Evenimente speciale

Foto | Gaudeamus Igitur – la Focșani!

Costică NEAGU
23 mar 2025 4139 vizualizări

Zbor liber inteligențelor oneste! (T. Maiorescu)

Joi, 20 martie 2025 s-a desfășurat la Universitatea din București, Filiala Focșani (Prefectura veche) o activitate sub egida CIVIS, din programele intensive mixte (BIP - ,,Program intensiv împreună”).

CIVIS-ul este o alianță universitară formată 11, dintre cele mai cunoscute universități europene, care numără aproximativ jumătate de milion de studenți și peste 70.000 de membri la nivel de personal (incluzând peste 37.400 de cadre universitare și cercetători). Expertiza, cunoștințele și valorile lor comune nu doar consolidează rolul CIVIS în conturarea viitorului învățământului superior, dar abordează și provocările societale esențiale și practice ale zilelor noastre. 

Astfel, universitățile membre CIVIS s-au angajat să implementeze principiile statuate de procesul Bologna, în vederea creării unei zone de învățământ european superior. 

Universitatea Civică Europeană a devenit, în timp, un spațiu al educaţiei responsabile şi inovative, al cercetării, al schimburilor culturale și al acțiunii cetățeneşti în Europa. De la Marea Baltică la Marea Mediterană, CIVIS este permanent conectată la tot ce se întâmplă în lume, la cetățenii și instituțiile ei.

Rețeaua CIVIS consolidează legăturile în cercetare, dintre universitățile membre prin interdisciplinaritate și infrastructuri comune de cercetare și finanțare, menite să stimuleze proiectele dezvoltate în parteneriat.

Prioritatea Consorțiului Universității Civice Europene este să răspundă provocărilor globale majore, acţionând ca un vector de schimbare și inovare în:

● sănătate ● mediul urban, teritorii și mobilități ● climat, mediu, energie ● transformări digitale și tehnologice ● societate, cultură și patrimoniu.

Primele universități membre CIVIS au fost: Universitatea Aix-Marseille (Franța), Universitatea Națională și Capodistriană din Atena  (Grecia), Universitatea Liberă din Bruxelles (Belgia), Universitatea din București (România) Universitatea Autonomă din Madrid (Spania), Universitatea Sapienza din Roma (Italia), Universitatea din Stockholm (Suedia) și Universitatea Eberhard Karls din Tübingen (Germania).

*

La Universitatea din București, sub egida CIVIS, s-a organizat Programul Intensiv mixt (BIP) - AI and STEAM: Changing Learning, Shaping Futures (AI și STEAM: Schimbarea învățării, modelarea viitorului.

Programul se desfășoară  în perioada 1 februarie – 31 martie 2025 și este coordonat de către Dna conf. univ. dr. Iuliana Mihaela LAZĂR, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității București.

Pe data de 20 martie, s-a desfășurat la Filiala din Focșani, una dintre activitățile programului sub coordonarea Doamnei lector univ. dr. Cornelia ȘTEFĂNESCU, o sesiune cu tema: Robotics & Automation in Education and Industry Investigating robotics, AI-powered automation, and digital tools for interactive and immersive STEAM learning experiences, bridging the gap between theoretical knowledge and applied engineering.

La eveniment au participat alături de studenții și profesorii Filialei Focșani, 23 de studenți din următoarele universități: Université libre de BruxellesNational and Kapodistrian University of AthensUniversity of LaussaneSapienza Università di RomaAix-Marseille UniversitéUniversidad Autónoma de MadridParis Lodron Universität SalzburgEberhard Karls Universität TübingenUniversity of Bucharest.

Au însoțit studenții, profesori de la următoarele universități din lume: University of Pretoria(Africa de Sud); Universidad Autónoma de Madrid (UAM) (Spain); Sapienza Università di Roma SAP (Italia); University of Bucharest (România)

*

În cadrul activităților, echipa de robotică CyberLIS76, a Liceului Teoretic ,,Ioan Slavici” din Panciu, Județul Vrancea, însoțită de mentorii: prof. Daniela GAVRIL și prof. Alina LUCA,  a arătat cum influențează matematica, fizica și informatica, discipline STEAM, domeniul fascinant al roboticii. Membrii echipei au prezentat robotul Octopus Prime și robotul Kraken și au făcut demonstrații practice.

Dimensiunea educativă și culturală a evenimentului a fost întregită de prezența elevilor Colegiului Pedagogic ,,Spiru Haret”, Focșani – viitorii noștri studenți, coordonați de prof. dr. Dumitru SĂNDULACHI, prof. Cristina BUJOR și directorul instituției, prof. Natașa SIMION.

●   ●   ●

De câteva zile bune, facultatea noastră a fost cuprinsă de o adevărată emoție, în așteptarea musafirilor veniți din toate colțurile Europei. Facultatea, dar și studenții noștri au îmbrăcat ,,haine de sărbătoare”, multe fete au venit în costum popular tradițional, au împodobit pereții cu ,,produse” – material didactic, referate, ghiduri de bune practici, pentru a fi prezentate studenților și profesorilor interesați.

Sosirea musafirilor a fost una emoționantă. Musafirii au fost întâmpinați cu pâine și sare, în frumoasa tradiție românească și în acordurile măiestre ale ,,Imnului studențesc” – Gaudeamus igitur – Să ne bucurăm, așadar!, intonat atât de gazde, cât și de  musafiri, sub bagheta maestrului, prof. dr. Dumitru SĂNDULACHE. De la Gaudeamus igitur, dirijorul ne-a condus cu măiestrie, în interpretarea corului ,,Mica pastorală”, prin muzica populară românească, prin lirica muzicală a țărilor de origine ale musafirilor și a încheiat cu ,,Oda bucuriei” de Beethoven, care este astăzi imnul oficial al Uniunii Europene.

Ceea ce mi s-a părut extraordinar pe tot parcursul întâlnirii, a fost deschiderea, sinceritatea și curajul ,,întrebărilor”, într-un cuvânt ,,comunicarea” dintre tinerii din toate țările Uniunii Europene.

Prezentările teoretice și practice făcute de membrii Clubului de robotică CyberLIS76, al Liceului Teoretic ,,Ioan Slavici” din Panciu, au întrecut, din punctul meu de vedere, toate așteptările: prezentare în limba engleză, atitudine, siguranță, solidaritate a membrilor echipei, niciun fel de emoție chiar și atunci când unul dintre musafiri – student/profesor – cerea o explicație. Un moment m-am gândit la Simion Mehedinți, cu a lui ,,Altă creștere. Școala muncii”, care ne spune că ,,Știința fără experimentare este un pericol” și în același timp m-am gândit la faptul că pasiunea, ,,voința socială” (D. Gusti) este motorul tuturor împlinirilor omului. Dragostea pentru lectură e mai presus decât știința de a citi, ea te ,,împinge” să iei cartea în mână și să n-o mai lași până nu termini ce ai început.

Cred cu toată convingerea că dacă Mica pastoralăClubul de robotică din Panciu, sau alte cercuri pe materii cu notorietate, ar face deplasări prin școlile din apropiere pe timpul programelor ,,Școala altfel”, multe lucruri s-ar urni din loc în școala vrânceană, în școala românească. 

A fost o zi fastă în care am uitat un moment de coșmarul pe care-l trăim de câteva luni încoace, am uitat de multe din reproșurile pe care unii dintre noi (școală, familie, comunitate), ni le facem, uneori fără o dreaptă judecată. 

Să ne înțelegem și să înțelegem tinerii! 

Gaudeamus igitur – Să ne bucurăm, așadar!

Costică NEAGU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.