Evenimente speciale

FOTO | Tradiţii, obiceiuri și superstiţii în Vrancea de ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Janine VADISLAV
31 aug 2023 7187 vizualizări

În fiecare an, pe 29 august, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului. În memoria sângelui vărsat de către Sântion sau Sântion de toamnă (cum mai e numit, în popor, Sfântul Ioan Botezătorul), tradiţia cere să nu se bea vin roşu, să nu se mănânce alimente care au aceeaşi culoare: pepene roşu, ardei roşii, carne roşie nici atât, pentru că e zi de post. Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din Anul Bisericesc. Tradiţional, din această zi începe şi frigul toamnei.

Sfântul Ioan Botezătorul a venit pe lume în familia preotului Zaharia din cetatea Orini, mama sa, Elisabeta fiind descendentă a seminţiei lui Aaron. Naşterea proorocului s-a petrecut cu numai 6 luni înainte de naşterea lui Isus Cristos. Venirea pe lume a lui Ioan a fost vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia, chiar în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu a crezut în vorbele îngerului a rămas mut până la punerea numelui fiului său. Sf. Ioan este socotit de biserică ultimul prooroc al Vechiului Testament şi primul Sfânt al Noul Testament. Chiar Mântuitorul Cristos recunoaşte că nu s-a mai născut un om mai sfânt, din femeie, decât Ioan Botezătorul. Din aceasta cauză era împotriva patimei beţiei şi preacurviei în care căzuse regele Irod. 

Sfântul Ioan Botezătorul este cel mai mare dintre prooroci şi, aşa cum îl cunoaşte biserica, Înaintemergător pregătitor al venirii Mântuitorului Cristos. Praznicul Tăierea Capului Sf. Ion Botezatorul este dedicat amintirii unui eveniment petrecut în urmă cu 2000 de ani, relatat de către Sf. Evanghelist Marcu”, spune preotul protopop Oscar Frunză, Protoieria Focşani 2. 

Irod Antipa, rege al unei părţi din Palestina- provinciile Galileea şi Pereea - o luase de soţie pe Irodiada, soţia fratelui său, Filip. Acest lucru, nepermis de religie şi morala poporului evreu, era aspru criticat  de către proorocul Ioan. De aceea regele Irod îl va băga în temniţă pe Ioan. Evanghelistul arata că Irod îl respecta pe prooroc ca pe un om drept şi sfânt şi deseori îi asculta cu bucurie cuvântul. Cea care îi dorea moartea însă era soţia sa, care aştepta doar momentul potrivit, ziua de naştere a lui Irod la care au fost invitaţi oameni de seamă din întreaga lume.

„Pentru a anima atmosfera au fost chemate dansatoare, între ele fiind şi fiica Irodiadei, Salomeea care-l impresionează prin dansul său pe Irod. Acesta doreşte să-i ofere un dar spunându-i că-i va dărui orice îşi doreşte până la jumătate din împărăţie.” 

Îndemnată de mama sa, Salomeea îi cere lui Irod capul Sf. Ioan pe tipsie.

„S-a mâhnit Irod când a auzit cererea. A poruncit soldaţilor, care au mers în temniţă, l-au decapitat pe proorocul Ioan şi au adus fetei pe tipsie capul acestuia. Cum bine ştim cea mai bună arma împotriva păcatelor şi a patimilor este postul şi de aceea ziua de azi este o zi pe care o sărbătorim postind.”, mai spune preot protopop Oscar Frunză, Protoieria Focşani 2

Tradiţia spune că trebuie să ţinem post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. 

Noi ţinem post…” spune o doamnă.  

- Şi daţi şi de pomană? Întreb

„Se dă şi de pomană, da.”

Un alt obicei care se păstrează în această zi este acela de a împărţi celor necăjiţi de sufletul morţilor din familie. După ce pomelnicul este citit şi pomana binecuvântată de preot, este data celor care sunt veniţi la biserică. Mamele îşi învaţă fetele să ducă tradiţia strămoşească mai departe 

„ Să fie de sufletul părinţilor… Bogdaproste, să fiţi sănătoşi, să faceţi şi la anu… 

În această zi nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna. Nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi”, spune doamna Gabriela Melu-Butu, din Parohia Căpătanu.  

Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai importanţi sfinţi creştini, simbol al adevărului, al lucrării neîntrerupte şi al smereniei, deoarece sfântul trăia modest, sărac pe dinafară, dar atât de bogat în inima sa.

 Janine Vadislav

Articol republicat în Ziarul de Vrancea. Prima publicare în 2022

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.