Evenimente speciale

FOTO | La 104 ani de la sfârşitul Primului Război Mondial, am fost alături de Eroii de la Mausoleul de la Mărăşti

Janine VADISLAV
27 iul 2021 1826 vizualizări

În satul vrâncean Mărăşti, au fost comemoraţi eroii Primului Război Mondial, care îşi dorm somnul de veci alături de cei patru ofiţeri de rang înalt, care au condus armata la victorie: Mareşalul Alexandru Averescu, comandantul Armatei a II-a Română şi generalii Alexandru Mărgineanu, Athur Văitioianu şi Nicolae Arghirescu. La eveniment a fost prezent şi General-maior dr. Dragoş-Dumitru Iacob, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica Buzău, purtătoarea tradiţiilor de luptă a Armatei a II-a Română, înfiinţată la 18 august 1916, la câteva zile doar de la intrarea României în războiul de întregire naţională. 

La comemorarea celor 104 ani de la bătăliile sângeroase care au avut loc în această zonă, General-maior dr. Dragoş-Dumitru Iacob, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica Buzău, împreună cu colegii săi, au decis să-i onoreze pe cei care dorm la umbra falnicelor ziduri ale mausoleelor.

„Ne-am decis să ne onorăm înaintaşii într-un periplu de suflet, care începe la Mărăşti. Va continua la Mateiaşu, la Siriu şi în alte locuri în care eroii Armatei a II-a Română s-au jertfit pentru ţară. La Mărăşti am avut ocazia să mai trăiesc un moment deosebit, am văzut cum funcţionează Fundaţia «Mareşal Alexandru Averescu», o fundaţie a cărui preşedinte executiv sunt. Mareşalul Alexandru Averescu este o mare personalitate militară - studiată în şcoli - căruia îi datorăm multe în ceea ce înseamnă respectul pentru valorile naţionale, respectul pentru  meseria armelor. Datorăm enorm şi simplului soldat care s-a jertfit pentru ţară, exemplul lui aduce victoria. Fără eroismul soldatului român, care a ştiut la momentul potrivit să atace cu arma în mână şi cu grenada, n-am fi câştigat. Vitejia soldatului român a stat la temelia realizării Marii Uniri.” 

Înainte de a începe ceremonia, la care au participat reprezentanţii C.J.Vrancea, Prefecturii, Armatei, Primăriei Focşani, Primăriei din com. Răcoasa, dar şi un public dornic să-şi cinstească eroii, General-maior dr. Dragoş-Dumitru Iacob, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica Buzău, împreună cu ofiţerii care l-au însoţit, a vizitat Mausoleul, acolo unde-şi dorm somnul de veci cei 35 000 de eroi care au pus mai presus de familiile lor, de tinereţea lor, alungarea duşmanului care a produs multă durere celor rămaşi acasă, copii, femei, bătrâni, îngenunchind pentru un timp, o ţară şi pe conducătorii ei. Custodele Mausoleului, din celebra familie Tecuceanu din Mărăşti, le-a arătat oaspeţilor criptele celor 4 generali, documente istorice, arme, fotografii.

„Mergeţi şi citiţi prenumele de jos, din osuar şi de aici, de pe placă: Ion, Gheorghe, Dumitru, Nicolae, după care puneţi-le feţe, puneţi-le o cască pe cap şi după aia gândiţi-vă că au trebuit să lupte, au trebuit să ia în piept dealul din faţă. O să constataţi că războiul are un chip urât, nu-i nimic frumos într-un război. Tocmai din cauza asta, faptul că şi-a pus casca în cap, a avut arma în mână şi a curăţat tranşeea duşmanului cu grenade, cum scrie  Averescu în notiţele lui zilnic, capătă o altă semnificaţie. Uitaţi-vă în jur, consideraţi că nu mai e nici un copac aici, de ce? La vremea respectivă, ostaşii români au luptat 6 luni în apărare, a trebuit să-şi construiască fortificaţii de campanie, au folosit lemn pentru încălzit, tocmai ieşiseră din iarnă, pentru preparat hrana, iar copacii care mai rămăseseră în picioare, erau nişte cioturi sfărâmate de obuze. 

Acum 104 ani, aici, Armata Română a reuşit, după 11 luni, un moment extraordinar de demnitate militară şi naţională. După 11 luni, în care a fost mai mult în defensiva, ţara noastră a pierdut 2/3 din teritoriul pe care-l avea atunci, peste 100.000 de soldaţi muriseră, fuseseră daţi dispăruţi sau erau prizonieri. Statul roman se redusese la Moldova centrală şi de nord. Dar, după câteva luni, cu dotarea adecvată, cu pregătirea adecvată, Armata Română a reuşit acest moment fenomenal, de a planifica şi organiza o ofensivă coerentă, complexă şi, după cum spune Argetoianu în memoriile sale,  „În sfârşit putem ridica capul sus!” a mai spus General-maior dr. Dragoş-Dumitru Iacob, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica Buzău.

Ceremonialul a debutat cu un Te Deum ţinut de un sobor de preoţi în memoria eroilor înhumaţi aici, care au luptat vitejeşte şi au căzut pe câmpul de luptă pentru libertatea, integritatea şi  realizarea României Mari, din 1918. 

Au urmat discursurile, anul acesta mai emoţionante ca oricând, ţinute de către domnul Cătălin Toma, preşedintele C.J.Vrancea, doamna Claudia Serafimciuc, subprefectul jud. Vrancea, domnul Cristi Misăilă, primarul mun. Focşani, domnul Vladimir Păun, primarul comunei Răcoasa.

„Pentru mine, evenimentul de astăzi este unul de suflet şi îl trăiesc aşa cum îl trăieşte fiecare locuitor al satului Mărăşti, al comunei Răcoasa, al României Mari şi ne bucurăm aşa cum s-ar fi bucurat şi cei plecaţi la luptă şi s-au întors doar pentru a umple mausoleele înălţate în onoarea, memoria şi gloria lor. Şi-au învins teama de inamic, au pus ţara, poporul, urmaşii mai presus de viaţa lor deşi, fiecare dintre noi avem doar una... Am învăţat la şcoală, ce a însemnat Primul Război Mondial, dar abia aici, la umbra falnicului Mausoleu de la Mărăşti, am simţit cât de mare a fost tragedia care a marcat acest pământ, amploarea dezastrului şi suferinţa locuitorilor, victime sigure, care n-au contat pentru duşman, dar şi imensa bucurie a eliberării... 

Îmi amintesc cât de mult m-a emoţionat ordinul de zi, din 8 iulie 1917, transmis de gen. Alexandru  Averescu tuturor, în care se spunea, „Ostaşi! A sosit momentul mult aşteptat de toată suflarea românească, de voi însă, mai mult decât oricine, să reluăm lupta  pentru a răsturna zăgazul dincolo de care se aud gemetele părinţilor, fraţilor, copiilor noştri sub apăsarea duşmanului Hrăpăreţ.(...) Am toată nădejdea că Armata a 2-a Română nu va lipsi de la o aşa sfântă datorie şi va şti să se menţină  ca si până acum, prin valoarea ei dovedită, la înălţimea  încrederii ce pune  ţara în ea.”  Acum, Mareşalul Alexandru Averescu îşi doarme somnul de veci în Mausoleul din Mărăşti...

Am cunoscut urmaşi ai mărăştenilor care au crezut în acest îndemn, care au luptat şi căzut pe câmpul de luptă. Am tot respectul pentru durerea lor, o durere care nu se va stinge niciodată, fiind transmisă din generaţie în generaţie. Pentru noi, cei care au căzut aici, pe câmpul de luptă, toţi sunt eroii  pe care-i pomenim, îi cinstim, căci lor le datorăm viaţa azi şi libertatea. Satul Mărăşti a fost declarat sat erou... Poate că într-o zi, tinerii se vor întoarce acasă, copiii vor învăţa din nou în Şcoala Reginei Maria, biserica va fi plină la sărbători şi vom vedea tineri care- şi unesc destinele sub aripa ocrotitoare a bunului Dumnezeu.  

Eu cred că avem o datorie sfântă, să păstrăm şi să ducem mai departe ceea ce ne-au lăsat, ca un punct de reper, înaintaşii noştri: satul, comuna, Ţara - România”, a spus domnul Vladimir Păun primarul comunei Răcoasa.

La Mărăşti a fost prezent şi un grup care a purtat uniforme din perioada Primului Război Mondial, o uniformă de soră de caritate, aşa cum a purtat Regina Maria şi una de infirmieră, purtat în 1916.

„Mi-aş fi dorit să trăiesc, să simt câte ceva din emoţiile vremurilor respective, din duritatea, violenţa vremurilor şi nu în ultimul rând, din eroismul şi patriotismul soldaţilor, indiferent căror tabere ar fi aparţinut”, a apus col. rez. Adrian Tăbăcaru, conducătorul grupului.

„E o mândrie pentru mine, e o onoare să port costumul de soră de caritate, pe care l-a purtat Regina Maria. Mă simt onorată şi fericită să particip la acest eveniment, alături de cei veniţi astăzi aici”, spune doamna care poartă, cu aceeaşi demnitate, uniforma de soră de caritate. 

La finalui ceremoniei de la Mausoleul Mărăşti gazde şi oaspeţi s-au întors la Răcoasa, acolo unde a fost prezentată ediţia II a revizuită şi adăugită a cărţii „Satul - erou Mărăsti, în memoria colectivă”, semnata de jurnalista Janine Vadislav. Despre carte, despre momentele cumplite trăite de locuitorii satului Mărăşti au vorbit dr. filolog Teodora Fîntînaru, de la Biblioteca judeţeană „Duiliu Zamfirescu”, din Focşani, prof. dr. Costică Neagu şi preot Ion Croitoru, fiu al satului. A urmat o pomenire a eroilor la care au luat parte oficialităţi şi oameni ai locului, care au pierdut unul sau mai mulţi membrii de familie, în războaiele din ultima Sută de ani.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.