Evenimente speciale

Foto | Ieri a avut loc, la Focșani, ceremonia de acordare a denumirii onorifice „Regele Carol I” Centrului Militar Zonal Vrancea

Ziarul de Vrancea
11 mai 2021 1772 vizualizări

Luni, 10.05.2021, la împlinirea a 155 ani (10 mai 1866) de la depunerea jurământului ca Domnitor al României a Regelui Carol I, la sediul Centrului Militar Zonal Vrancea din Focșani, într-un cadru restrâns, în contextul epidemiologic actual, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire și limitare a răspândirii virusului SARS-Cov2, a avut loc ceremonia de citire a ordinului de acordare a denumirii onorifice „REGELE CAROL I” Centrului Militar Zonal Vrancea.    

Acordarea denumirii onorifice a plecat de la inițiativa comandantului Centrului militar zonal Vrancea, colonelul Neculai ȘERBAN, care a efectuat cercetările arhivistice specifice la nivelul Serviciului judeţean Vrancea al Arhivelor Naţionale, rezultate  confirmate și de către Arhivele Militare Naționale Române, prin care s-a stabilit legătura simbolică dintre denumirea onorifică „REGELE CAROL I” și Centrului militar zonal Vrancea. În urma acestor demersuri, Comisia de heraldică și denumiri a Ministerului  Apărării Naționale a avizat și a înaintat ministrului apărării naționale propunerea de acordarea denumirii onorifice „REGELE CAROL I”, Centrului militar zonal Vrancea, propunere care a fost aprobată. 

În cadrul ceremoniei de acordare a denumirii onorifice „REGELE CAROL I” Centrului militar zonal Vrancea, comandantul centrului militar, a evocat personalitatea marcantă a Regelui Carol I și a expus motivele pentru care a inițiat demersurile pentru acordarea denumirii onorifice „REGELE CAROL I” Centrului militar zonal Vrancea. 

Pentru generațiile mai tinere, aducem aminte faptul că Centrul Militar Zonal Vrancea își desfășoară activitatea încă de la înființarea acestuia, anul 1968,  în fosta cazarmă a Diviziei 6 Infanterie care purta denumirea de cazarma „REGELE CAROL I”, iar în perioada 1968 - 2001 și-a desfășurat activitatea chiar în clădirea care, în perioada interbelică se numea ,,Localul REGELE CAROL I” 

Foarte important de menționat este și faptul că, Divizia 6 Infanterie a participat la ambele conflagraţii mondiale, iar denumirea „REGELE CAROL I” atribuită cazărmii şi localului în care îşi desfăşura activitatea comandamentul diviziei a rămas adânc impregnată în conştiinţa populaţiei,  militarilor în activitate, rezervă și în retragere din judeţul Vrancea, iar în perioada interbelică chiar şi bulevardul unde era dispus comandamentul Diviziei 6 Infanterie, acum Centrul militar zonal Vrancea, se numea bulevardul „CAROL I”.

Evocarea, astăzi 10 mai 2021, a celor două repere istorice de necontestat în evoluția societății civile românești în ansamblul său și a Armatei României, în principal a Regelui Carol I și în subsidiar a Diviziei 6 Infanterie, repere care au marcat profund reconstrucția și continuitatea statului modern român în timp și spațiu, reprezintă puntea de legătură între sacrificiile generațiilor apuse și eforturilor acestora în păstrarea independenței și identității naţionale şi recunoștința pe care trebuie să o arătăm astăzi istoriei, noi, generațiile actuale. 

Jurământul solemn al Regelui Carol I, ca Domnitor al României: „Jur de a fi credincios legilor Țării, de a păzi religiunea României, precum şi integritatea teritoriului ei şi de a domni ca domn constituțional”

Tot atunci, la cuvintele de salut ale președintelui Camerei Deputaților, Carol I i-a răspuns, rostind o frază care a făcut istorie: „Prin voința liberă a națiunii, ales ca principe al României, mi-am părăsit fără ezitare patria și familia pentru a da curs chemării poporului român care-mi încredințează destinele sale. Punând piciorul pe acest pământ sacru, am devenit român [...]. Astăzi cetățean pașnic, mâine, dacă va fi nevoie, soldat cu arma în mână, de-acum înainte vom avea același destin, fie el fericit, fie el dureros. Începând cu această clipă, suntem un trup și un suflet. Să credeți în mine așa cum eu cred în voi”.

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.