Evenimente speciale

Foto | Corolă de gânduri la ceas anivesar pentru șahistul, antrenorul și arbitrul de șah din județul Vrancea, Mihai Strîmbu -Partea I

Anton Soare
19 aug 2024 1257 vizualizări

Domnul Mihai Strîmbu, șahist, antrenor și arbitru de șah, și-a aniversat ziua de naștere ca de fiecare dată modest, decent, fără vâlvă. Și tot ca de fiecare dată, atât la ziua lui de naștere cât și la ziua onomastică, și de această dată gândurile foarte multor șahiști, colaboratori și prieteni din Vrancea și din țară s-au îndreptat spre cel care și-a căpătat un binemeritat renume de „omul care a schimbat fața șahului vrâncean“, „cel mai bun antrenor“, „cel mai bun arbitru“ pe care l-a avut Vrancea în întreaga sa istorie șahistă dar și un model de inginer constructor și mai ales Om de mare omenie.

O seamă de prieteni, colaboratori și elevi au găsit de cuviință că toate gândurile îndreptate către foarte respectatul și îndrăgitul aniversat ar trebui făcute cunoscute și celor care nu au avut posibilitatea să cunoască meritele și calitățile domnului Mihai Strîmbu. Este un act de reparație morală pentru cel care peste două decenii a slujit cu atâta devotament șahul fără ca acest lucru să fie cunoscut de foarte mulți. Într-o lume în care cei care știu să-și vândă marfa sunt apreciați mai mult decât ar fi cazul iar cei modești care nu bat toba, oricâte merite ar avea, nu sunt suficient apreciați, este foarte îndreptățită inițiativa de a face publică opinia lor. Nu este un gest de vanitate, de laudă, nu este un gest revendicativ financiar, material, sau sub vreun alt astfel de aspect mercantil, ci doar sub aspectul cunoașterii adevărului, a unei frumoase stări de lucruri ce merită scosă în evidență și a aduce un omagiu binemeritat. 

Anul acesta au fost mult mai multe gânduri îndreptate spre sărbătorit deoarece în ultima perioadă a făcut un pas înapoi retrăgându-se din funcțiile de antrenor la C.S.M. Focșani 2007, de vicepreședinte al Asociației Județene de Șah Vrancea și înghețând activitatea C.S. OLIMP ȘAH Focșani, primul club de șah înființat de el în Vrancea după decembrie 1989. Își continuă doar activitatea de arbitru. Acest pas a fost resimțit dureros în rândurile elevilor și colaboratorilor care speră din tot sufletul într-o revenire. Prezentăm în continuare, în două episoade, câteva dintre gândurile celor care au lucrat cu domnul Mihai Strîmbu de-a lungul anilor.

ADELIN ȘTEFAN DĂSCĂLESCU, șahist consacrat la o vârstă foarte fragedă, fost elev al domnului Strîmbu.

„ Astăzi, cu ocazia zilei de naștere a domnului Strîmbu Mihai, aș dori să aduc un omagiu sincer unui om care a însemnat enorm pentru mine și pentru dezvoltarea mea ca jucător de șah. Au trecut șase ani de când am început această călătorie minunată sub îndrumarea dânsului, iar acum, privind înapoi, realizez cât de mult am evoluat datorită pasiunii și dedicării sale.În viața fiecărui om există o fastă întâlnire sau mai multe care își pun amprenta pe frumusețea viitorului fiecăruia. În cazul meu, o astfel de întâlnire a fost cu domnul Strîmbu Mihai și sunt deosebit de fericit.Domnul Strîmbu nu este doar un antrenor de șah, ci și un mentor care m-a învățat nu doar tainele acestui joc fascinant, ci și lecții de viață valoroase. Sub îndrumarea sa, am învățat că șahul nu este doar despre mutările pe tabla de joc, ci și despre strategie, răbdare și capacitate de a gândi înainte de a acționa.De-a lungul acestor șase ani, domnul Strîmbu m-a susținut în toate competițiile și mi-a insuflat încrederea necesară pentru a face față oricărei provocări. Am petrecut nenumărate ore împreună, analizând partide, discutând strategii și învățând din greșeli. Datorită lui am reușit să ating un nivel de performanță pe care nu mi l-aș fi imaginat la început.Ceea ce admir cel mai mult la domnul Strîmbu este pasiunea sa neobosită pentru șah și dorința sa de a împărtăși această pasiune cu elevii săi. Nu s-a limitat niciodată doar la a preda mutările corecte, ci a căutat mereu să ne provoace să gândim mai profund, să fim creativi și să depășim propriile limite.Astăzi cu ocazia zilei sale de naștere, doresc să-i mulțumesc din suflet pentru tot ce a făcut pentru mine și pentru toți ceilalți elevi ai săi. Domnule Strîmbu Mihai sunteți un adevărat exemplu de dedicare și pasiune,și nu pot decât să sper că, într-o zi, voi reuși să onorez ceea ce m-ați învățat prin realizările mele.La mulți ani, domnule Strîmbu Mihai! Și vă mulțumesc pentru tot!” 

Profesor DOINA POPOVICI, fost vicepreședinte al Asociației Județene de Șah Vrancea în primele două legislaturi, fost responsabil cu șahul în Asociația Sportivă Școlară „Nicolae Iorga“ Focșani.

„ Cu recunoștință, Domnului Profesor de ȘAH.La aniversarea zilei de naștere, vin cu urările de mulți, mulți ani frumoși, cu sănătate și doar bucurii!Vă mulțumesc pentru dăruirea cu care mi-ați fost alături, ne-ați fost alături: elevi, părinți, colegi în promovarea ȘAHULUI în Școala <<Nicolae Iorga>> Focșani și pentru performanțele excepționale obținute.Sunt oameni pe care i-ai cunoscut cândva, ai colaborat cândva, devin reper inconfundabil și nu îi uiți niciodată. Dumneavoastră, domnule Strîmbu sunteți unul din acei oameni, nu numai pentru mine ci pentru multe generații de copii. Mă întâlnesc cu foarte mulți foști elevi și sunt plăcut surprinsă că nu v-au uitat și întreabă de dumneavoastră. Dintre toți foștii colaboratori membri ai Asociației Județene de Șah Vrancea sau susținători ai șahului din alte școli din perioada când la Școala <<Nicolae Iorga>> Focșani se făcea șah, nu este niciunul cu care să mă întâlnesc și să nu aibă cuvinte frumoase sau să nu întrebe despre dumneavoastră.Personal vă mulțumesc pentru tot și vă rămân recunoscătoare!” 

Doctor MARIUS ARGHIRESCU, președinte executiv al Clubului Sportiv Municipal de Șah SPERANȚA Focșani, șahist de categoria I, arbitru, vicepreședinte al Asociației Județene de Șah Vrancea.

„ Mihăiță dragă, să te uite toate relele, să te-mbrățișeze bunele.De ce vrei să te dai la fund? Oricare dintre noi dacă lipsim nu este nicio pagubă. Cu tine este altceva. Tu nu poți lipsi dintre noi. Încearcă să revii la turația de altă dată că fără tine se simte un gol imens.Să ne revedem cu drag la numeroase alte turnee!LA MULȚI ANI! Cu mult drag, Marius” 

Doctor ANDREI ARGHIRESCU, șahist de categoria I, șeful comisiei antidrog din Federația Română de Șah, fost elev al aniversatului.

„ Este foarte greu să vorbești despre un om de o valoare atât de complexă. Cu ce să începi? Cu arbitrul, foarte cunoscut în țară, apreciat membru al comisiei de arbitri din Federația Română de Șah? Cu șahistul, posesorul unui palmares dintre cele mai bogate din județ și candidatul de maestru cel mai îndreptățit la titlul de maestru național? Cu antrenorul care a adus cele mai bune rezultate în județ atât la individual cât și pe echipe? Cu inginerul constructor care și-a pus semnătura pe zeci de documente de întocmire a unor lucrări din construcție foarte importante? Cu omul de omenie rară care a făcut foarte mult bine tuturor celor din jur? Cu omul de cultură, cu care poți continua o discuție pe orice temă s-ar deschide? Cu familistul ireproșabil pe care l-am cunoscut din fragedă copilărie?Nu pot alege... Dați-mi voie să trecem peste deschidere și jocul de mijloc și să intrăm direct în final: Vă doresc, domnule Strîmbu, ca această zi să vă aducă multă bucurie, fericire, toate visurile dumneavoastră să se îndeplinească și să aveți numai zile de distracție și veselie. La mulți ani și la cât mai multe evenimente speciale!” - Andrei Arghirescu.

ELENA ADELAIDA ISAC, președinta secției de șah de la C.S.M. Focșani 2007, , șahistă de categoria I, multiplă campioană județeană și națională sub bagheta domnului Strîmbu. În noua funcție de șef secție șah la C.S.M. Focșani 2007 a confirmat repede așteptările celor care au susținut-o și a infirmat reținerile celor care au considerat-o fără experiență.

„ La mulți ani celui mai blând și dedicat om! Din adâncul inimii vreau să-mi exprim recunoștința pentru tot ce ați făcut față de mine și generații întregi de-a lungul timpului. Nu doar ca antrenor ci și ca educator și modelator de caractere. Lecțiile dumneavoastră nu au fost doar lecții de șah ci și lecții de moralitate, conduită și nu doar pentru o situație sau alta, nu doar pentru un concurs sau altul, ci pentru întreaga noastră viață.În această muncă de formare a personalității copiilor și juniorilor cel mai mult contează exemplul personal. Dacă nu este concordanță între ce spune și ce face un educator, atunci rezultatele vor fi diminuate. La dumneavoastră această concordanță între vorbe și fapte a fost ireproșabilă și eu cred că aceasta a fost una dintre cheile succeselor noastre. Ați fost intransigent și cu noi și cu dumneavoastră. Dacă ați fi fost intransigent numai cu noi, nu ajungeam atât de mulți acolo unde am ajuns.Mulți ani sănătoși vă doresc!” 

VIOREL BALLA, șahist de performanță, arbitru și instructor de șah, președintele Asociației Clubul Sportiv PALODA Adjud, vicepreședinte al Asociației Județene de Șah Vrancea.

„ Vorbe dulci sunt ușor de spus, lucruri drăguțe sunt ușor de cumpărat, dar oameni de treabă, competenți și de mare caracter sunt greu de găsit. Dumneavoastră, domnule Strîmbu, sunteți unul dintre ei. Vă avem ca model, foarte mulți dintre noi dorind să preia cât mai mult din acest model.Ceea ce este acum PALODA Adjud și în general șahul din Adjud este foarte mult și datorită dumneavoastră, motiv pentru care vă suntem recunoscători și împărtășim cu satisfacție bucuria aniversării zilei de naștere.La mulți ani fericiți!Gens una sumus!” 

ANTON SOARE, instructor la C.S.M. Focșani 2007, arbitru, secretarul Asociației Județene de Șah Vrancea, un colaborator aproape permanent al sărbătoritului din 2005.

„ Opinia mea despre Mihai Strîmbu, recunoștința pe care i-o port, regretul că nu mai antrenează le-am mai arătat în presă. Din lipsă de spațiu pentru formatul tipărit (print), trec peste multe dintre lucrurile pe care voiam să le abordez și voi vorbi doar despre alegerea mea de a mă dedica pregătirii copiilor la șah și fondarea la Focșani a revistei VRANȘAH.În 2002. la doar 47 de ani, am trecut în rezervă, forțat de împrejurări fiindcă trebuia să se facă reduceri în armată, inclusiv prin treceri în rezervă înainte de termen. Am reușit să mai lucrez tot la armată ca salariat civil în același loc de muncă până în 2005 după care trebuia să caut un drum nou. Aveam, pentru a mă dedica unei activități, mai multe variante, printre care și șahul, dar, mărturisesc, nu între primele două, ci a treia sau a patra. Destinul meu a fost hotărât de domnul Mihai Strîmbu pe care l-am cunoscut la câteva competiții în toamna anului 2005. După ce l-am cunoscut, am frecventat sala de pe strada Tăbăcari unde se întâlneau și jucau seniorii și făceau pregătire juniorii și copiii. Am găsit în el ceea ce foarte rar găsești: omul foarte apropiat de idealul de om pe care ți-l faci. El a înclinat balanța opțiunilor mele în favoarea șahului și așa am devenit ajutorul lui în pregătirea copiilor. Eu nu mă atașez ușor de cineva dar când mă atașez, mă despart greu.Al doilea aspect pentru care domnul Mihai Strîmbu a însemnat foarte mult pentru mine este consimțământul dumnealui la sfârșitul anului 2005 de a fonda împreună la Focșani Revista VRANȘAH, eu să înregistrez revista la OSIM și să găsesc (asigur) finanțare, el să fie responsabil de specialitate șah. Cu o răbdare și bunăvoință de care foarte puțini ar fi capabili, pe parcursul multor seri, unele până după miezul nopții, m-a învățat cum să folosesc programele de șah pentru redactare (notație) șahistă. Pentru mine a fost o satisfacție deosebită să fiu fondatorul primei și deocamdată singurei reviste de șah din Vrancea, motiv pentru care îi sunt foarte recunoscător. Revista a apărut pentru aproape trei ani în format tipărit și apoi aproximativ doi ani în format on line.La mulți ani fericiți alături de cei dragi!” 

Căpitan comandor IULIAN BAȘTUREA, șahist foarte bun în adolescență, susținător al șahului, proaspăt arbitru de șah cu licență FIDE.

Acum la cumpăna dintre ani, în semn de gratitudine, doresc cu toată sinceritatea să ridic pălăria cu respect, stimă și eleganță în fața domnului inginer Strîmbu Mihai care prim modestia, competența și caracterul de care dă dovadă a reușit să mă atragă la o vărstă apreciabilă spre arbitrajul de șah, la ani buni după ce am pus în cui fluierul de arbitru de fotbal.Puțini știu, dar și eu am fost anul acesta elev al domnului Strîmbu. Nu ca șahist ci ca  arbitru. Cunoșteam multe din calitățile dumnealui. Înainte de examenul de arbitru de șah din primăvara acestui an, am făcut cunoștință cu două noi calități, acelea de fin pedagog și de om de omenie, el petrecând foarte mult timp fără vreun onorariu sau recompensă.Și fiindcă a venit vorba de examenul de arbitru, cu această ocazie am fost impresionat de câte persoane, unele foarte importante, întrebau și vorbeau laudativ de domnul Mihai Strîmbu.Acest profesionist desăvârșit al șahului modern care are în spatele său o lungă și foarte apreciată carieră de sportiv (șahist, antrenor, arbitru cu licență FIDE, membru în comisia de arbitraj a Federației Române de Șah, director de turnee) merită să-i transmit un sincer și călduros mulțumesc. Merită să știe că are toată simpatia, aprecierea și sprijinul nostru oricând are nevoie.LA MULȚI ANI, MAESTRE! Vă felicită Iulian Bașturea.” 

Preot CRISTINEL BOCU, tatăl șahiștilor Bocu David și Bocu Mihail.

„ În zi de mare sărbătoare pentru creștini, Maica Domnului a îngăduit să vedeți lumina zilei dăruindu-vă daruri precum înțelepciune, dăruire și dragoste pentru cel de lângă dumneavoastră! Vă felicit cu ocazia aniversării zilei dumneavoastră urându-vă ani mulți pe pământ cu sănătate și dăruire. Vă mulțumesc pentru faptul că mi-ați dat prilejul să vă cunosc atât ca pe un om minunat cât și ca pe un profesor de șah dedicat copiilor!La mulți ani fericiți și binecuvântați!”-Cu aleasă prețuire, preot Cristian Bocu.

Aceste rânduri sunt urmarea unei inițiative comune ale unor colaboratori, elevi și părinți. Împuternicit să culeagă urările și impresiile și apoi să le trimită la presă a fost Anton Soare.

VA URMA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.