Evenimente speciale
Foto | Colegiul Tehnic „V.D.Cotea” Focşani la ceas aniversar
1 dec 2023
3089 vizualizări
La ceas aniversar, emoția și mândria, satisfacția, bucuria și respectul pentru instituția în care ne desfășurăm activitatea, se împletesc cu amintirile, dând o lumină și o culoare aparte lunii noiembrie. Toamna anului 2023 a fost consacrată celebrării centenarului Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani. În afara manifestărilor specifice care s-au desfășurat în cadrul școlii, instituția și-a deschis porțile spre comunitatea în mijlocul căreia s-a dezvoltat de-a lungul celor 100 de ani. Luna noiembrie, în special, are o încărcătură simbolică deosebită, deoarece, pe 7 noiembrie 2008, colegiul nostru l-a desemnat mentor pe academicianul Valeriu D. Cotea, om de cultură și un mare iubitor al Vrancei. Programul manifestărilor centenarului a fost gândit deopotrivă ca un omagiu celui care dă numele colegiului și ca o invitație călduroasă adresată tuturor celor care și-au legat devenirea personală și profesională de această veche școală românească.
Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” are o lungă și o bogată istorie, care se extinde pe durata unui secol.
Înființată în 1923 ca școală de arte și meserii, ce pregătea metalurgiști, dulgheri și tâmplari, unitatea școlară a cunoscut, de-a lungul anilor, o evidentă evoluție, cu schimbări profunde atât sub aspectul formei de învățământ (scoală medie tehnică agricolă, liceu agroindustrial, grup școlar agricol), cât și sub aspectul specializărilor în meserii. Aici au fost pregătiți tehnicieni și muncitori în diverse domenii: horticultură, întreținere și reparații utilaje agricole, automatizări, brutari și patiseri, tehnicieni în industria alimentară, electricieni și tinichigii vopsitori auto. Numeroși absolvenți au urmat ulterior școli postliceale, școli de maiștri și instituții de învățământ superior, ocupând, ca specialiști, diferite funcții de conducere.
Acest moment deosebit pentru Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” a fost marcat vineri, 24 noiembrie 2023, printr-un eveniment organizat în sala Teatrului „Maior Gh. Pastia” din Focșani. Toți cei apropiați școlii, cadre didactice, elevi și părinți, personalități locale, s-au bucurat împreună de momentul marcării celor 100 de ani de existență. Evenimentul a fost deschis de domnul director Nicolaie Coman, care a urat bun venit tuturor celor prezenți și a prezentat câteva dintre realizările importante ale ultimilor ani, instituția beneficiind de numeroase dotări necesare desfășurării unui proces educațional la standardele actuale.
Mulțumim invitaților care au adus cuvinte de laudă instituției noastre, apreciind eforturile depuse de-a lungul timpului. La festivitate a fost prezent domnul prefect Nicușor Halici, care ne-a impresionat cu o prezentare despre rolul important al educației atât de expresiv exprimat odinioară de Aristotel - „Rădăcinile educației sunt amare, dar fructul este dulce”, amintindu-și în același timp despre perioada în care se afla în ipostaza de elev al liceului nostru. Domnul Matei Claudiu a onorat cu bucurie invitația de a participa la acest eveniment aniversar, exprimând recunoștința profundă a Consiliului Județean Vrancea și a domnului președinte Cătălin Toma față de cei care au contribuit la dezvoltarea acestei instituții – profesori, personal administrativ, părinți și elevi. „O sută de ani reprezintă o istorie bogată, plină de sacrificii, realizări și, mai presus de toate, învățăminte prețioase care nu pot fi cuantificate în cifre și statistici.”, a menționat domnul Claudiu Matei. Doamna profesoară Daniela Gabriela Marchitan, inspector școlar general al ISJ Vrancea, a menționat faptul că acest colegiu este instituția educațională cu cel mai mare număr de elevi din județ și a transmis felicitări pentru locul fruntaș pe care îl deține în ceea ce privește derularea de proiecte. Domnul profesor Florin Iamandei, director al colegiului vreme de aproape 30 de ani, a prezentat, vizibil emoționat, câteva aspecte despre frumusețea meseriei de dascăl cu toate împlinirile și neîmplinirile ei, a vorbit despre dăruirea cu care profesorii au lucrat și lucrează spre folosul tinerilor, exprimându-și mulțumirea că școala pe care a coordonat-o atâta amar de vreme este în continuare pe mâini bune.
Cuvântul final i-a aparținut domnului profesor Gheorghe Vlăjie, care a făcut o scurtă prezentare a istoriei orașului Focșani și câteva mărturisiri despre instituția în care și-a derulat activitatea vreme de 50 de ani. Domnul profesor a menționat momentele modernizării orașului prin construcția gării și a căii ferate, prin ridicarea clădirii primăriei, prin construcția Palatului de Justiție și a prefecturii, ambele în stil neoclasic românesc, precum și a clădirii teatrului, proces coordonat chiar de Maior Gh. Pastia. Înființarea școlii noastre s-a produs în timpul administrației ministrului educației Dr. Angelescu. Fiind ințial o școală de meserii, apoi liceu de băieti, a pregătit meseriași pentru economia acelei perioade. În timpul regimului comunist, școala devine liceu industrial și își dezvoltă mult patrimoniul precum și efectivul de elevi. În anul 1980 avea peste 2000 de elevi, devenind instituția educațională cu cel mai mare efectiv din Vrancea. Revoluția a adus un nou model de societate, fapt ce a determinat schimbări majore și în organizarea școlii noastre. În primul rând a primit o nouă denumire, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” și și-a schimbat specializările adaptându-le la cerințele societății prezentului.
Discursurile au fost urmate de vizionarea piesei „Grenada” după Olga Delia Mateescu, o comediebsavuroasă, cu răsturnări de situație și personaje imprevizibile. Paula Grosu, Cristina Cristian, Sorin Frățilă,
Adrian Rădulescu și Bogdan Trifan sunt actorii care au dat viață personajelor.
Mulțumim călduros tuturor celor care au contribuit intens, de-a lungul timpului, la îndeplinirea misiunii școlii, un lucru departe de a fi ușor. Ceea ce ne-a însuflețit pe toți a fost spiritul de echipă și, ceva ce a devenit vizibil doar prin actele noastre: o trăire permanentă care încurajează gândul, dar care şi consumă. Și totuși lumea emoțiilor și a trăirilor dă substanță ființei umane, înnobilându-i faptele! Chiar dacă anii se risipesc în cele patru zări, în suflet ne vor rămâne amintiri de neșters, care se vor înlănțui într-o armonie perfectă, formând o simfonie inegalabilă.
Vă mulțumim pentru recunoașterea și prețuirea acordată și vă asigurăm că munca noastră în acest domeniu este o ucenicie pe viață!
La mulți ani, dragă școală!
Ziarul de Vrancea nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.