Evenimente speciale

FOTO | Profesorul vrâncean care-și sărbătorește ziua de naștere de Ziua României

Janine VADISLAV
3 dec 2021 3825 vizualizări

„La mulţi ani, Domnule Profesor Mihail Adafini!”

Domnul profesor Mihail Adafini împlineşte azi o frumoasă vârstă, 72 de ani... De obicei mă feresc să spun „câţi”, dar pentru domnul Profesor vârsta este un fir de trandafir la reverul hainei, atât de bine şi de frumos îşi poartă anii încât ar fi păcat să nu se ştie...

Este un om norocos încă de la naştere, venind pe lume în ziua de 1 Decembrie, ziua României. Şi-a împlinit toate dorinţele, cel puţin pe cele care ţin strict de deciziile fiecăruia dintre noi, o carieră frumoasă, prieteni buni, de nădejde, copii excepţionali, plăcerea de-a călători, de a urca pe munte, care l-au ajutat să se menţină într-o formă fizică de invidiat, sănătos, cu poftă de viaţă, cu poftă de muncă. 

Nu ştiu câte daruri va primi azi, probabil, multe, dar ştiu că a avut grijă să-şi facă singur un dar de suflet, o minunată carte, „Oraşul Panciu între cutremure tectonice şi politice”, la care a muncit cu mare drag. Este darul pe care-l dedică oraşului în care s-a stabilit, a profesat, şi-a clădit o frumoasă familie, a pregătit generaţii de elevi de care este mândru.

Panciu este oraşul în care, în sufrageria  unui bloc din apropierea Liceului Teoretic „Ioan Slavici”, o încăpere plină ochi cu cărți, fişe, amintiri strânse de-a lungul anilor, proiecte la care a visat, la care visează încă, a tot scris, fericit că bunul Dumnezeu i-a dat acest talent, pe care puţini îl au, dar şi ambiţia de a duce la bun sfârşit lucrul început.

Nu are blazon doar pe casa din Străoane, are unul şi în inima sa, care îi înnobilează existenţa.

„Cartea, o monografie bine lucrată a oraşului Panciu, este o pledoarie pentru cinstirea  eroilor locali, dar şi a tuturor celor care au lăsat ceva de valoare pe urma lor, care au trudit pentru contemporani, atât în plan material cât şi spiritual, iar unii şi în conducerea localităţii pe drumul progresului, scria prof. univ. dr. Benone Puşcă, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. (...) În condiţiile în care România a fost admisă în Uniunea Europeană şi când este supusă volens-nolens unui  proces de globalizare, ca şi celelalte ţări, întreprinderea profesorului Adafini este merituoasă, pentru că prezintă un model  de cultivare a identităţii podgoreanului din ultimele secole, urmaşi ai răzeşilor, oameni liberi, trăitori la marginea arhaicei şi dârzei Ţară a Vrancei.” 

Această minunată şi necesară carte are ca motto, un citat din Nicolae Iorga, sub  cărui „umbrelă” (se simte inspirat, în cel mai bun înţeles al cuvântului), stă şi domnul profesor Mihail Adafini:„A scrie istorie, e o datorie  pentru omenire; a-i adăuga ce ai mai „aflat” este o obligaţie pentru fiecare. Dacă ai trăit ( şi „împlinit”) fapte istorice, ai obligaţia să le păstrezi, dar şi să le transmiţi...”

Cartea prezintă 80 de ani din istoria  „oraşului dintre vii”, pentru care autorul  a adunat informaţii din arhive, din lucrări de referinţă despre oraşul Panciu şi a satelor aparţinătoare, iar pentru o reconstituire contemporană fidelă a apelat la tradiţia orală, ori din universul cotidian, la propriile amintiri.

Evident, domnul profesor Adafini s-a simţit obligat ( minunat cuvânt alăturat personalităţii domniei - sale ), să dea mai departe toate aceste  informaţii, pentru cei care, mâine, poimâine, peste ani, se vor simţi „obligaţi” - prin natura profesiei - să ducă aceste povești mai departe, în scris sau oral. Nu poţi să te simţi altfel decât binecuvântat când descoperi un intelectual de talia domnului profesor, care a ţinut să adune tot, tot pentru cei de azi, dar mai ales pentru cei care vor veni, mâine, poimâine, peste 10, 100 de ani, sau mai mult. Flacăra unor astfel de cărţi nu se stinge niciodată, mai mult inspiră, încurajează, susţine pe cei pe care generic îi numim iubitori de istorie, cercetători, autori..., care au curiozităţi peste medie.

- Domnule profesor Adafini, ce v-a îndemnat şi motivat să scrieţi această carte? întreb 

„Majoritatea celor care scriu monografii au încredinţarea că ele reprezintă un mare câştig sufletesc căci îşi retrăiesc copilăria, tinereţea lor, sau poate a părinţilor, a bunicilor şi a străbunicilor, pentru care au trudit ani de zile, cu scopul de a scoate la lumină locuri, oameni şi fapte, reprezentând o satisfacţie morală a contribuţiei la dăinuirea comunităţii peste decenii şi veacuri. Lucrarea aceasta a fost scrisă cu gândul la publicul larg, la cititorul fără cunoştinţe serioase de istorie, care ar trebui să cunoască o perioada bulversantă a istoriei şi a oraşului Panciu, în special. (...) Ne-am gândit  şi la faptul că urmaşii, peste decenii, sau poate unul, două secole, se vor întreba: Care  fost nivelul de civilizaţie în a doua jumătate a secolului XX şi la începutul secolului XXI, ce gânduri, ce preocupări am avut noi, ce realizări am avut şi la ce nivel? Îi doresc acestei cărţi să fie citită, împrumutată, reeditată...”, a spus domnul profesor Mihail Adafini.

Domnul profesor Mihail Adafini s-a născut în comuna Străoane, la o azvârlitură de băţ de oraşul Panciu.  Este absolvent al Facultăţilor de Istorie - Geografie şi  Istorie - Filozofie. A fost profesor la şcolile din Spineşti - Vrâncioaia, Răcoasa, Câmpuri, unde a fost şi director coordonator al şcolilor din localitate şi la liceele din Panciu, director adjunct al Şcolii Nr. 1 Panciu, inspector şcolar istorie/ socio-umane la ISJ Vrancea 2002-2007 şi preşedintele Filialei Vrancea a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România ( 2003-2018).

A publicat numeroase studii de mare importanţă în principalele  reviste de specialitate, dar şi  „Sfânta lumină a învăţăturii şi apostolii ei”, „Istoria şcolii păncene (1856 - 2011), „Oraşul  Panciu în timpul războiului pentru întregirea României”, „Contribuţia locuitorilor oraşului Panciu la făurirea şi apărarea României Mari” şi broşura „Palatul Administrativ Panciu”. Este, alături de alţi condeieri vrânceni, co-autor al antologiei „Povestea străzii mele, lansată la ultimul Târg de Carte”, din acest an, la Focşani. (Janine VADISLAV )

Citiți și:Foto | Profesorul de istorie din Panciu cu steag şi blazon;

Profesorul Mihail Adafini, sărbătorit la pensionare, în cadrul cercul profesorilor de istorie;

Profesorul Mihai Adafini a fost premiat pentru promovarea istoriei oraşului Panciu

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.