Evenimente speciale

FOTO | Familiile din comuna Spulber care au împlinit 50 de ani de căsătorie au fost sărbătorite de întreaga comunitate

Janine VADISLAV
5 aug 2021 5859 vizualizări

Sărbătoare în comuna Spulber: Locuitorii au petrecut la biserica de lemn, cu hramul Sf. Nicolae şi Sf. Ilie Tesviteanul, din Spulber-Vale, acolo unde, duminică de duminică, au parte de momente de mare emoţie. Familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie, sau mai mult, fiind în toţi aceşti ani un exemplu pentru întreaga comunitate, au primit în dar câte o icoană, o diplomă de excelenţă, monografia comunei Spulber şi o sumă în valoare de 1000 lei. În această zi plină de emoţie, toţi şi-au amintit doar de cele mai frumoase momente care le-au înseninat întreaga viaţă.

După slujba de la biserica de lemn, cu hramul Sf. Nicolae şi Sf. Ilie Tesviteanul din Spulber pe Vale, toată suflarea satului i-a sărbătorit pe cei care au trecut cu bine pragul de 50 de ani de căsătorie, cei mai grei din viaţa lor, dar greutatea nu s-a simţit că erau tineri, aveau putere şi dorinţă de muncă, dar mai ales o viaţă întreagă înainte care a trecut ca clipa... 

Oameni credincioşi, cu frica lui Dumnezeu, şi-au dus traiul cum l-au dus şi mai bine şi mai puţin bine, şi cu bune şi cu rele, cum e lăsat de la bunul Dumnezeu. Dar şi-au ţinut familia unită, au crescut copii, i-au educat, i-au trimis la şcoli. La rândul lor, au întemeiat familii, au avut copii, cum e mersul vieţii... dar acum sunt alături de părinţi, veghindu-i la bătrâneţe, cum părinţii, în floarea tinereţii, au avut grijă să-i pornească pe ei în lume. Mulţi dintre copii sunt departe, cu viaţa lor, dar, deşi la kilometri distanţă, nu-şi uită părinţii şi inimile lor bat alături de inimile, puţin ostenite, ale bunicilor.

Părintele paroh Iulian George Măciucă, de la Biserica de Lemn din Spulber - Vale a ţinut o slujbă de mulţumire în curtea bisericii, după ce buciumaşii, celebri în lume, au dat tonul evenimentului

„Este timpul să ne bucurăm pentru că Dumnezeu v-a învrednicit să ajungeţi la aceşti ani sănătoşi. Vă felicităm pentru felul exemplar în care aţi trecut prin viaţă, căci în timpul căsniciei au fost multe probleme, multe necazuri cauzate de copii, de greutăţile vieţii, ale vremurilor care au fost, dar cu toate acestea, în pofida tuturor greutăţilor, aţi rămas uniţi aţi păstrat unite căsnicia şi familia. Sunteţi un exemplu pentru noi, tinerii, care trebuie să recunoaştem, nu mai avem toleranţă. Tinerii, la cea mai mică adiere de vânt, la cel mai mic sâmbure de supărare, aleg uneori să-şi separe drumurile. Or, dumneavoastră, chiar dacă aţi trecut prin toate aceste greutăţi, aţi rămas uniţi, aţi păstrat familia unită, aţi educat şi aţi ajutat copiii aşa cum trebuie. Dumnezeu v-a răsplătit pentru aceasta şi sunt convins că sunteţi acum, aici şi aţi ajuns la această vârstă tocmai pentru a-i creşte şi educa aşa cum trebuie. Făcând ceea ce trebuie, Dumnezeu v-a răsplătit şi v-a dat zile îndelungate”, a spus părintele paroh Iulian George Măciucă, de la Biserica de Lemn din Spulber - Vale.

A urmat premierea udată de lacrimile de fericire ale copiilor si nepoţilor, ale vecinilor şi rudelor. Am vorbit cu emoţionatele familii, încercând să aflu secretul căsniciei fericite, chiar şi după 50 de ani.

Marioara şi Stan Rusu au avut o căsnicie fericită chiar de la început, bazată pe multă dragoste. Sunt împreună şi acum, chiar dacă, după naşterea copiilor, greutăţile au crescut...

„Au venit copiii s-a mai îngreunat familia: mai dă fuga la un copil, mai dă fuga la o vită, nu ca acuma. N-am ştiut de nimica, cu sapa în spate, cu furca şi-atâta! Nu toate sunt roze în viaţă, mai sunt şi albastre şi verzi”, spune tanti Marioara.

- Da, cine trebuie să lase, soţul sau soţia? întreb

„Şi unul şi altul...”

- Asta înseamnă viaţă fericită?

„Da, fericită - când e un cuplu -  ca să se poată înţelege.”

- Aţi crescut şi nepoţi?

„6 nepoţi”.

- Mai puteţi?

„Mai putem!”

„Mulţi ani de-acum încolo, fericiţi, cu sănătate”, urează nepoata, care o îmbrăţişează cu dragoste.

- Aţi fost un soţ bun? îl întreb pe fericitul soţ.

„A-ntâia!!!! râde domnul Rusu privindu-şi soţia cu drag.

Tanti Măriuţa e mai secretoasă.

- Cum a fost? o întreb.

„Bine...”

- Aţi avut o viaţă bună?

„Dumnezeu ştie”.

- Aveţi copii?

„4, sănătoşi toţi, pe la şcoli toţi, pe la serviciu toţi. Soţul a făcut 36 de ani de servici”.

- Mai e o viaţă de trăit de-acum încolo?

„Nu ştiu, aşteptăm. Noi ne dorim să ne trăiască copiii pe unde sunt, pe la casele lor, să fie sănătoşi, să ne ducă la locul nostru când plecăm şi... cu Dumnezeu înainte”, spune tanti 

Măriuţa Cîrlioru, din comuna Spulber.

„Aveam 17 ani când m-am măritat, spune tanti Ioana Spulber.

- Aţi luat băiatul pe care-l iubeaţi?

„Sigur că da!”

- Cum a fost?

„Foarte bine, dacă am ajuns până aici, 53 de ani de căsnicie”. 

Copiii, care le sunt alături, 4 la număr, nu-şi doresc decât ca părinţii să le trăiască şi, chiar dacă nu-i mai pot ajuta cu fapta, sfaturile lor sunt întotdeauna nepreţuite.

Ultima familie premiată a împlinit 56 de ani de căsătorie. Întreb ce-ar trebui să facă o tânără familie ca să rămână ca la început şi răspunde soţul.

„Să ţină familia unită, să se respecte, să-şi crească copiii cu dragoste, cu părinţii alături, să nu se ajungă la despărţire”.

O întreb şi pe soţie, ce-a însemnat viaţa de femeie măritată...

„Copii, gospodărie şi înţelegere...”

La final, primarul localităţii, domnul Sorinel Vulcan le-a mulţumit „tinereilor” de 70 - 80 de ani pentru lecţia de viaţă, pentru grija arătată celor tineri, pentru modul exemplar în care au ştiut să-şi trăiască viaţa, fiind un model pentru toată comunitatea din comuna Spulber. 

Evenimentul face parte din proiectul „50 de ani de căsnicie - Rodul binecuvântării lui Dumnezeu", proiect organizat de Primăria Spulber în parteneriat cu Parohia Spulber, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

Se adresează familiilor care au împlinit sau depăşit 50 de ani de căsnicie, familii pe care dorim să le evidenţiem şi, în acelaşi timp, să aducem rugăciune de mulţumire înaintea lui Dumnezeu pentru ajutorul şi binecuvântarea pe care le-a revărsat asupra lor.

Principalele obiective ale proiectului: evidenţierea celor care, de-a lungul anilor, în pofida greutăţilor şi a lipsurilor apărute în viaţa lor, au păstrat unitatea familiei şi încurajarea tinerilor să adopte valorile religioase, de cultură şi tradiţie românească.( Janine Vadislav )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.