Evenimente speciale

Foto | Liturghie arhierească și slujbă de pomenire pentru savantul Simion Mehedinți, la Soveja

Ziarul de Vrancea
20 oct 2021 2168 vizualizări

Credincioșii Parohiei vrâncene Soveja au primit duminică, 17 octombrie 2021, vizita Arhipăstorului Buzăului și Vrancei. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de șapte preoți și diaconi, în biserica „Nașterea Domnului” din localitate, apoi a oficiat o slujbă de pomenire pentru savantul Simion Mehedinți, la mormântul acestuia din vecinătatea lăcașului de cult.

În omilia duminicală, Chiriarhul a reliefat înțelesurile Pildei semănătorului (Luca 8, 5-15), precizând că sămânța reprezintă Cuvântul lui Dumnezeu, Semănătorul este Dumnezeu-Tatăl sau chiar Dumnezeu-Fiul, iar țarina în care s-a aruncat sămânța, însuși sufletul sau inima omului.

„În limba greacă, se spune că sămânța căzută lângă drum sunt cei ce aud Cuvântul lui Dumnezeu, formă de plural prin care se arată identitatea dintre sămânță și receptorii ei, după procesul însămânțării. Aceștia, însă, fiind cu gândul în altă parte, indiferenți și nepăsători, lasă cuvântul să treacă pe lângă ei; îl aud, dar se comportă ca și cum nu l-ar fi auzit, deoarece forțele demonice îl răpesc, așa cum procedează păsările cerului cu semințele găsite lângă drum, pe pământul bătătorit. O altă categorie de oameni este cea a superficialilor, asemănători pietrelor. Se știe că, oricât ar ploua, apa de pe piatră se evaporă repede, sub arșița soarelui, și nicio plantă nu poate prinde rădăcini pe ea. Aceasta este categoria oamenilor care – după cum spune Mântuitorul Iisus Hristos – aud cuvântul și-l primesc cu bucurie, însă, la vreme de încercare, se leapădă repede de el. A treia categorie, destul de numeroasă, este aceea a oamenilor care se consideră credincioși, dar nu cercetează biserica decât rareori, doar cu prilejul marilor sărbători și – ceea ce este mai grav – nu participă la viața Bisericii. Găsesc, totdeauna, argumente prin care-și justifică absența, dar, de fapt, se lasă cotropiți de «grija acestei lumi» și de «înșelăciunea avuției», cum le numește Mântuitorul Hristos, în Sfânta Evanghelie după Matei (13, 22). Și, totuși, speranță există întotdeauna, căci Mântuitorul identifică o a patra categorie de oameni, cu inimă bună și curată, care ascultă cuvântul Său cu bucurie, adică au predispoziția sufletească de a primi nu doar un sfat bun, ci pe Însuși Cuvântul lui Dumnezeu desprins din paginile Sfintei Evanghelii, pe care Îl păstrează și-L fac să rodească întru răbdare”, a explicat Ierarhul locului.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Răzvan-Valeriu Drăgoi a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Buzău. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârșit slujba Parastasului la mormântul savantului Simion Mehedinți, situat lângă altarul bisericii Parohiei Soveja. În continuare, un grup de elevi de la Școala Gimnazială din comună, care poartă numele marelui geograf român, a prezentat un moment literar.

Evenimentul religios-cultural a fost organizat în contextul proclamării anului 2021 drept Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor, pe parcursul căruia sunt evocate personalitățile marcante care își dorm somnul de veci în cimitirele bisericești sau de stat din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Text informații + foto:arhiepiscopiabzvn.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.