Evenimente speciale

Vinerea filmului documentar | „Inima Nomadă a Marii Uniri” astăzi, la Mausoleul Mărășești

Ziarul de Vrancea
23 nov 2018 1226 vizualizări

Asociația pentru Dialog Intercultural vă invită vineri, 23 noiembrie 2018, ora 13.30, la Mausoleul Mărășești, pentru a viziona filmul “Inima Nomadă a Marii Uniri”, un documentar mărturie despre rolul Reginei Maria în timpul Primului Război Mondial. Filmul, realizat sub îndrumarea Taniei Nicolau (realizator)  și a luiSilviu Gherman (producător) este rezultatul proiectului Inima  Nomadă a Marii  Unirii  finanțat de Ministerul  Culturii și  Identității  Nationale în cadrul   aniversării  Centenarului  Marii  Uniri.Proiecția  filmului  va fi urmată de dezbaterea cu tema “Rolul  femeilor în primul  Război  Mondial”.

VIDEO:​Inima Nomada a Marii Uniri 

Cu ocazia  Centenarului  este   necesara   scoaterea in evidenta a  celei  mai  importante  personalitati feminine  din timpul   Primului  Razboi  Mondial, Regina Maria, ce  afara de care eforturile  celor  care au luptat  pe front ar fi ramas sterile in consecinte  istorice. Prin   acest film se evidentiaza  rolul international de exceptiepe care l-a jucat  regina in timpul  Conferintei de Pace de la Paris, in SUA si in Marea Britanie. Maria, Regina Romaniei,  a fost  cea care i-a împiedicat  pe   regele Ferdinand si  guvernul   condus de  Ion I.C. Bratianu  sa  accepte o pace umilitoare, intorcând  spatele   Antantei  si, in acest  fel, implicit sa  rateze   crearea   Romaniei Mari. A fost   recunoscuta  drept   ctitora  diplomatica a intregirii   Romaniei de presa  occidentala a vremii. Documentarul “Inima   Nomada a Marii   Uniri”, realizat de catre   specialisti in domeniu,  face cunoscut  publicului o alta   pespectiva a istoriei   romanilor, lucruri mai  putin  cunoscute  despre Regina Maria si  accentueaza  rolul   femeilor in primul  razboi  mondial  si in Adunarea   Nationala de la Alba Iulia. Au dat curs invitatiei de a participa la realizarea   documentarului   oameni de cultura  si   specialisti in domeniul  istoriei   monarhiei   precum: prof.dr.univ. Maria Bucur, specialist de anvergura   internationala in Primul  Razboi  Mondial, profesor la Indiana University, SUA; prof.dr.univ. Mihaela  Miroiu, cea care a introdus   feminismul in Romania, profesor la SNSPA,  prof. Doru   Dumitrescu, istoric, expert in  istoria  monarhiei   Romaniei, Stefan Dumitrache, istoric, directorul   Muzeului Municipal Curtea de Arges; Inaltpreasfintitul  Calinic  Arhiepiscop al Argesului  si  Muscelului.

    “Inima  Nomada a MariiUniri”, care porneste pe  urmele   Reginei Maria, se adreseaza in special elevilor, studentilor si  tinerei  generatii  pentru  ca   prezinta o parte necunoscuta  sau  preaputin   cunoscuta a istoriei  romanilor. Filmul   va fi trimis la Casele   Corpului Didactic din tara  si la Inspectoratele   Scolare, cu scopul de a fi folosit  ca material didactic auxiliar la cursuri.       

 Filmul  documentar “Inima   Nomada a Marii   Uniri” va   avea  timp de o luna   proiectii in toata  tara, insotite de dezbateri, conferinte  si  mese  rotunde   despre  istoria  romanilor. De asemenea, pe 24 noiembrie   documentarul  va   ajunge la Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bặlti, Republica Moldova, urmand  ca  ultima   proiectiesa fie la Curtea de Arges de 1 Decembrie.  In data de 27 noiembrie “Inima   Nomada a Marii   Uniri” va   participa la cea de-a treia   editie a Galei UNESCO.

            Proiectul Inima  Nomada a Marii  Uniri, initiat  si   organizat de catre   Asociatia   pentru Dialog Intercultural are ca   parteneri: Comisia   Naţională a României   pentru UNESCO, Muzeul   Naţional   Cotroceni , SNSPA, Muzeul   Viticulturii   și   Pomiculturii   Golești , Muzeul   Brăilei „Carol I”, Muzeul Municipal Curtea de Argeș CEPC (Onești), Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, R. Moldova.

      

            

          

           


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.