Evenimente speciale

Foto | Procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului în 190 de parohii ortodoxe, din Vrancea și Buzău

Ziarul de Vrancea
30 mar 2021 1759 vizualizări

În perioada 26-27 martie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în Eparhia Buzăului și Vrancei, a avut loc o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea vrânceană Valea Neagră și cu moaștele Sfinților Nectarie de la Eghina și Haralambie.

Evenimentul a fost organizat la cererea Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, urmare solicitărilor membrilor comunităților locale din ambele județe.

Pe parcursul celor două zile, fără a se opri, procesiunea a străbătut peste 1.000 de kilometri și a binecuvântat 190 de parohii, parcurgând aproape toate văile și localitățile dintre hotarele Eparhiei.

Procesiunea fost primită cu mare bucurie atât de credincioși, cât și de autoritățile locale.

„Apreciez foarte mult implicarea Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei în viața comunității noastre. M-am bucurat să aflu de organizarea procesiunii din 26-27 martie, cu icoana Maicii Domnului de la Valea Neagră și cu moaștele celor doi sfinți, Nectarie de la Eghina și Haralambie. Suntem în Postul Mare și gândurile noastre trebuie să se îndrepte și mai mult către cele sfinte”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Cătălin Toma.

În anumite localități, procesiunea a fost întâmpinată de primarii acestora, care, în unele cazuri, au însoțit convoiul procesiunii până la ieșirea din ultimul sat al comunității. Astfel, domnul Silviu Pintilie, primarul uneia dintre cele mai mari comune din Vrancea, Vidra, a exprimat – în numele satelor ce compun comuna – recunoștința pentru organizarea acestei procesiuni atât de așteptate de toți creștinii.

Primarul municipiului Râmnicu Sărat, domnul Sorin Cîrjan, a întâmpinat procesiunea în fața primăriei, împreună cu membri ai aparatului său.

„Ziua de sâmbătă ne-a adus o mare bucurie. Icoana Maicii Domnului de la Valea Neagră și moaștele Sfinților Nectarie și Haralambie au trecut în procesiune și prin orașul nostru. Pentru râmniceni, care au ales, cu mulți ani în urmă, ca Măicuța Domnului să le fie ocrotitoare, orice eveniment legat de numele său capătă o importanță aparte. Am simțit în multe momente, mai ales în această perioadă dificilă, că rugăciunile ei către Domnul nostru Iisus Hristos ne-au ajutat și ne-au adus alinare. Îi mulțumim Înaltpreasfințului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, pentru binecuvântarea acestei procesiuni ce ne aduce speranță și, totodată, le felicităm pe doamnele din Asociația Femeilor Ortodoxe pentru inițiativa și eforturile depuse în organizarea acestui eveniment”, a spus primarul orașului Râmnicu Sărat.

Doamna Elena Gîrneață, primarul localității Slobozia Ciorăști, a mărturisit următoarele: „Vă mulțumesc din suflet, în numele locuitorilor comunei mele, pentru că ați acceptat să veniți pe acest traseu. Mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian că s-a gândit la această acțiune desăvârșită pentru sufletele noastre, în aceste momente extrem de dificile. […] Trăim vremuri grele, încercate de boală, și a fost o mare binecuvântare că aceste sfinte moaște au circulat dintr-o comună în cealaltă, aducându-ne bucurie duhovnicească”.

Președinta Asociației Femeilor Ortodoxe, doamna Ana Săcrieru, a făcut referire la modul în care s-a realizat evenimentul, mulțumind Ierarhului locului și tuturor celor care au făcut posibilă organizarea impecabilă a acestei procesiuni.

„Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, la rugămintea Asociației Femeilor Ortodoxe din Eparhia noastră, a avut loc procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Valea Neagră din Munții Vrancei, alături de moaștele Sfinților Nectarie și Haralambie, vindecătorii de boli. Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru această bucurie și nădăjduim în continuare în ajutorul Maicii Domnului și al sfinților. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian pentru că a făcut posibilă această procesiune pentru al doilea an consecutiv, anul trecut resimțind din plin ajutorul Maicii Domnului și al sfinților imediat după ce s-a făcut procesiunea, chiar înaintea declarării stării de urgență”, a afirmat doamna Săcrieru.

Referindu-se la importanța evenimentului, Înaltpreasfințitul Parinte Arhiepiscop Ciprian a amintit că procesiunea din anul precedent „a fost o mare mângâiere pentru credincioși, mai ales la începutul pandemiei, când toată lumea era foarte speriată, întrucât nu se știa ce se va întâmpla în viitor; nimeni nu mai trăise așa ceva – o pandemie – despre care noi am citit oarecând doar în cărți”.

Înaltpreasfinția Sa a precizat că procesiunea din primăvara acestui an, desfășurată între praznicul Bunei Vestiri și Duminica Sfântului Grigorie Palama – „luminătorul Ortodoxiei”, este o „bună vestire” din partea Maicii Domnului cu privire la izbăvirea de pandemia care a cuprins întreaga omenire.

„Este foarte important să nu uităm că, dincolo de efectele benefice ale unor medicamente descoperite de oameni de știință, ajutorul pe care îl simțim în viața noastră vine numai de la Dumnezeu. Ceea ce la oameni este cu neputință, la Dumnezeu este cu putință. Credincioșii au întâmpinat icoana Maicii Domnului și sfintele moaște cu nădejdea că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și sfinții făcători de minuni ne ajută și mijlocesc înaintea Părintelui ceresc, ca să ne binecuvinteze cu sănătate deplină.

Boala care s-a dezvoltat este o realitate, oamenii încă se înfricoșează, mai ales în condițiile în care sunt prezentate știri tot mai alarmante, de natură să ne inducă o stare de panică și de frică. Însă noi, cei care credem cu adevărat în Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, avem convingerea că El este Doctorul tuturor, tămăduind atât bolile sufletești, cât și pe cele trupești. Prin urmare, se așteaptă din partea noastră mai multă credință, atașament față de Biserică și dragoste unii față de alții”, a subliniat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Valea Neagră a fost dăruită acestui așezământ monahal de către Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, cu ocazia întemeierii mănăstirii, la mijlocul secolului al XVIII-lea, fiind o îmbinare a celor două tipuri iconografice: Hodighitria („Povățuitoarea” sau „Îndrumătoarea”) și Eleusa („Milostiva”). De-a lungul timpului, icoana a fost scoasă în procesiune de mai multe ori și a ajuns până în satele din Câmpia Dunării, ajutorul său nelăsându-se așteptat în vremuri de epidemie.

Text informații + foto:arhiepiscopiabzvn.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.