Evenimente speciale

FOTO| Norocoşii din Soveja care şi-au găsit sufletul pereche de Dragobete

Janine VADISLAV
28 feb 2021 4819 vizualizări

Trei familii din localitatea vrânceană Soveja, care şi-au unit destinele după ce au spus acum 5 decenii un DA hotărât, de Dragobete, s-au întâlnit şi au sărbătorit momentul aşa cum ştiu mai bine, ciocnind o cupă de vin din celebrele podgorii vrâncene. Gazda a fost Elena Ţuţui, o mare iubitoare a tradiţiilor strămoşeşti, a sărbătorilor tradiţionale petrecute în familie, dar şi cu prietenii, vecinii şi rudele din localitate. De astă dată a ales ziua lui Dragobete, care sărută fetele, după cum spune o zicală din bătrâni. Şi a petrecut, cu seniorii, care îi sunt alături şi cărora le este alături, toţi apropiaţi sufletului ei. Doamnele şi domnii au purtat costumele tradiţionale, moştenite de la părinţi, au depănat amintiri de pe vremea când s-au cunoscut şi s-au căsătorit, cu familii care sunt un exemplu pentru cei tineri. Deşi vremurile în tinereţea lor erau altele şi părinţii încă hotărau când şi cu cine se căsătoreşte fata lor, aceste cupluri sunt şi azi împreună, cu copii la casele lor, gospodari de frunte în comunitate. Mai mult, dragostea ce şi-o poartă e ca în ziua în care au spus DA, în faţa ofiţerului Stării Civile.

Cât a stat tochitura pe plită, oaspeţii au stat la poveşti amintindu-şi de vremurile când ocheau câte o fetişcană frumoasă, harnică şi cu oarecare stare, pe care o scoteau la horă, după care mergeau în peţit la părinţi. Fetelor nu le plăceau întotdeauna băieţii aleşi de părinţi, motiv pentru care uneori s-a ajuns la divorţ. Cazuri răzleţe, majoritatea căsătoriilor au rezistat vremii şi încercărilor de tot felul.

„Ne cunoşteam de mici, spune nenea Mihail privindu-si cu drag aleasa. Am fost vecini! Am fost aproape unu cu altul, la horă....”

Tanti Olguţa e mai mică cu 4 ani decât soţul ei. Glumeţ de felul său, nenea Mihail spune râzând, de ce-a luat nevastă mai tânără. 

„Dacă era mai bătrână, n-o luam, că nu hierbea...” ( adică rămânea tare ca fasolea nefiartă). 

Amândoi au trecut printr-o experienţă nefericită despărţindu-se de primul partener, dezamăgire care i-a apropiat şi mai mult, iar a doua căsătorie a fost cu noroc. Totul a început pe când tanti Olguţa aştepta în centrul comunei să vină cineva, să nu meargă singură, noaptea, peste deal. 

„Şi s-a nimerit să fie el! spune tanti Olguţa. Cică, ce faci acolea? Şi-am trecut dealul amândoi...” 

„Nu s-a întâmplat nica, spune nenea Mihail, n-a vrut să stea nici s-o pup!” 

„Da nici n-ai zis”, râde tanti Olguţa.

Jocul acesta a durat vreo săptămână, după care, nenea Mihail şi-a luat fratele şi a venit în peţit.

- Aţi făcut o alegere buna? întreb.

„Foarte bună, mulţumim lui Dumnezeu”. 

- V-aţi împăcat bine? întreb. 

„Ne-am împăcat până acuma, da acuma te mai hârâi, te mai cerţi”, glumeşte nenea Mihail, care spune că dacă ar fi s-o ia de la capăt, tot  pe tanti Olguţa ar cere-o de soţie.

- Ce nu v-a plăcut la dumnealui?  întreb.

„Rău de gură”...

- Una peste alta, a fost o viaţă frumoasă?  

„Frumoasă, foarte frumoasă...”, spune tanti Olguţa Bălan.

Şi pentru că împlinesc ani buni de căsătorie, nenea Mihail i-a făcut soţiei o declaraţie.

„Te iubesc cum te-am iubit la tinereţe, te ador la bătrâneţe.”

Un alt cuplu fericit este cel format de soţii Viorica şi Mihai Ghenuchi. Doamna ne arată câteva fotografii de la nuntă, din care ne priveşte o fată frumoasă tare.

„ Aicea sunt eu, aicea sunt mireasă..., aici mireasă, cu verişoarele mele...” 

- Câţi ani aveaţi aici? întreb.

„15 ani...”

Aşa îşi începe povestea tanti Viorica, care s-a căsătorit din dragoste cu sufletul ei pereche.

„ Soţul mi-a făcut declaraţie, ne-am cunoscut la o nuntă.”

„Părinţii mei au spus, vezi că este o fată care trece pe drum acuma...”, spune nenea Mihai.

„...aia e mireasa”, îl completează tanti Viorica. 

- Aţi avut o căsnicie fericită? întreb.

„Foarte  fericită,  52 de ani de căsnicie. Te iubesc ca în trecut, te voi iubi până la sfârşitul lumii”,  îi spune nenea Mihai privind-o cu drag.

Ticu Bălan, „tinerelul” de 66 de ani, şi-a găsit marea iubire din a doua încercare, tot de Dragobete. De prima iubită s-a despărţit, pe a doua, care i-a devenit soţie, a cunoscut-o la bal, la Soveja.

„Când am venit la bal, am pus ochii pe ea, asta va fi nevasta mea. Am stat de vorba cu părinţii ei după care i-am spus, Vrei să ne căsătorim, că eu te iubesc. Vreau să fii soţia mea. Numai bine că aşa a fost”.

Soţia l-a plăcut din prima, fără nici o rezervă.

„Îmi plăcea foarte mult cum dansa  şi-mi plăcea şi de el. Avea servici bun...”

- Aţi avut un interes, ca să zic aşa!

„Am fost interesată, dar mi-o şi plăcut. Dacă nu-mi plăcea, nu mă căsătoream. Am avut şi alţi pretendenţi, dar nu mi-au plăcut.”

- Ce v-a plăcut în mod deosebit la soţul dumneavoastră?

„Cam totul... Avem   2 băieţi, unul lucrează în armată, celălalt este tehnician  stomatolog, avem două nepoţele  şi un nepoţel  pe care l-am crescut de mic.”, spune tanti Nuţa Bălan, din Soveja.

Ne arată fotografii de la nuntă, de pe vremea când era o frumoasă copilă. 

„Aici eram cu bunica mea, care era croitoreasa  satului..., aici era vineri, când am făcut brazii. Aşa erau îmbrăcate miresele, cu fotă, cămaşă cu fetească, cu rândul pe mânecă... Aici e a doua zi, luni, în port naţional, cu ştergar îmbrobodită, că mă chema  femeie şi eram cu cămaşă cu altiţe.”

- Credeţi că v-a purtat noroc că v-a cerut de la părinţi în ziua de Dragobete?

„Sunt sigură că aşa a fost”, mai spune tanti Nuţa Bălan.

Tanti Viorica Drăghici nu şi-a cunoscut mirele până la nuntă. Când a venit în peţit, nu l-a plăcut şi i-a spus mamei că nu-l mai vrea de soţ.

„A venit mama lui, că n-avea tată. A venit la tata în peţit. Ei între ei au vorghit, s-au tocmit.  Da noi doi nu am vorbit. El nu mi-a zis nica mie  şi nici eu lui. Eu nu prea am mai vrut.”

Supărată, a încercat să-şi înduplece mama, să se răzgândească.

„Măicuţă, eu nu-l iau....a zis tanti Viorica  Drăghici.

„Taci din gură că mă omoară tată-tu!”, i-a spus femeia speriată.

„Într-o săptămână am făcut analizele, spune tanti Viorica, ne-am cununat la primărie şi duminică am făcut nunta. Nu m-a întrebat nimeni, îl vrei, nu-l vrei... Avea pământ, două case, se chema că e băiat bun...  Noi eram cinci  fete la părinţi şi nu prea aveam pământ.” 

După o săptămână tanti Viorica era  femeie măritată la casa ei, cu un bărbat pe care nu l-a iubit, dar nici nu s-au despărţit. Aveau un copil de crescut.

E multă emoţie şi o anume melancolie, că anii trec, înţelepciunea vine mai târziu, la anii maturităţii depline când multe am schimba în viaţa noastră, sau n-am mai greşi, dar nu mai este timp pentru schimbări. Îşi privesc cu mândrie copiii şi nepoţii, care fac mai mult decât au făcut ei, şi-s bucuroşi că lasă ceva  de preţ în urmă. Sunt un exemplu, au adunat atâta experienţă de viaţă pe care ar putea-o împărtăşi celor tineri, au creat lucruri extraordinare, au construit, au şi petrecut, căci ce este viaţa fără petrecere, dans şi muzică? Mă simt binecuvântată că pot asculta aceste poveşti de viaţă şi înţeleg de ce  doamna Elena Ţuţui este atât legată de aceste locuri, de oameni, de cei dragi sufletului ei pe care-i ascultă încercând să aducă la un loc tot ce e mai frumos şi nu lasă să se piardă în uitare tradiţiile străvechi şi obiceiurile care ne fac viaţa atât de frumoasă.

- Ţi-ar plăcea să trăieşti o iubire ca a bunicilor tăi? întreb o nepoată.

„Sincer, nu prea, pentru că ei au fost mai chinuiţi decât noi. Dar iubirea lor a fost mult mai frumoasă, parcă ascult o poveste, spune codana cu glas de privighetoare.( Janine VADISLAV )

Vizionați mai jos începând cu min 33 și 43 secunde știrea difuzată la Focus Prima TV despre Norocoşii din Soveja care şi-au găsit sufletul pereche de Dragobete 

VIDEO:PrimaTV Romania

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.