Evenimente speciale

Foto | Intrarea Domnului în Ierusalim, prăznuită la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani

Ziarul de Vrancea
26 apr 2021 1430 vizualizări

În Duminica Floriilor, 25 aprilie 2021, la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Ierarhul locului a slujit împreună cu un sobor de șase preoți și trei diaconi, din care au făcut parte părinți consilieri eparhiali și protoierei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Ortodoxă a Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și de Corul de Copii „Pastia” al Ateneului Popular din Focșani, dirijate de prof. Ionuț Drilia.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre însemnătatea praznicului Intrării Domnului în Ierusalim.

„Praznicul de astăzi, cu toate că face începutul Săptămânii Sfintelor Pătimiri, este o sărbătoare a bucuriei. Toți creștinii sunt chemați să se bucure duhovnicește, purtând în mâini stâlpări, ca expresie a credinței lor în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul morții. De aceea, ramurile de salcie, sfințite cu prilejul acestui praznic, pe care le veți primi și le veți duce la casele frățiilor voastre, în semn de binecuvântare, simbolizează atât biruința asupra morții, cât și faptele de virtute pe care le-ați adunat în perioada celor 40 de zile de post și pe care I le oferiți lui Hristos. Iar intrarea Mântuitorului în Ierusalimul pământesc prefigurează intrarea Sa în Ierusalimul cel ceresc și, totodată, intrarea în Ierusalimul sufletelor noastre, adică în inimile curate ale credincioșilor.

Acest praznic se mai numește și «Floriile», pentru că sărbătoarea creștină s-a suprapus peste vechea sărbătoare romană «Floralia», o sărbătoare, prin excelență, a florilor. Acum, totul s-a trezit la viață, iar natura înverzește, semne specifice venirii primăverii, care este marcată de marele praznic al Învierii Domnului, înțeles ca înviere a sufletului din moartea păcatului și împărtășire de bucurie și de lumină”, a explicat Chiriarhul.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat ramurile de salcie, care au fost împărțite credincioșilor prezenți la slujbă.

Text informații+foto:arhiepiscopiabzvn.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.