Evenimente speciale

Galerie foto | Pictorița Carmen Mogoș, îndrăgostită de arta chinezească, expune la Focşani

Janine VADISLAV
7 mai 2019 3958 vizualizări

Iubitorii de artă din Focşani au fost martorii unui eveniment inedit, vernisajul expoziţiei  „Periplu asiatic”, purtând semnătura pictoriţei Carmen Mogoş, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Iaşi. Expoziţia, care a fost vernisată de criticul  de artă Maria Bilasevschi, din Iaşi, este găzduită de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”.

Îndrăgostită de artă, îndrăgostită de tărâmurile asiatice unde a petrecut mai mulţi ani, doamna Carmen Mogoş  a profitat de ocazie şi a studiat, timp de doi ani, o tehnică puţin cunoscută, greu accesibilă, artiştilor din România anume, pictura în tehnică chineză şi culori de apă.

Acuarele delicate pe hârtie de orez

Folosind tehnica picturii chinezeşti tradiţionale, doamna Carmen Mogoş a creat cele mai delicate picturi în acuarelă pe hârtie de orez. Liniile de lumină scot în evidenţă culori naturale, siluetele fragile ieşite la pescuit, apa învolburată, imagini aparent simple dar care, în credinţa chineză, aduc bunăstare în casă, fertilitate şi prosperitate.

Pictura tradiţională chineză are o istorie extrem de lungă, cu caracteristici distinctive şi stil care o diferenţiază de alte şcoli artistice. Spre deosebire de pictorii europeni, preocupaţi să redea modelele care pozau, cu nenumărate detalii, maeştrii chinezi se concentrează pe teme care se încadrează în una din aceste trei categorii: oameni (renwu), peisaj (shansui - „munţi şi ape", sau „păsări şi flori" (huaniao), pe care doamna Mogoş le-a abordat.

În încercarea de a transmite esenţa lucrurilor, experienţa lirică, starea de spirit care rezultă din contactul cu natura, aidoma artiştilor chinezi pictoriţa din Focşani a surprins în lucrările sale  un flux de sentimente delicate, experienţe, care spun poveşti speciale de viaţă trăite de fiecare dintre noi dar care capătă o încărcătură specială şi devin opere de artă când sunt filtrate prin inima si mâna unui artist. 

Şi-a dedicat ultimii ani studiului, lucrului bine făcut, finalizând în timp record un număr important de lucrări, pe care le-a prezentat într-o expoziţie personală, 40 la număr, găzduite de o galerie importantă din Iaşi. A  fost atrasă de peisajul asiatic, a pictat flori, dar nu tradiţionalele buchete atât de des întâlnite la pictorii europeni.  Printre altele, Bujorul, care este floarea naţională a Chinei,  simbolizând prosperitate şi noroc. A pictat peisaje care, deşi par fragile, gata să se destrame la ce mai uşoară adiere, sunt  bine ancorate pe hârtie dând senzaţia de stabilitate, de rezistenţă chiar dacă, întreaga atmosferă dintre limitele paspartuului este de o gingăşie emoţională absolută, întotdeauna având grijă să i-o ofere privitorului într-un elan  prietenos.

Tablourile cu flori sunt dominate de o eleganţă rafinată, care scoate în evidenţă opulenţa culorii aplicată strat cu strat, în acel timp dedicat meditaţiei, aducând artistul in prim plan, valorizându-i prezenţa în faţa şevaletului, aşa cum Floarea însăşi este pusă în valoare de spaţiul alb din fundal. În arta chineză lipsa culorii în fundal este o metaforă, am putea admite. Pictorul ştie ce trebuie arătat şi ce anume trebuie doar sugerat. Aşadar, fundalul alb are rolul, in opinia mea, de a stimula imaginaţia privitorului, care poate adăuga, mental, elementele care, în opinia sa, lipsesc, creându-se  o delicată şi necesară complicitate între cel care creează tabloul şi cel căruia îi este destinat.  Pictura tradiţională se face de obicei pe mătase sau pergament cu o pensulă înmuiată in cerneală sau pigment. Doamna Mogoş a lucrat pe hârtie de orez la care a ataşat  paspartu-uri de mătase.

Un lucru care m-a uimit şi am apreciat, doamna Mogoş a avut un vis început în China, unde a studiat tehnica timp de 2 ani. L-a continuat în ţară unde a avut o prima expoziţie în urma cu câţiva ani. A atras imediat atenţia  publicului, după care a dispărut din nou. Departe de România a cântărit opţiunile şi a ales. A devenit studentă a Universităţii de Artă „George Enescu”, din Iaşi, luându-şi licenţa în 2019. Într-un singur an a avut 3 personale şi a participat la 7 expoziţii de grup pentru care a muncit enorm. Între timp a fost acceptată în Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Iaşi, fapt care o onorează şi, în egală măsură, o obligă.

A avut expoziţii personale de pictură, în ţară şi în străinătate:  London Love Art (8-20 martie 2019) şi 4 Th Winter Art Salon (6-9 decembrie 2018, Strasbourg).  Este câştigătoare a numeroase premii naţionale şi internaţionale: Honourable Mention 4 th Edition of Winter Art Salon,Strasbourg , IAE London; the 3 rd place at UNICEF , International contest painting (secondary school class); Excellence Diploma Visual Art Exhibition; Victoria Art Gallery, UAP Iaşi; Excellence Diploma Visual Art Exhibition, Ion Neagoe Art Gallery, UAP Iasi.( Janine  VADISLAV )

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.