Evenimente speciale

Exclusiv | VIDEO-interviu realizat la Focșani cu Episcopul Diecezei romano-catolice de Iași, PS Iosif Păuleț

Gabriel Sava
16 mar 2023 1620 vizualizări

Episcopul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, a fost într-o vizită pastorală de trei zile în perioada 10-12 martie 2023 în Parohia romano-catolică Focșani. Este prima vizită pastorală în Vrancea a unui Episcop al Diecezei romano-catolice de Iași. Cu acest prilej Ziarul de Vrancea publică în exclusivitate un VIDEO-interviu realizat cu PS Iosif Păuleț. Episcopul Diecezei romano-catolice de Iași a răspuns timp de 20 de minute întrebărilor pregătite de Romeo Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, doctor în teologie și scriitor, fost redactor, acum colaborator, al publicației noastre. Urmăriți VIDEO-interviul realizat în înregistrarea de mai jos și în continuare transcrierea acestuia.

Cu această ocazie, cu sprijinul domnului Romeo Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, cunoscut teolog, cercetător și autor, fost redactor și ulterior colaborat al publicației noastre, Ziarul de Vrancea a realizat un interviu care va putea fi vizionat și în secțiunea web a Ziarului de Vrancea.

Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, doctor în teologie, scriitor, fost jurnalist actual colaborator al Ziarului de Vrancea: Bine ați venit în prima vizită pastorală a unui Episcop al Dicezei Iași în comunitățile catolice din Sudul extrem al Moldovei, respectiv din  Vrancea, a unui Episcop a Diecezei Iași!

Prima dată în Vrancea înseamnă o întâlnire dintr-o altă postură a dumneavoastră cu creștinii. Dar înainte de a începe acest scurt interviu, aș dori să vă prezentăm celor care vă urmăresc din Vrancea și din lumea care citește în spațiul virtual, care urmărește știrile noastre, că dumneavoastră sunteți născut undeva pe când Tămășenii făceau parte din Regiunea Iași, astăzi comuna Tămășeni este în județul Neamț dar a făcut parte și din Raionul Roman. Ați urmat carieră teologică, ajungând să spun așa la treapta cea mai înaltă a unui cleric de mir, aceea de decan. Ați contribuit la formarea teologilor romano-catolici, a preoților ca director spiritual la seminariile de la Bacău și din Iași. Și cândva, când vă pregăteați să vă numărați anii până la pensie, în 2019 s-a întâmplat pe Via Crucis o minune care a coincis cu venirea Părintelui Papa Farncisc în România. Părintele Francisc a venit în mai-iunie; dumneavoastră ați fost telefonat în luna iunie și vi s-a adus la cunoștință. Ați fost întrebat dacă doriți Episcop la Diecezei romano-catolice de Iași. Și la intronizare, la consacrarea pe 9 august 1019 în Catedrala romano-catolică din Iași, v-am urmărit și ați spus acolo că veți avea două principii , cel de mulțumire și slujire. Iată că acum ați venit aici să mulțumiți creștinilor din acest spațiu al României dar în acelați timp să slujiți biserica. Bine ați venit, Înalt Prea Sfinția Voastră!  

(n.r. PS Iosif PĂULEȚ s-a născut la 17 octombrie 1954 în localitatea Tămăşeni, județul Neamţ, Dieceza de Iaşi. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1979, în Catedrala romano-catolică din Iași, de către Mons. Jakab Antal, Episcop auxiliar de Alba Iulia. A urmat o carieră teologică ajungând la treapta cea mai înaltă a unui cleric de mir, cea de decan. Ca director al seminnariilor din Bacău și Iași a contribuit la formarea a numeroși preoți. În data de 6 iulie 2019 a fost ales Episcop de Iași de către Papa Francisc și consacrat în Catedrala romano-catolică din Iași de către PS Petru GHERGHEL în data de 6 august 2019.)

P.S. Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei  romano-catolice de Iași: Bine v-am găsit, vă spun și eu. Într-adevăr, sunt pentru prima dată ca Episcop în vizită pastorală aici în Focșani am vizitat și cele două filiale ale parohiei Romano Catolice „Sfinții Apostoli Petru și Paul” de aici, din Focșani. Este  vorba de Garoafa și de Odobești pentru ca am voit să văd la fața locului care este starea, situația, bunul mers al credinței credincioșilor noștri și intenționam, că așa îmi cere și biserica în misiunea mea de slujire a Bisericii ca episcop, să fac și vizite așa numite pastorale la fața locului pentru a vedea cum se spune „realitatea din teren”. Și aceste vizite diferă de prezența Episcopului într-o parohie să spunem cu ocazia administrării tainei sfântului mir, sau la un hram sau la un eveniment deosebit. Vizită pastorală are un loc cu totul deosebit în emisiunea episcopului. Ea durează mai mult, trei zile, am venit de vineri (n.r. 10 martie 2023) seara sambătă și astăzi (n.r- duminică 12 martie 2023) pentru ca să am timp mai mult să stau de vorbă cu preotul paroh, care mă reprezintă în fiecare parohie, cu părintele vicar colaborator al părintelui paroh și apoi cu cei care sunt mai apropiați de preot. Mă gândesc la membrii consiliului pastoral și membrii consiliului economic al parohiei. De asemenea cu cei care un rol mai deosebit în comunitate. Am vizitat și surorile, pentru că aici este și este o Congregație a Surorilor care desfășoară o frumoasă activitate, având o grădiniță deschisă cu circa 50 de copii, în care majoritatea, am rămas surprins și le-am felicitat, majoritatea sunt de alte confesiuni decât cea catolică, pentru că această confesiune aici în Focșani este relativ mică și ele slujesc cu dărnicie, cu mult entuziasm, copiii chiar dacă sunt de alte confesiuni sau alte religii. De asemenea, am avut ocazia să stau de vorbă cu diferite persoane chiar aici în biroul parohial oferind credincioșilor posibilitatea să stea de vorbă și în particular și m-am bucurat de acest lucru. Eu vă spun: Bine v-am găsit! Vă felicit pentru munca pe care-o defășurați fiecare. Că toți suntem puși în slubjba comunității. Să facem ca o comunitate să fie cat mai înfloritoare și lumea să se bucure atunci când trece prin Focșani sau prin localitățile pe care fiecare le slujim după misiunea pe care-o avem.

Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, doctor în teologie, scriitor, fost jurnalist actual colaborator al Ziarului de Vrancea: Am înțeles că veți reveni într-o altă vizită pastorală, pentru a vă întâlni și cu ceilalți creștini de confesiune catolică din zona de munte a județului, din zona Vizantea -Livezi dar și pe malul stâng al Siretului, unde este o comunitate foarte interesantă și importantă, cea de la Ploscuțeni

P.S. Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei  romano-catolice de Iași: Așa este, datoria Episcopului este să viziteze nu doar câteva parohii în care i se par lui mai interesante sau mai bune. Datoria Episcopului este să viziteze toate parohiile în perioada mandatului său, chiar dacă durează mai mult. În Dieceza noastră de Iași sunt 160 de parohii. Și abia am început anul acesta. Eu sunt în al treilea an. La finalul celui de-al treilea an al slujirii mele episcopale. Am vizitat doar câteva Parohii din Dieceză pentru că ne-a împiedicat pe toți pandemia. Pandemia a fost un obstacol și ne-a derutat pe toți în munca, în misiunea noastră deci și pe noi ca biserică. Dar acum am reluat activitatea și vreau să ajung în toate parohiile. Iar în județul Vrancea, alături de această parohie din Focșani este și Vizantea-Livezi, pe care urmează să o vizitez tot așa, ca vizită pastorală. Și de asemenea la Ploscuțeni, acolo unde este și părintele decan (n.r. Preotul paroh al Bisericii „Înălţarea Sfintei Cruci” din Ploscuțeni, Daniel Mărtinaș). Sediul decanal al decanatului de Vrancea este la Ploscuțeni. Și este acolo o comunitate mai mare, o  comunitate vie, ferventă pentru că am avut ocazii de mai multe ori să merg acolo. Așa că voi merge cu drag în fiecare parohie să-mi împlinesc misiunea, să stau de vorbă cu credincioșii, să mă simt aproape și eu să-i simt aproape.

Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, doctor în teologie, scriitor, fost jurnalist actual colaborator al Ziarului de Vrancea: Sigur! Acum câteva zile am comemorat și poate am marcat Ziua Deținuților Politici din România. Dumneavoastră sunteți pe scaunul episcopal de unde un episcop ne privea astăzi din sfântul altar, este un tablou cu Anton Durcovici. A stat ușa deschisă diaconească din stânga, tot timpul și impenetrabil se uita spre credincioși episcopul Anton Durcovici. Știu că și comunitățile catolice din Dieceza de Iași au suferit în timpul comunismului, chiar în frunte cu Episcopul care a murit la Sighet în 1951.  

P.S. Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei  romano-catolice de Iași: Așa este, nu este singurul episcop care a fost întemnițat și a suferit în timpul comunismului, pe motive credință, în fond, deși s-au dus alte motivații. Dar noi știm cum lucra regimul comunist. Au fost și episcopi și preoți și credincioși mireni credincioși de rând care au suferit multe multe prigoane spunem noi, în forma actuală, din cauza regimului. Care era un regim fără Dumnezeu, un regim ateu, așa a fost declarat și este regimul comunist. Noi ne-am păstrat totuși vie credința, în ciuda necazurilor pe care le-am avut sau opreliștilor. Noi am fost ca romano-catolici tolerați de regimul comunist și am putut să ne desfășurăm, totuși. Nu cu aceeași fervoare ca acum, în deplină libertate. Dar am reușit să ne menținem credința și am făcut așa cum am putut, pentru ca credincioșii să rămână fideli lui Cristos și Evangheliei sale. Dar au fost mulți care au suferit închisoare, au suferit bătăi, au suferit chinuri cumplite. Referindu-mă la Episcopul nostru martir Anton Durcovici și el a suferit foarte mult în închisoarea de la Sighetul Marmației. Acolo unde în final murind, a spus ”Mor de foame și de sete!”. E cumplită suferința aceasta, să nu ai ce mânca sau să mori de foame și de sete. Nu doresc nimănui. Dar este un exemplu pentru noi de tărie în credință alături de alți episcopi și preoți și catolici și ortodoxi și greco catolici. Sunt șapte care au fost ridicați la cinstea altarelor. Așa cum a fost ridicat la cinstea altarelor și Episcopul nostru, Anton Durcovici. Și noi îl venerăm și ne rugăm lui Dumnezeu ca prin mijlocirea lui să avem și noi aceeași tărie de credință în fața problemelor pe care le întâlnim în viață sau acelora care ar încerca într-un fel sau altul să pună piedici trăirii credinței noastre

Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, doctor în teologie, scriitor, fost jurnalist actual colaborator al Ziarului de Vrancea: Astăzi ați vorbit în cuvântul dumneavoastră ca acum aproape 2000 de ani, în timpul persecuțiilor, creștinii se recunoșteau desenând pe nisip peștele- simbolul creștin. Suntem într-o țară liberă, într-o Europă ultra liberală, libertină, ne putem permite orice, dar constatăm că în această libertate totală vine din partea celor care gândesc ideologiile lumii, un curent care luptă împotriva imaginilor religioase în general, creștine în special și în Europa bate un vânt care duce la eliminarea crucilor de pe marile edificii publice. Și nu cumva revenim la momentul când trebuie să ne ținem crucile băgate pe sub cămașă, să nu le mai afișăm?

P.S. Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei romano-catolice de Iași: Biserica totdeauna, în toate veacurile, a avut de suportat prigoane în diferite forme. Acum, duhul cel rău, că de acolo pornesc și el inspiră oamenii ca să provoace aceste prigoane în biserică, sau asupra celor care cred în Cristos sau cred în Dumnezeu. Totdeauna au fost în momente grele prin care biserica a trecut iar acum prigoanele sunt foarte rafinate, diavolul lucrează extraordinar de fin, folosindu-se de mijloacele moderne de comunicare în masă, radioul, presa, televizorul, internetul chiar telefonul. Și lucrează cu atâta rafinament, cu atâta tact, încât noi mereu îi avertizăm pe copii, în special, pe tineri dar și pe credincioșii maturi, să fie foarte atenți pentru a nu se lăsa înșelați. Să rămână fideli lui Cristos, învățăturii sale, să nu cedeze la valorile credinței creștine. Indiferent prin ce încercări vor trebui să treacă sau trec deja. Și indiferent ce formă au aceste prigoane îndreptate împotriva celor care cred în Cristos și în învățătura sa. Avem, se spune și adevărul este că Dumnezeu ne-a dat libertate deplină la Revoluția din 1989. Dar rămâne ca fiecare să știe să folosească această libertate. Să nu o confunde cu libertinajul, ci să aibă curajul de a crede mai departe în Cristos și a-și ordona viața după Evanghelia sa

Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, doctor în teologie, scriitor, fost jurnalist actual colaborator al Ziarului de Vrancea: Așa este! Dumneavoastră ați venit într-o zonă în care acum aproape opt secole au fost creștinați cumanii. La 1227. Eu cred că ar trebui să gândim în comun, autoritățile din Vrancea. Eu de pildă, în numele Muzeului Vrancei, pregătim deja cei 800 de ani de la creștinarea Cumanilor. Să luăm partener Dieceza de Iași, Institutul de Teologie din Iași Și peste cinci ani, cinci ani ne despart, să gândim un eveniment la Focșani. În care să aducem în actualitate România sau teritoriile unde acum locuim, cum arătau atunci și în ce context s-a produs această creștinare. Pentru că  pe harta din secolul al XII-lea și al XIII-lea, teritoriul în care trăim astăzi se numea Cumania. Iar cumanii erau un neam turcoman care invadau acea Europă. Iar soluția ingenioasă a creștinării a dus practic la civilizarea acestora și la oprirea distrugerii brumei de civilizație europeană

P.S. Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei romano-catolice de Iași: Eu chiar vă felicit pentru eforturile pe care le depuneți pentru a desfășura evenimente de felul acesta. Pentru că și generația nouă, generația tânără, să știe trecutul. Pentru că noi totdeauna construim pe ce a fost! Nu putem pune deoparte ceea ce a fost, să ne dăm noi acum tari și mari. Construim pe ceea ce am primit, valorile inestimabile ale credinței ale creștinismului. Și este bine ceea ce faceți și sper să fim prezenți la eveniment aducându-ne aportul nostru. Pentru ca lumea să fie sensibilizată, să știe, să cunoască istoria cu adevărat, greutățile prin care au trecut creștinii de a lungul veacurilor. Și chiar să ne bucurăm și să ne rugăm pentru cei care au avut curajul să nu cedeze în fața dificultăților.

Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, doctor în teologie, scriitor, fost jurnalist actual colaborator al Ziarului de Vrancea: Noi am intrat în istoria mileniului al II-lea prin documentele care se găsesc în arhiva Vaticanului, legate tocmai de creștinarea cumanilor. Exista EPISCOPIA Milcoviei și de atunci, Civitas de Milcov este o noțiune care înflăcărează imaginațiile multor istorici care tot o caută. Dumneavoastră ați fost dimineață la Odobești, la credincioșii catolici din Odobești. Orașul unde acum câteva secole, opt secole credem noi, conform documentelor, că a funcționat această episcopie Civitas de Milcov. Dar revenim la Focșani, suntem în Focșani, cea mai mare comunitate din județul Vrancea, unde s-a născut unul dintre cei mai cunoscuți catolici din România. Puțină lume știe dacă întrebi cine. Dar eu dacă vă spun de Anghel Saligny. Veți spune: iată omul! S-a născut în Focșani și peste doar doi ani noi, Muzeul Vrancei, pregătim un centenar al eternizării numelui lui Anghel Saligny. Pentru că în 1925 Anghel Saligny, acest creștin catolic, născut și botezat în bisericuța care se găsea undeva lângă noi, a adus România în modernitate, prin munca sa ca inginer, deci Anghel Saligny 100!

P.S. Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei  romano-catolice de Iași: Chiar mă bucur de acest lucru și e bine să scoateți în evidență figura lui. Pentru ca să cunoască, să știe lumea și să știe să prețuiască pe cei care au avut un rol important în istoria creștinismului aducând fiecare contribuție cu darurile pe care le-a primit de Dumnezeu. Și Anghel Saligny a fructificat foarte bine darurile pe care i le-a dat Dumnezeu. Și e bine să nu fie dat uitării. Și chiar vă felicit și vă doresc mult succes în ceea ce faceți. Pentru ca să treziți istoria. Să fie vie pentru oamenii de astăzi. Să știe cine au fost, pe ce construim noi astăzi și ce să lăsăm noi la rândul nostru în urma noastră.

Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, doctor în teologie, scriitor, fost jurnalist actual colaborator al Ziarului de Vrancea: El fiind născut într-o familie de catolici, într-un oraș Focșani cosmopolit. Acum 200 de ani, în Focșani se vorbea și românește, se vorbea și maghiară se vorbea și în germană dar mai ales în italiană. Și tocmai ați fost la Cimitirul Nordic și ați văzut ce frumuseți de monumente funerare. Acolo este istoria secolului XIX a Focșanilor. Când modernitatea a venit în Focșani grație acestor ingineri, arhitecți, dar și oameni de meserii precise, pietrari, dulgheri sau din Germania, care au făcut din Focșani un oraș frumos.

P.S. Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei romano-catolice de Iași: Da, eu am vizitat ieri (n.r.- sâmbătă 11 martie 2023) cimitirul și am admirat monumentele și capeluța noastră catolică, chiar de mai multe ori. Era un grup de credincioși care zicea ”Uite ce arhitectură frumoasă!”. O capeluță mică dar cu gust făcută. Și cinste, nu știu cine este arhitectul acolo, dar e un lucru care rămâne și care trebuie. Părintele s-a îngrijit acolo este într-o condiție foarte bună, renovată sau recondiționată acolo și arată foarte frumos și am văzut și alte monumente în cimitir. Și nu putem spune altceva decât ”Cinste lor!” și curaj pentru noi, cei de astăzi, ca să ducem mai departe ceea ce am primit de la cei de dinaintea noastră!

Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, doctor în teologie, scriitor, fost jurnalist actual colaborator al Ziarului de Vrancea: Eu vă mulțumesc în numele celor care cred în valorile eterne ale creștinismului, care sunt de confesiune catolică și ortodoxă, mărturisim toți același Dumnezeu! Iară istoria dacă ne-a despărțit, realitatea prezentului trebuie să ne apropie. Pentru că avem țeluri comune și împărtășim același mesaj evanghelic. Încă o dată, mulțumiri în numele tuturor celor din Vrancea și din lume care privesc acum acest interviu prin spațiul virtual și vă rog Înalt Prea Sfinția Voastră ca la încheiere să adresați o binecuvântare și un cuvânt scurt tuturor!

P.S. Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei romano-catolice de Iași: Tuturor celor care ascultă le doresc, fiind în Postul Mare și fiind creștini, să aibă un post rodnic și să fructifice acest timp pentru a trăi, a se interioriza mai mult, a se ruga mai mult și mai ales a practica mai mult actele de caritate. Eu totdeauna am subliniat în viața mea de preot, cu atât mai mult acum ca episcop, că este foarte important să ne iubim ca frații: nu ținem cont că e de confesiune catolică, ortodoxă, protestantă sau de altă religie. Suntem toți copiii lui Dumnezeu! Suntem toți frați și trebuie să ne iubim și să ne respectăm! Pentru că numai trăind iubirea, putem crea o lume mai bună și mai dreaptă și acest lucru îl doresc tuturor! (A consemnat Gabriel SAVA)

Citiți și:VIDEO | Concluziile vizitei pastorale a episcopului romano-catolic de Iași, PS Iosif Păuleț, în Parohia Focșani;

Vizită pastorală a episcopului romano-catolic de Iași, PS Iosif Păuleț, în perioada 10-12 martie 2023, în Parohia Focșani

VIDEO | A început vizita pastorală a episcopului romano-catolic de Iași, PS Iosif Păuleț, în Parohia Focșani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.