a putut să-l ofere lui Dumnezeu, după cum darul de neprețuit al lui Dumnezeu-Tatăl făcut oamenilor a fost Mântuitorul Hristos, Cel care Și-a asumat neputințele și păcatele noastre, mergând până la jertfirea propriei vieți pe crucea Golgotei. Iar aceasta a făcut-o pentru a-l împăca pe om cu Dumnezeu, pentru a ne ridica la comuniunea de viață veșnică a Sfintei Treimi și a ne reda starea de bucurie și fericire pierdută cândva de primii oameni, la începutul istoriei”, a subliniat Întâistătătorul Eparhiei de la Curbura Carpaților.

Totodată, Chiriarhul a arătat că „sărbătoarea Bunei Vestiri, ca popas duhovnicesc în timpul călătoriei spirituale din Sfântul și Marele Post al Paștilor, constituie un prilej binecuvântat de a medita la binele pe care Dumnezeu l-a făcut umanității prin Sfânta Fecioară Maria, «cheia» întrupării lui Dumnezeu și, implicit, a îndumnezeirii omului. Fiind cinstită de Dumnezeu Însuși, de îngerul Gavriil, de Elisabeta – cea dintâi persoană care a numit-o Maica Domnului – de Sfinții Ucenici și Apostoli și, mai ales, de către Fiul ei, Mântuitorul Iisus Hristos, Preasfintei Fecioare Maria i se cuvine cea mai înaltă cinstire și iubire sinceră din partea creștinilor, pentru că ea este, deodată, Maica lui Dumnezeu și Maica noastră, a tuturor celor care, prin Taina Sfântului Botez, am devenit frații mai mici ai lui Hristos și fii, după har, ai Părintelui ceresc”, a menționat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a adresat credincioșilor un mesaj de încurajare și mângâiere, în această perioadă de grea încercare pentru întreaga omenire.

„Doresc să transmit simțămintele mele de dragoste părintească celor care au fost împreună cu noi, astăzi, cu gândul, cu mintea și cu inima, pe parcursul săvârșirii Sfintei Liturghii, să le împărtășesc mesajul de bucurie al Bisericii, al Mântuitorului Iisus Hristos și al Maicii Domnului, întărindu-ne în convingerea că ultimul cuvânt în viața noastră îl are totdeauna Dumnezeu. Nu cunoaștem rațiunile pentru care Dumnezeu a îngăduit să trecem printr-o astfel de încercare. Oricine poate interpreta că ceea ce se întâmplă se datorează păcatelor proprii sau ale întregii omeniri. Cert este că ne confruntăm cu o nenorocire, pe care generațiile de astăzi nu au cunoscut-o până astăzi, însă nu trebuie să ne pierdem nădejdea. Nu va îngădui Dumnezeu să piară zidirea mâinilor Sale. Trebuie să fim uniți, să fim puternici și să ne ancorăm cu credință în purtarea de grijă a Mântuitorului Iisus Hristos și a Preasfintei Sale Maici”, a spus Părintele Arhiepiscop.

„Îmi este foarte greu să mă adresez celor ce mă ascultați acum, fără să ne putem privi față către față. Am depus, însă, un efort, închipuindu-mi că sunteți prezenți în duh, în această sfântă biserică și în toate bisericile unde, astăzi, s-a săvârșit Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, în cinstea Maicii Domnului. Să nu ne pierdem speranța, dragii mei. Întru ascultare și smerenie, să respectăm cu strictețe regulile ce ni s-au impus, chiar dacă ni se par severe, și să înțelegem că altă soluție pentru a depăși această criză sanitară nu există decât aceea de a rămâne izolați în casele noastre, dar uniți prin aceeași credință și prin aceleași gânduri de speranță în purtarea de grijă a lui Dumnezeu”, a mărturisit Ierarhul.

„Ne rugăm Părintelui ceresc și Sfintei Fecioare Maria să ne dăruiască înțelepciunea de a face ceea ce este bine și folositor pentru noi și pentru cei din jurul nostru, să ne întărească în credință și în lupta concretă cu acest inamic invizibil, numit «coronavirus», pentru ca, la final, să ieșim biruitori și să-I putem mulțumi din toată inima lui Dumnezeu Cel bun, milostiv și iubitor de oameni. Să continuăm cu mult curaj această luptă nevăzută”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Text informații + foto:arhiepiscopiabzvn.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.