Evenimente speciale

Foto | Tradiții populare de Anul Nou, la Vintileasca

Ziarul de Vrancea
2 ian 2024 2665 vizualizări

Pluguşorul, este obiceiul care se desfăşoară începând cu dimineaţa Ajunului Anului Nou până seara, la care participă copiii cu vârsta de până la 14 ani. Ei merg din casă în casă, rostind urări legate de belşug în gospodărie, pornind de la povestea lui „bădica Traian”, care a reuşit să obţină o recoltă bogată.

Acest obicei străvechi agrar, îşi are originea în trecut când anul nou calendaristic începea la 1 martie, dată care coincide cu începutul anului agricol. De-alungul timpului, prin schimbarea sistemului de numărare a anilor, acest obicei s-a mutat în timpul sărbătorilor de iarnă. Așa se explică tema muncilor agricole de primăvară, ce se regăseşte în textele pluguşorului. Este un moment care contribuie la veselia generală a sărbătorilor de Anul Nou, însoţit de strigături, pocnete de bici şi sunete de clopoţei. Intrând în curte, copiii se îndeaptă către fereastra casei şi după ce primesc permisiunea gazdei, încep urarea într-un ritm vioi. Pe măsură ce urarea se apropie de sfârşit, devine tot mai veselă şi optimistă.

Plugul mare sau Mascaţii, este obiceiul la care participă tinerii trecuţi de vârsta de 14 ani, dar şi bărbaţi însuraţi, care se organizează în cete de mascaţi. În trecut aceste cete mergeau cu plugul noaptea și erau primiți doar tinerii de peste 18 ani. Rolul mascaţilor este acela de-a îndepărta de la casa gazdei spiritele malefice, pentru ca aceștia să intre curaţi în noul an. Totodată, prin jocul ce îl face fiecare personaj din spatele măştii, are loc o refulare a tensiunilor sufleteşti acumulate în timpul anului. Acest obicei are sensul unui ritual de purificare, pregătindu-i pe cei care participă să intre mai liberi în perioada nouă care începe.

Bibliografie :Pantelimon Sorin, Comuna Vintileasca, Studiu monografic, Editura Rafet, Râmnicu Sărat, 2020

Text informații+ foto:Pantelimon Sorin

Articol republicat în Ziarul de Vrancea

Prima publicare în anul 2021

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.