Evenimente speciale

Foto | Hramul Schitului Oancea, din județul Vrancea

Vasile Tarciniu
22 iul 2021 7468 vizualizări

În fiecare an,pe 20 iulie credincioşii prăznuiesc, Sfântul Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviatorilor. În această zi creștinii pot închina rugăciuni grabnic ajutătoare pentru sănătate și apărarea împotriva urgiilor și fenomenelor meteorologice extreme.În această zi, își serbează hramul Schitul Oancea, din județul Vrancea. Schitul Oancea este ctitoria lui Istrate Oancea din Buciumeni. Acesta a ridicat micuțul schit în  1932-1936 și sfințit la anul 1936. A mai donat schitului 3 ha de teren arabil, 7 ha de pădure și fâneață și un heleșteu.

Schitul este format dintr-o bisericuţă de lemn tencuită la exterior, o clădire parter și etaj cu camere, un mic arhondaric și  chilii. Ctitorul este înmormântat în sub-solul bisericuţei. A fost refăcut (amprenta bisericuței inițiale s-a păstrat) după 1990, când moștenitorii familiei Oancea s-au întors din Grecia.

Schitul Oancea este situat la 800 de m de Mănastirea Sihastru,se află la 28 km de Tecuci si la 53 de km de Focșani.Drumul este foarte bun până schit, după ce ieși de pe E581 și ai traversat localitățile Nicorești și Buciumeni te afunzi în pădure și tot ce mai auzi e ciripitul păsărelelor. După câțiva kilometri,de la mănăstirea Buciumeni,ți se dezvăluie  privirii poarta schitului.

Acces: din Adjud se trece prin Homocea,apoi Ploscuțeni. Din Ploscuțeni se ajunge la  Mănăstirea Sihastru și urmează Schitul Oancea, situat între cele două mănăstiri Sihastru și Buciumeni.

Sute de credincioși au poposit astăzi,20 iulie 2021, la Schitul Oancea  pentru a participa la Sfânta Liturghie și pentru a se ruga în acest loc de liniște și reculegere. De la primele ore ale dimineţii, locaşul ctitorit de Istrate Oancea , precum şi curtea acestuia deveniseră arhipline. Pentru orice comunitate creștină, hramul înseamnă o zi de sărbătoare deosebită, în care sunt cinstiți sfinții ocrotitori ai Bisericii. Pentru a ajunge în biserică este necesar să urci mai multe trepte ceea ce e mai dificil dacă ai o mobilitate redusă.Credincioșii s-au încumetat să urce treptele ce duc la schitul așezat pe un platou în marginea pădurii, unde tronează biserica, ce chiar și prin amplasare îți sugerează menirea-i, aceea de a ajuta pe cei ce-i calcă pragul să urce încă o treaptă spre cer. Schitul a îmbrăcat haine de sărbătoare cu prilejul hramului de anul acesta.Încă de la intrare te întâmpină o avalanșă coloristică de trandafiri ce par a se bucura de răsfățul razelor de soare la orele amiezii.

Credincioșii au venit să se roage, să participe la Sf. Liturghie, să fie în comuniune cu Dumnezeu în acest loc, ochiul și sufletul cunosc extazul. Oricât de împovărat ai fi de griji și probleme cotidiene, aici în oaza de rugăciune, nu te poți simți decât bucuros că exiști și că Dumnezeu te-a binecuvântat să cunoști frumusețea acestui loc căruia îi simți prin toți porii încărcătura spirituală. Credincioșii au păstrat măsurile de distanțare socială și au asistat la Sfânta Liturghie,care a fost oficiată în altarul de vară al schitului, de un sobor format din trei preoţi. Din soborul slujitor, alături de preotul schitului au slujit, starețul Mănăstirii Cernica și Conf. Univ. Dr. Arhim. Vasile Miron, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Ovidius, Constanța. Predica rostită de Conf. Univ. Dr. Arhim. Vasile Miron după slujba a reprezentat un elogiu față de entuziasmul și fervoarea Sfântului Ilie în ceea ce privește credința.Iar după slujba de pomenire a celor adormiți, cei doi invitați au rostit un cuvânt de învăţătură.

Au vorbit despre viața și lucrarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și au prezentat principalele învățături care se desprind din această sărbătoare și că trebuie să pleci de aici, de la mănăstire, sau de la biserică, mai încărcat cu putere de Sus. S-a spus : Deschideți-vă inimile și sufletele ca să intre Hristos, să pogoare harul Sfântului Duh în sufletele dumneavoastră, pentru că avem multă nevoie de ajutor de la Dumnezeu!La final i-au binecuvântat pe credincioșii care le-au ieșit în întâmpinare.

La slujbă a participat și fiul ctitorului Istrate Oancea venit din străinătate.

A consemnat

Prof. Vasile Tarciniu, Odobeşti

Foto:Prof. Vasile Tarciniu

Profesorul  Vasile Tarciniu este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.