Evenimente speciale

Foto | 24 Ianuarie, cea mai veche sărbătoare națională.Cum s-a sărbătorit aceasta, acum 160 de ani, dar și după aceea, la Focșani

Florin Marian Dîrdală
26 ian 2023 1961 vizualizări

Înainte erau ziua Regelui, ziua Eliberării de sub jugul hitlerist, ziua Muncii, ziua Femeii etc.Astăzi există ziua Pădurii, ziua Limbii, ziua Drapelului, ziua Imnului, ziua Marinei, ziua Poliției etc

Dar mai înainte de toate acestea, pe lângă sărbătorile tradiționale religioase ale acestui neam, Crăciun, Paște, Sfântul Vasile, Sfântul Ion, Sfântul Neculai, Sfântul Andrei ,Sfântul Ștefan etc. , la jumătatea secolului al XIX lea, de la  data de 24 ianuarie 1863, în noul stat constituit pe scena Evropei, intitulat Principatele Unite Române, a apărut prima mare sărbătoare națională.  Pentru prima dată în istoria lor românii au avut ocazia aniversării celei dintâi și celei mai mari sărbători naționale intitulată în documentele de arhivă ”Ziua de 24 ianuarie, aniversala alegere a înălțimii sale, Domnitorului Principatelor Unite Române, aceasta fiind unica și cea mai mare sarbătoare națională menită a se celebra cu toată solemnitatea”. 

Foto:Colectia Petru Mincu

Manifestările simple de la acel prim moment au constat la Focșani într un Te deum (ritual religios) al oficialităților la Biserica Catedrală Domnească din Focșani (cea demolată după cutremurul din 1977 )

 După această slujbă bisericească au urmat primirile în onoarea Guvernului, începând cu orele 12:00, la casa prefectului de la acel moment, Panaite Tufelcică și Programul amplu alcătuit de ministrul de Interne, N. Crețulescu. 

Acesta consemna, pe 12 ianuarie 1863,  cum se va desfășura sărbătoarea în proaspăta capitală a țării, Bucureștiul și ordona  reguli clare și pentru alte orașe, târguri și sate după cum urmează: ”ÎN TOATE ORAȘELE, TÂRGURI ȘI SATE SE VA SERBA ZIUA  DE 24  IANUARIE ȘI SE VA CÂNTA TE-DEUM LA TOATE BISERICILE, LA 10:00 ORE DE DIMINEAȚA, ÎN ORAȘELE DE REȘEDINTĂ ALE DISTRICTELOR ( JUDEȚELOR) DUPĂ SĂVÂRȘIREA  SLUJBEI(TE DEUM) CARE SE VA FACE ÎN PREZENȚA PREFECȚILOR ȘI A TUTUROR FUNCȚIONARILOR STATULUI, VA FI ȘI UN ESCADRON DE JANDARMI ÎN PLINĂ UNIFORMĂ CA SĂ SALUTE CU TREI SALVE DE PUȘTI CÂNTAREA TE-DEUM-ULUI. ÎN ORAȘELE UNDE SE AFLĂ REPREZENTANȚI  AI PUTERILOR STRĂINE SE VOR INVITA LA TE DEUM PREFECȚII DISTRICTELOR CARE LA 12:00 ORE, VOR PRIMI FELICITAȚII ÎN NUMELE GUVERNULUI. SEARA TOATE ORAȘELE VOR FI LUMINATE” -MINISTRU DIN ÎNTRU-  N. CREȚULESCU

După detronarea lui Alexandru Ioan Cuza și venirea noului prinț, ulterior rege, Carol I de Hohenzollern pe tronul Principatelor Unite Române ( denumite România din momentul adoptării Constituției de la 1866), ziua de 24 ianuarie nu a mai reprezentat, cel puțin din punct de vedere oficial, o mare bucurie pentru neamul românesc, fiind înlocuită, pe agenda Guvernului și a Patriei cu ziua de 10 mai, ca ziua Regelui sau a Monarhiei. Totuși românii au ținut -o minte de la generație la generație și uneori mai intens, alteori mai discret, au celebrat marele moment istoric pe care îl simbolizează data de 24 ianuarie a fiecărui an. 

Dar în preajma împlinirii a jumătate de secol de la Unirea Principatelor Române, Monarhia a acceptat și a restaurat sărbătoarea trainicei împliniri dintâi a neamului românesc și a permis (chiar prin donația lui Carol I) ca la Iași să se ridice în 1912, prima statuie închinată figurii cele mai importante a Unirii Moldovei cu Țara Românească, domnitorul Alexandru Ioan Cuza. 

Această dată de 24 ianuarie a început a se sărbători la Focșani cu un entuziasm fără precedent, mai ales de la anul 1931, în jurul Bornei de Hotar, inaugurată în prezența a numeroase oficialități, printre care a strălucit personalitatea marelui Nicolae Iorga

La instaurarea deplină a regimului comunist,  ziua de 24 ianuarie a căpătat ecouri și mai răsunătoare în sferele puterii conducătoare a statului, fiind văzută ca rezultatul luptei poporului, iar la Focsani a fost sărbatorită cu mult fast, dar și cu multă organizare și coordonare din partea organelor superioare. Manifestațiile s-au desfășurat în fiecare an, în Piața Unirii, denumită în trecut Piața Munteni, sau Piața Libertății.În locul Bornei de Hotar din acest punct, la data de 24 ianurie 1976 a fost inaugurat noul simbol al Unirii Principatelor Române, Obeliscul Unirii. 

După 1990 sărbătoarea a rămas să fie aniversată prin grija autorităților locale din toată țara, după cum au considerat acestea că localitățile lor au jucat un rol mai mare sau mai mic în actul Unirii Principatelor. 

De câțiva ani, prin legea 171/2014, Guvernul României a considerat justificat că acest moment a fost un mare act de împlinire a națiunii române și a hotărât că ziua de 24 ianuarie a fiecărui an, trebuie să devină o mare sărbătoare națională de care să se bucure toată populația, inclusiv prin acordarea unei zile libere pentru categoriile profesionale denumite popular bugetarii statului, dar și pentru angajații mediului privat local și național, așa încât, pe bună dreptate, toată lumea din această țară să se odihnească și să se încânte de realizările  înaintașilor, cinstindu-le astfel memoria.    

La multi ani România!  

Florin Marian Dîrdală, documentarist la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.