Evenimente speciale

Foto | Prima ediție a Festivalului de Voluntariat desfășurat în Vrancea și-a desemnat câștigătorii

Gabriel Sava
25 mai 2023 2086 vizualizări

În organizarea Asociației ”Voluntariat pentru Viață” din Mărășești, prima ediție a Festivalului de Voluntariat și-a desemnat câștigătorii. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul primei Gale care a fost găzduită sâmbătă de Colegiul Național ”Unirea” din Focșani. În total, în cadrul celor 16 proiecte care au intrat în concurs, au fost peste 300 de copii participanți din mai multe localități ale județului. Câștigătorii sunt însă, pe departe, cei care au beneficiat de pe urma activităților derulate în cadrul proiectele de voluntariat. Domeniile au fost anul acesta Educație, Mediu,  Stil de viață sănătos și Asistență și Servicii Sociale.

Acest festival este, așa cum zicea și tânăra Teodora Mirică, voluntar și director al evenimentului, ”o ocazie deosebită de a oferi tinerilor și celor de o vârstă cu mine, oportunitatea de a ieși la scenă deschisă și de a-și pune în valoare ideile, pentru că este foarte important să conștientizăm noi că suntem generația care putem schimba lucrurile cu adevărat și trebuie să ne găsim curajul să facem acest lucru. După ce a activat timp de mai mulți ani ca voluntar în diferite proiecte, alături de Asociația ”Voluntariat pentru Viață” din Mărășești, coordonată de Any-Mary Drăgan, Teodora Mirică și asociația din Mărășești au pus anul trecut bazele unui Festival de Voluntariat, derulat în cadrul proiectului Architects of Change, proiect finanțat de Corpul European de Solidaritate. Un concurs de idei de voluntariat pe mai multe teme, așa cum a fost el definit de la debut, care urma să strângă tineri și copii de la mai multe unități de învățământ din județ pentru a derula apoi proiectele efective pe cele patru domenii: educație, mediu, stil de viață sănătos, asistență și servicii sociale.

Vorbim despre circa 300 de copii, cu vârste cuprinse între 5-22 de ani din tot județul Vrancea, atât din mediul rural cât și din mediul urban (colegii tehnice, colegii naționale, școli gimnaziale, școli primare), putem spune că întreg județul s-a implicat în acest proiect. Din domeniile pe care noi le-am propus, ei și-au ales unul sau două și au identificat în comunitate o problemă legată de acestea și au venit cu un proiect in conformitate”, a explicat Teodora Mirică, directorul Festivalului de Voluntariat.

Voluntarii și-au prezentat activitățile derulate în proiectele alese

În cadrul Galei care a fost găzduită de sala Colegiului Național ”Unirea” au fost jurizate și au primit premii 16 proiecte pe care membrii echipelor le-au și prezentat în fața juriului, în cadrul unui scurt montaj video. Este o forma de a-i încuraja să se exprime și să învețe să-și promoveze propriile activități, spun organizatorii evenimentului. Cel mai bun lucru este că multe dintre aceste proiecte vor continua, așa cum au spus atât organizatorii cât și voluntarii.  ”Prima ediție a acestui Festival a fost influențată de pandemia de COVID, este prima dată când ne întâlnim într-o Gală, așa cum s-a întâmplat azi (n.r.- sâmbătă). Am fost impresionat de cât de mulți participanți, tineri și copii au participat din diferite localități ale județului Vrancea. M-a impresionat foarte mult și calitatea profesorilor care au coordonat aceste proiecte de voluntariat iar de aici rezultă că în sistemul de învățământ sunt valori care nu sunt descoperite și care trebuie ridicate la rangul de «profesorii viitorului»”, a spus Daniel Drăgan, coordonatorul proiectului și președintele juriului. Întrebat despre motivația pe care o au tinerii să participe la acest eveniment, Daniel Drăgan e explicat că este vorba despre libertatea de exprimare, de a face lucrurile pe care și le doresc să le facă”. Juriul a fost format din Maria Raluca Anghel, director la Palatul Copiilor Focșani, Nicoleta Andreea Eftimie, din partea Direcției de Tineret și consilierul local Liviu Macovei, care a venit și cu un sprijin financiar pentru cei premiați. ”Eu am susținut în permanență ideea de voluntariat, de ideea de a mă implica în societate. Sunt onorat că am făcut parte din juriu iar din ceea ce am văzut aici, activitățile au fost impresionate. Chiar cunosc o parte dintre problemele abordate în cadrul acestor proiecte și unele dintre ele chiar nu ajung la noi. Tocmai de aceea am apreciat implicarea în aceste activități copiilor și tinerilor, am văzut copii de 10, de 12, de 14 ani care s-au implicat, care au făcut niște lucruri minunate. Este un început, eu sper ca la anul să fiu implicat și în următoarea ediție”, a spus Liviu Macovei.

Câștigătorii ediției de anul acesta sunt de la Chiojdeni

Premiul I a fost obținut de echipa care a adus alături Palatul Copiilor și Școala Chiojdeni, cu proiectul ”Pădurea, între spendoare și fragilitate”. Nu mai puțin de 60 de elevi cu vârste între 10 și 14 ani alături de profesorul Emil Lazăr, de la Palatul Copiilor, au dat viață unui proiect pe mediu și a unui cu o puternică componentă socială, derulat în comuna Chiojdeni. Silviu Nicușor Tănase, de 14 ani de la Școala Chiojdeni, a fost coordonatorul acestui proiect. ”Fac parte din Echipa Verde și această participare înseamnă pentru mine schimbarea și renașterea.  Ultima dată am participat la o activitate de plantare de puieți într-o zonă de eroziune a solului și vrem să continuăm aceste activități și pe viitor: să mergem să ajutăm bătrâni, să mergem la spital, să mai plantăm puieți, a spus tânărul coordonator al proiectului câștigător. Lista completă a proiectelor care au fost prezentate în cadrul galei o puteți găsi sub formă de atașament în fișierul atașat. ”Architects of Change”, care a permis organizarea Festivalului de Voluntariat, este un proiect care se naște din dorința de a încuraja implicarea copiilor și tinerilor în viața comunității, care vrea să susțină inițiativele care promovează implicarea civică, dezvoltarea durabilă și educația non-formală. În implementarea proiectului și desfășurarea activităților au fost implicați atât voluntari români cât și străini. (Gabriel SAVA)

Citiți și: Festivalul de Voluntariat, o gală a tinerilor organizată de Voluntariat Pentru Viață Mărășești


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.