Evenimente speciale

Foto | Soveja la Simpozionul Internațional „Cucuteni 5000 Rediviva” – ediția a XV-a

Constantin Macarie
28 oct 2020 2427 vizualizări

Cum pandemia(bat-o vina!) a împiedicat desfășurarea acțiunii de mai jos, programată în septembrie, la Chișinău, acțiune la care  Ansamblul de cântece și dansuri ”Nunta Sovejană” participa la cetatea Soroca la Gala portului și dansului popular, ca invitat de onoare, vineri, 23 octombrie 2020, s-a desfășurat online, într-un cadru natural, deschis, restrâns Simpozionul Internațional „Cucuteni 5000 Rediviva” – ediția a XV-a, organizat la Chișinău, la Universitatea Tehnica a Moldovei.

La acest eveniment a participat online și Fundația sovejană, membri ai Ansamblului de cântece și dansuri ”Nunta Sovejană” , creatori populari din Soveja. Așa, mesajul de creatori de frumos al sovejenilor, de păstrători de tradiții ca legi strămoșești, în spațiul vast cucutenian, căruia i se circumscrie și spațiul european, dar nu numai, a trecut iarăși peste Prut, a ajuns în toate colturile țării. Și mai dparte. Realizându-se o conexiune perfectă, pe un areal destul de mare ce a inclus Chișinău, Cahul, Soroca, Iași, Soveja, Cașin, Rucăr, Dragoslavele, Tg. Mureș, Sibiu, Cracovia, Colibași ( Basarabia), Franța, Bulgaria.Au fost prezentate comunicări de înaltă ținută științifică, pe secții. Soveja, alături de Cașin, de Rucăr, de Dragoslavele, de Colibași a participat la secția Hora care ne unește, cu tradiție la edițiile anterioare, aducând pe micile ecrane creatori de artă populară din Soveja, imagini de la Muzeul Miorița – unic în țară, fondat de noi în 2018, peste 70 de fotografii cu conținut etno-folcloric local, din fondul documentar al Sovejei. Filmul documentar Nunta Sovejană, comunicarea ținută de prof. Constantin Macarie – Miorița – „legea strămoșească” au dat imaginea vieții spirituale a oamenilor de la munte, prin contribuția colectivă a grupului de informare și de comunicare, ”Meridianul Miorița” al fundației. 

A fost o manifestare de masă, deși online, de succes. Este dovada că nimic nu poate opri gândul de bine, spirtul comunitar sub umbrela culturii, unitatea naționala a românilor de pretutindeni. Un mesaj comun s-a confirmat, mesaj valabil si pentru Miorița si ,,făcătorii" ei, cum spun bătrânii sovejeni, si pentru simpozionul de azi: ,, Înfrânt nu ești atunci când sângeri/ și nici când ochi-n lacrimi ți-s,/ ci -adevăratele înfrângeri/ sunt renunțările la vis". Mesaj ce stă scris pe Monumentul eroilor sovejeni din toate timpurile.  Fiindcă sovejenii nu au renunțat la visul lor de creație de frumos, de viață demnă și frumoasă, precum nici ciobanul mioritic la viață, el nefiind înfrânt.  El scoate asul din mânecă -nunta cosmică, drept triumf al vieții asupra morții, pe care o vede ca o trecere în calmul și liniștea naturii, (,,de-ar fi sa mor"). 

 Și invita vorbitorul: „pentru a înțelege Miorița, trebuie mers la întâlnirea cu Capodopera prin lectura fără prejudecăți a Mioriței, a testamentului ciobanului, partea cea mai de substanță a poemei, dar si cu viața creatorilor ei,  din cuibul capodoperei, așa cum am încercat azi prin cei în fața dvstră, prin filmul transmis și expoziția de fotografii. Așa salvăm Miorița de la demitizarea ce o asaltează, de la scoaterea din manualele școlare”.  Acesta a fost mesajul Sovejei acum și în celelalte șase ediții ale simpozionului în cauză, din anii anteriori. Un mesaj dedicat prin acțiunea citată, celor 400 de ani care s-au împlini în acest an de la Prima migrațiune a celor din Rucăr și Dragoslavele, la Soveja, la Cașin.

Felicitări mediului academic vast ce s-a alăturat, felicitări organizatorilor, prof. Univ. Lorin Cantemir – „starostele” acestei manifestări de tradiție, dlui Valeriu Dulgheru și celorlalți distinși și entuziaști luptători pentru Uinre, pentru promovarea valorilor românismului de pe ambele maluri ale Prutului și nu numai, dlui prof.univ. Adrian Dorogan, care au asigurat conexiunea online pe traiectul spațiului cucutenian. O manifestare de succes pentru toți în condiții noi, originale. Mândri suntem că și noi- sovejenii – am făcut parte faptic din acest mediu academic al simpozionului.

 Astfel fundația sovejană, consecventă obiectivelor sale, a adăugat încă o acțiune de promovare a valorilor Sovejei, acțiuni ce avem credința că vor fi de și mai mare succes și conținut, prin noul edil al Sovejei, „primus inter pares”- Ionuț Filimon, prezent alături de noi.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.