Evenimente speciale

Invitație duminică la Vidra, la deschiderea Muzeului Țării Vrancei

Ziarul de Vrancea
19 sep 2021 1505 vizualizări

Citiți mai jos textul  integral al invitației făcută prin intermediul unui comunicat de presă transmis de conducerea Muzeului Vrancei

”Muzeul Vrancei, sub egida Consiliului Județean Vrancea, vă invită duminică, 19 septembrie 2021, la deschiderea MUZEULUI ȚĂRII VRANCEI, instituție care pune în valoare istoria, cultura, tradiția și universul spiritual din regiunea istorică, numită de Dimitrie Cantemir republică quasi independentă în cadrul fostului Ținut al Putnei. Muzeul Țării Vrancei cuprinde cinci săli, în care vizitatorul va descoperi caracteristicile prin care acest spațiu geografic se individualizează în cadrul istoriei României. De la covoarele tradiționale specifice satelor de pe Văile Putnei, Zăbalei sau Nărujii și costumele populare care au dus faima artei cămășilor vrâncene, până la ceramica de Irești, pe care Muzeul Vrancei intenționează să o revigoreze, organizând la Vidra, din 2022, o Școală de vară, pentru cei care doresc să se inițieze în arta olăritului. Gândit în spiritul Muzeului Național al Țăranului Român, instituția muzeală din Vidra este și o inițiere în istoria Vrancei arhaice și epoca în care aceasta a fost descoperită de Dimitrie Gusti, în 1927. Grație imaginilor primite de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, 25 din cele mai reprezentative fotografii realizate de Iosif Berman in 1927 înnobilează pereții Muzeului, aducând în actualitate Vrancea istorică de acum un secol. Nu lipsește din muzeu o incursiune în istoria luptei pentru apărarea Moșiei Vrancei și celebrul proces al dezrobirii, numit de Constantin Constantinescu-Mircești, „Marele proces al Vrancei”. Însă, un Muzeu al Țării Vrancei nu putea omite elementul identitar și anume biserica de lemn. Ultima etapă a excursului prin muzeu o constituie o biserică de lemn stilizată, în care vizitatorul se va întâlni cu arta lemnului și istoricul Schiturilor Obștilor Vrancei: Valea Neagră și Lepșa. Instituția este, din acest punct de vedere, prima etapă din proiectul de reziliență prin care Muzeul Vrancei răspunde ofensivei neomarxiste împotriva credințelor, tradițiilor și a culturii locale. Festivitățile vor începe la ora 13. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Comunei Vidra. Vă așteptăm cu drag la sărbătoarea sufletului Țării Vrancei.”

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.