Foto | Corolă de gânduri la ceas anivesar pentru șahistul, antrenorul și arbitrul de șah din județul Vrancea, Mihai Strîmbu -Partea II-a
Domnul Mihai Strîmbu, șahist, antrenor și arbitru de șah, și-a aniversat ziua de naștere ca de fiecare dată modest, decent, fără vâlvă. Și tot ca de fiecare dată, atât la ziua lui de naștere cât și la ziua onomastică, și de această dată gândurile foarte multor șahiști, colaboratori și prieteni din Vrancea și din țară s-au îndreptat spre cel care și-a căpătat un binemeritat renume de „omul care a schimbat fața șahului vrâncean“, „cel mai bun antrenor“, „cel mai bun arbitru“ pe care l-a avut Vrancea în întreaga sa istorie șahistă dar și un model de inginer constructor și mai ales Om de mare omenie.
O seamă de prieteni, colaboratori și elevi au găsit de cuviință că toate gândurile îndreptate către foarte respectatul și îndrăgitul aniversat ar trebui făcute cunoscute și celor care nu au avut posibilitatea să cunoască meritele și calitățile domnului Mihai Strîmbu. Este un act de reparație morală pentru cel care peste două decenii a slujit cu atâta devotament șahul fără ca acest lucru să fie cunoscut de foarte mulți. Într-o lume în care cei care știu să-și vândă marfa sunt apreciați mai mult decât ar fi cazul iar cei modești care nu bat toba, oricâte merite ar avea, nu sunt suficient apreciați, este foarte îndreptățită inițiativa de a face publică opinia lor. Nu este un gest de vanitate, de laudă, nu este un gest revendicativ financiar, material, sau sub vreun alt astfel de aspect mercantil, ci doar sub aspectul cunoașterii adevărului, a unei frumoase stări de lucruri ce merită scosă în evidență și a aduce un omagiu binemeritat.
Partea a II-a
ȘTEFAN DĂNILĂ, șahist consacrat, fost elev al lui Mihai Strîmbu.
„ Domnul Strîmbu nu a reprezentat pentru mine doar un simplu antrenor de șah, a fost persoana care m-a învățat acest sport ce mi-a format caracterul.Șahul este sportul pe care îl practic de la vârsta de 7 ani și mi-a oferit disciplina necesară pentru a performa în alte domenii, mi-a îmbunătățit gândirea și creativitatea, elemente total necesare pentru dezvoltarea personală.Totul mulțumită domnului Strîmbu, care a făcut din șah nu doar un joc unde se mută niște piese, ci ne-a ajutat să înțelegem frumusețea jocului și beneficiile pe care ni le aduce acesta în viața de zi cu zi.Consider că îi sunt dator domnului Strîmbu toată viața mea pentru ceea ce m-a învățat și îi doresc o aniversare foarte frumoasă, alături de multă sănătate și de împliniri în viață!”
MIHNEA BACIU, șahist consacrat cu rezultate foarte bune ca junior mic și cadet, fost elev al lui Mihai Strîmbu.
„Cu emoție îi transmit pe această cale o urare modestă, dar din suflet, de sănătate maximă și încântări pe fiecare respirație domnului antrenor Mihai Strîmbu, care în câțiva ani petrecuți împreună m-a făcut să înțeleg că performanța se atinge prin muncă și se susține mai ales cu seriozitatea muncii individuale, dintre două antrenamente, la parametrii de randament maxim.La mulți ani, domnule antrenor, și vă mulțumesc pentru toate clipele petrecute în sala de antrenament, clipe pe care nu le-ați contorizat decât coroborate cu formarea unor competențe conexe, dar indispensabile sportului minții: cultivarea răbdării, alegerea cu discernământ a căilor ce conduc spre soluții ingenioase, dar mai ales, exersarea seriozității, din și pe toate palierele vieții!Vă mulțumesc, domnule antrenor!”
Inginer TEODORU ILIESCU, fost cercetător științific în zootehnie înainte de decembrie 1989, șahist, pictor. (fragmente)
„ ⦋...⦌ puternic, dinamic, creator, ingenios, un lider grozav. Aveți o capacitate excepțională în a conduce concursurile de șah pe drumul presărat cu tot felul de situații neprevăzute cărora găsiți mereu rezolvare. Sunteți unul dintre oameni cărora ar trebui să le facem statuie ⦋...⦌Îmi amintesc cu plăcere cum eram chemat cu 10-15 ani în urmă să vă ajut la concursuri, la scris diplome și la festivități de premiere. Făceam cu plăcere caricaturi pe teme de șah și aveam o deosebită satisfacție când vedeam că sunt apreciate de copii. Aș fi foarte bucuros să mă chemați și acum.Astăzi este ziua dumneavoastră de naștere. Adăugați încă un pion pe eșichierul vieții, înțelepciunii, experienței, comportamentului prietenos și binevoitor, reputației, palmaresului de mare om ⦋...⦌Să aveți aceleași preocupări generoase și nobile! Să îmbătrâniți cu grație, jucând șah! Vă doresc din tot sufletul multe binecuvântări cerești! La mulți ani!, Teodoru Iliescu.”
FILIP TOIA, șahist consacrat cu rezultate foarte bune ca junior mic și cadet, fost elev al lui Mihai Strîmbu.
„ Cu ocazia zilei de naștere, sincerele noastre gânduri de recunoștință domnului inginer Mihai Strîmbu, cel care într-un oraș mic precum al nostru și-a pus discret amprenta și a transmis pasiunea pentru șah multor copii cu rezultate remarcabile pe plan național și cu un parcurs excepțional în călătoria vieții lor.La mulți ani cu sănătate că-i mai bună decât toate!”
CRISTIAN ȘIMON, șahist consacrat, fost elev al lui Mihai Strîmbu.
„La mulți ani, domnule Strîmbu!Vreau să vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine și pentru echipă. Sub îndrumarea dumneavoastră am învățat nu doar despre șah, ci și despre dedicare, disciplină și cum să dau tot ce am mai bun în orice fac. Sunteți un exemplu pentru noi toți și vă sunt recunoscător pentru toate lecțiile de viață pe care mi le-ați oferit.Cu apreciere și respect, Șimon Cristian.”
Moderator NICOLAE DEDIU, pompier profesionist, șahist de carieră.
„ Participând la cea mai recentă competiție de șah, CUPA PIONUL VRANCART ADJUD, am avut ocazia să ascult în pauza dintre runde poveștile domnului Mihai Strîmbu despre unul dintre cei mai mari jucători de șah la nivel mondial pe care îl admira foarte mult – letonul Mihail Nehemievici Tal, campion mondial în perioada 1960 – 1961. Am avut bucuria să îl ascultăm vorbind despre partidele îndrăznețului și imprevizibilului Tal mai bine de o jumătate de oră. Ascultam precum copiii mici cărora le spune cineva o poveste cu un năzdrăvan și aventurier Făt Frumos fără frică. S-a oprit pentru a pregăti următoarea rundă și parcă ne părea rău că nu a mai continuat.Am putea scrie pagini întregi despre activitatea șahistă a domnului Mihai Strîmbu, dar fiindcă trebuie să mă rezum la puține cuvinte în comparație cu multele lui calități și mari merite, pot spune că pentru mine, pentru comunitatea șahistă din Adjud și din toată Vrancea, domnul profesor este o adevărată emblemă a acestui sport.”
Student la medicină GEORGE BITERE, fost elev al lui Mihai Strîmbu.
„Cu ocazia zilei de naștere a domnului profesor Mihai Strîmbu aș dori să-i adresez două idei scurte. Este un profesor extraordinar care a pregătit copii de un nivel foarte ridicat, care întotdeauna au reprezentat o provocare pentru toată lumea.Este un om blând, ponderat, rațional, înțelegător, răbdător, cu aptitudinile necesare unui profesor. Felicitări pentru toate reușitele și La mulți ani!”
Frații ALEXANDRU și DRAGOȘ CĂLIN, șahiști consacrați, foști elevi ai domnului Strîmbu.
„La mulți ani, domnule PROFESOR!În urmă cu doi ani ne făceam apariția timizi la secția de șah a C.S.M. Focșani 2007. Aveam 14 ani și despre șah știam doar cum se mută piesele pe tabla cu 64 de pătrățele, cum se capturează piesele și dacă pierdem regele am pierdut partida. La intrare ne-a întâmpinat domnul profesor Strîmbu, cel care s-a dovedit a fi muza noastră călăuzitoare în tainele șahului.Dar dincolo de a ne descifra aceste enigme, ne-a arătat cu răbdare beneficiile pe care le are acest sport în viața de zi cu zi.<<Șahul clasic de calitate>>, ne spunea domnul profesor, <<presupune calcularea variantelor de joc pentru următoarele 4-5 mutări, ca o consecință a recurenței mutărilor survenite, ceea ce este de bun augur și în viața cotidiană.De asemenea, în șahul rapid înveți să iei decizii în timp scurt, uneori de a scăpa din capcanele adversarului, alteori pentru a-ți finaliza cu succes un atac planificat, adică ne obișnuiește cu luarea hotărârilor corecte și imediate la situațiile neprevăzute și urgente apărute pe timpul vieții>>, ne spunea cu căldură domnul profesor.Cine ar putea crede că aceste învățăminte nu sunt de un real folos în viața oricărui om?<<Șahul te învață să fii precis și riguros>> este lecția pe care ne-o transmitea deunăzi domnul profesor Strîmbu, iar un astfel de om va fi bine primit oriunde.Cu deosebită admirație, Alexandru și Dragoș Călin.”
ALEX ZLATA, șahist consacrat cu rezultate foarte bune ca junior mic și cadet, fost elev al lui Mihai Strîmbu.
„ Vă mulțumesc din suflet pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor! M-ați învățat ce înseamnă o minte calmă și răbdătoare, atuuri care îmi aduc beneficii în orice situație. Lecțiile și povețele dumneavoastră nu le voi folosi doar pe tabla de șah, ci și pe terenul de luptă numit VIAȚĂ. Vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine! Vă voi rămâne profund recunoscător!Cu respect, Alex Zlata.”
Arbitrul FIDE italian CLAUDIO FUSI, colaborator voluntar al echipelor de arbitraj din Vrancea.
„ Mă bucur să sărbătoresc ziua de naștere a domnului Strîmbu, o persoană pe care am cunoscut-o când am venit aici în România cu o mare experiență și cultură în șah cu valoarea adăugată a atâta umanitate.Nu este ușor să fii arbitru de șah și să fii la curent, nu numai că reușește foarte bine, dar folosește această abilitate pentru a preda și răspândi valorile șahului.Este o referință sigură în lumea șahului și o moștenire pentru experiența și cunoștințele sale care trebuie valorificate.Dați-mi voie să-i trimit multe urări călduroase!”
TOADER GURGUIATU, șahist consacrat, colaborator al sărbătoritului în organizarea turneelor de la Gologanu.
„ La mulți ani cu sănătate!Noi toți jucăm șah având ca partener Destinul.”
Au mai transmis urări și impresii favorabile VIOREL CIUBOTARU și NICUȚĂ OPREA, foști colaboratori în calitate de directori ai C.S.M. Focșani 2007, doamna VICA MINCĂ, inspector școlar, vechi colaborator la foarte multe olimpiade școlare de șah, GRIGORE MĂLUREANU, candidat de maestru, și alții.
De asemenea, sunt în aceste zile alături de sărbătorit alți foarte mulți dintre foștii elevi și profesori care ne-au rugat să transmitem urările lor prin viu grai domnului profesor.
EMILIAN PAUL IONIȚĂ, președintele Asociației Județene de Șah Vrancea, unul dintre primii și constanții colaboratori, șahist de categoria I, DRAGOȘ ANTON, fost președinte al Asociației Județene de Șah Vrancea, și câțiva profesori au fost entuziasmați de idee considerând că sărbătoritul merită o așa surpriză dar au preferat să transmită personal urările lor.