Evenimente speciale

FOTO | De Sânziene scriem și dăm mai departe poVestea iei de Vrancea

Silvia Vrînceanu Nichita
23 iun 2019 2313 vizualizări

Asociația “Eu, tu și ei” vă invită de Sânziene, pe 24 iunie, la Muzeul “Rădăcina Vrancei” din comuna Bârsești, pentru a celebra împreună lirismul vrâncean și mai ales ia străveche de Vrancea, obiect de colecție de o rară bogăție artistică dar din ce în ce mai greu de găsit în zilele noastre. Evenimentul are loc în cadrul “Caravanei de lectură pentru copiii din sate”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național prin intermediul căruia copiii sunt încurajați să citească și să exploreze lumea prin lectură în vacanța de vară. 

Copiii vor avea ocazia nu doar să citească din culegerile de etnografie și folclor pentru a descoperi prin joc cum și cât de frumos se îmbrăcau străbunii lor, dar vor avea ocazia să citească și “cărți vii” și să admire costume populare vechi, nepervertite de influențele modernității. Cei mici sunt invitați să se prindă într-un lanț al generațiilor și, prin intermediul metodei storytelling, cu ajutorul părinților și bunicilor, să recompună și să dea mai departe poveștile și legendele din Țara Vrancei. Aneta Hușcă, meșter popular din Bîrsești, specialistă în țesături populare, dar și Ioana Cojocaru, nevastă de cioban care încă mai poartă zi de zi catrința țesută din lână de oaie, toarsă chiar de ea, vor povesti despre viața oamenilor de la munte. O vom mai avea alături pe Cristina Diana Enache, cunoscut ilustrator de cărți pentru copii, care le va povesti micuților cum prind viață cărțile de povești. Cei mici vor avea ocazia să stea de vorbă și cu două activiste pentru drepturile omului, Aurora Martin și Mihaela Kovacs, la rândul lor curioase să afle legendele munților Vrancei.

Dăm viață muzeului "Rădăcina Vrancei"

Întâlnirea copiilor cu tradițiile strămoșești are loc de Ziua Universală a Iei în casa-muzeu creată de Costică Beșa, oier vrâncean și colecționar de obiecte etnografice din Vrancea, care a trecut la Domnul în iunie 2016. În urma sa a rămas Muzeul "Rădăcina Vrancei", deschis în 2010, care deține în patrimoniu sute de obiecte vechi, costume populare, țesături decorative, instrumente muzicale tradiționale, unelte de muncă, obiecte casnice, dar și fotografii, decorații și documente care atestă participarea vrâncenilor la cele două conflagrații mondiale. Prin intermediul acestei întâlniri ne dorim să onorăm atât arta populară și creativitatea vrânceană dar și memoria baciului-artist care a dăruit satului său un muzeu etnografic în care a pus tot sufletul său. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Bîrsești, prin amabilitatea domnului primar Ștefan Caba, al Școlii Gimnaziale “Ștefan cel Mare” Bîrsești, cu colaborarea Lăcrămioarei Ștefan, inspector la Primăria Bîrsești, profesorului Laurențiu Burloiu, și a directorului Căminului Cultural, Angelo Nistoroiu. Alături ne vor fi povestașii c@rte în sate, amfitrionii întîlnirii din comuna Babei Vrîncioaia, tineri vrînceni care oferă bucurie prin lectură.

Foto: Costică Beșa, oier vrâncean și colecționar de obiecte etnografice din Vrancea, a creat casa-muzeu "Rădăcina Vrancei"

Un sat de legendă

Potrivit legendelor locale, satul Bîrsești a fost fondat de ciobanul Bârsan, fiul cel mai mic al Babei Vrâncioaia, cea care i-a dat domnitorului Ştefan cel Mare pe cei șapte feciori ai săi pentru a-l ajuta să apere Moldova de invadatori. Cert este că oamenii s-au așezat aici din cele mai vechi timpuri, în Dumbrava Bîrseștiului fiind descoperite zeci de necropole din epoca fierului ce au dat numele culturii arheologice Ferigile-Bârsești. Primele săpături arheologice au fost realizate pe platoul Dumbravă parţial în anii 1955-1958 de către Sebastian Morintz, anume 28 din cei 48 de tumuli identificaţi până acum. În anii 2014 şi 2015 au mai fost cercetaţi 2 tumuli.

Vă așteptăm cu drag să ne prindem în hora tradițiilor de Sânziene!

Silvia Vrînceanu Nichita

Manger al proiectului cultural c@rte în sate

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.