VIDEO + Foto | Ediția 2024 „Topul Firmelor” din județul Vrancea. Ce firme au fost premiate
Joi, 12 decembrie 2024, Camera de Comerț Industrie și Agricultură Vrancea a organizat ediția XXXI-a „Topul Firmelor" din județul nostru. Este vorba despre topul celor mai importante firme din județul Vrancea, premiate pentru activitatea desfășurată pe parcursul anului anterior. Manifestarea a oferit Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vrancea prilejul de a-i sărbători pe cei mai reprezentativi agenți economici a căror activitate s-a distins în anul 2023 prin performanță, seriozitate și constanță. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul select oferit de Restaurantul „Cerdac" Cotești. Conform precizărilor organizatorilor, TOPUL FIRMELOR este întocmit de CAMERA de COMERȚ, INDUSTRIE și AGRICULTURĂ VRANCEA în conformitate cu articolul 4 litera m. din Legea Camerelor de Comerț și Industrie din România nr. 335/2007. Întocmirea clasamentului a avut ca bază metodologia unitară stabilită la nivelul sistemului cameral din România și un program unitar de preluare și prelucrare a datelor economico-financiare cuprinse în bilanțurile contabile depuse la 31.12.2023. În acest an au fost supuse selecției un număr de 47.606 firme (inclusiv firme inactive, în procedura de dizolvare, PFA etc) din care 11.024 au depus bilanțuri. Au îndeplinit condițiile de baza și au intrat în competiție 4.152 firme. În Topul Firmelor din acest an s-au clasat 1.944 de firme clasate pe primele zece locuri la 7 domenii de activitate.
VIDEO:vrancea atlastv
TOPUL FIRMELOR este organizat de CAMERA de COMERT, INDUSTRIE si AGRICULTURA VRANCEA in conformitate cu articolul 4 litera m. din Legea Camerelor de Comert si Industrie din Romania nr. 335/2007.
Întocmirea clasamentului a avut ca bază metodologia unitară stabilită la nivelul sistemului cameral din Romania și un program unitar de preluare si prelucrare a datelor economico-financiare cuprinse in bilanțurile contabile depuse la 31.12.2023
În acest an au fost supuse selectiei un numar de 47.606 firme (inclusiv firme inactive, in procedura de dizolvare, PFA etc) din care 11.024 au depus bilanțuri. Au indeplinit conditiile de bază și au intrat in competiție 4.152 firme. În Topul Firmelor din acest an s-au calificat 1.944 de firme clasate pe primele zece locuri la 7 domenii de activitate. Clasamentul județean de firme conține câte maxim 10 firme pentru fiecare domeniu, grupa de activitate și clasa de mărime a întreprinderii, determinate prin ordonarea descrescătoare a punctajului total.
Surse de informatii utilizate:
informații din situațiile financiare ale societăților comerciale pentru anul 2023, conforme cu Directivele Europene, furnizate de Ministerul Finanțelor Publice;
informații despre firmele legal înregistrate in Romania, furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului;
informații despre firme, rezultate din activitatea C.C.I.A. Vrancea.
Condiții de admitere a firmelor în clasamente:
Sunt admise în topurile judeţene de firme entităţile care îndeplinesc simultan următoarele condiţii, cu privire la datele de bilanţ depus pentru anul anterior:
Profit din exploatare pozitiv;
Cifra de afaceri de minim 100 000 lei in cazul microîntreprinderilor şi minim 250 000 lei în cazul celorlalte entitați.
Nu sunt admise:
Grupurile de interes economic (GIE);
Firmele ale căror cuantum format din suma datoriilor în legatură cu bugetul asigurărilor sociale și bugetul statului și impozitele și taxele neplătite la termenul stabilit la bugetele locale depășește cuantumul creanțelor în legatură cu bugetul asigurărilor sociale și bugetul statului;
Firmele pentru care valoarea a cel puţin unui indicator calculat este negativă;
Firmele care la data realizării clasamentului se află în stare de radiere, faliment, lichidare, dizolvare, întrerupere temporară de activitate.
Structura clasamentelor pe domenii, grupe de activitate și clase de mărime a întreprinderii
Cele 7 domenii de activitate vizate sunt:
Cercetare - Dezvoltare şi High - Tech
Industrie
Agricultură, Silvicultură, Pescuit
Construcţii
Servicii
Comerţ
Turism
Domeniile sunt împărțite pe grupe de activitate conform codului CAEN rev. 2 (publicat in Monitorul Oficial nr.293/03.05.2007) al obiectului de activitate, declarat pe propria răspundere a firmelor în situațiile financiare pentru anul 2018.
Pentru firmele care au maximum 249 de salariati, depășirea unuia dintre criteriile de încadrare determină trecerea firmei în clasa următoare de mărime.
- Indicatori utilizati pentru clasificarea firmelor:
Cifra de afaceri netă;
Profitul din exploatare;
Rata profitului din exploatare
Eficiența utilizării resurselor umane
Eficiența utilizării capitalului angajat
Firmele membre ale camerei județene primesc o bonificație de 10% din punctajul total.
SITUATIE STATISTICĂ la 30 octombrie 2024 la nivel JUDEȚEAN
aferentă intervalului ianuarie – octombie 2024
Inmatriculări de entități economice noi efectuate pana la 31.10.2024
Total înmatriculăari: 970 entități noi, din care:
Cooperative agricole: 4
Intreprinderi familiale:1
Intreprinderi individuale: 60
PFA: 188
SRL: 717
SA: 0
Profesioniștii activi/entități economice active din punct de vedere juridic la data 31.10.2024:
19.717 entități economice din care:
Pers. fizice (IF,II, PFA) – 6.353
Pers. juridice – 13.364
Analiza: ponderea persoanelor juridice este de 67.78%;
Comparativ cu aceeași peroadă a anului trecut când la 31 octombrie erau înregistrate 19.782 entități economice se remarca o staționare (ușoară scădere - 0.06%)
Analiza: ponderea majoritară în totalul entităților nou înmatriculate o dețin persoanele juridice , SRL - urile cu o valoare de aprox. 73.91%
Comparativ cu aceeasi peroadă a anului trecut când la 31 oct erau înregistrate 1.223 entități noi se remarcă o scadere de (–) 20.69 %
Firme din Vrancea clasate in TOPUL NATIONAL în funcție de domeniul de activitate
Număr total companii clasate pe pozițiile 1-10: 112 companii
Cifra de Afaceri total: aprox. 912 mil (EURO)
Profit din exploatare total: aprox. 79 mil (EURO)
Numar salariati total: 9.908
Pozitia 1: 20 companii
Cifra de Afaceri total: aprox. 310 mil (EURO)
Profit din exploatare total: aprox. 30 mil (EURO)
Numar salariați total: 2.862
Pozitia 2: 5 companii
Cifra de Afaceri total: aprox. 56 mil (EURO)
Profit din exploatare total: aprox.3 mil. (EURO)
Numar salariati total: 1.266
Pozitia 3: 8 companii
Cifra de Afaceri total: aprox. 49 mil (EURO)
Profit din exploatare total: aprox. 7 mil (EURO)
Numar salariați total: 717
INDUSTRIE: 46 companii
Numar salariați total: 765
COMERT: 27 companii
Cifra de Afaceri total: aprox. 343 mil (EURO)
Profit din exploatare total: aprox. 2,5 mil (EURO)
Numar salariați total: 2.351
TURISM: 1 companie
Cifra de Afaceri total: aprox. 4.5 mil (EURO)
Profit din exploatare total: aprox. 1.4 mil (EURO)
Numar salariați total: 54
CERCETARE, DEZVOLTARE SI HIGH TECH: 1 companie
Cifra de Afaceri total: aprox.650 mii (EURO)
Profit din exploatare total: aprox. 250 mil (EURO)
Numar salariati total: 1
AGRICULTURA, SILVICULTURA, PESCUIT: 14 companii
Cifra de Afaceri total: aprox. 127 mil(EURO)
Profit din exploatare total: aprox. 12.6 mil (EURO)
Numar salariati total: 1.028
CONSTRUCTII: 4 companii
Cifra de Afaceri total: aprox. 12 mil (EURO)
Profit din exploatare total: aprox. 4.5 mil (EURO)
Numar salariati total: 64
-
-
-
-
-
-
Cifra de Afaceri total: aprox. 374 mil (EURO)
Profit din exploatare total: aprox. 32 mil (EURO)
Numar salariați total: 5.645
-
SERVICII: 19 companii
Cifra de Afaceri total: aprox. 51 mil (EURO)
Profit din exploatare total: aprox. 7 mil (EURO)
-
AUDIO | Ascultați în continuare înregistrarea integrală și/sau citiți transcrierea reportajului difuzat joi seară de Radio România Actualități despre ediția 2024 a Topului Firmelor din județul Vrancea
Redactor 1 din studoiul de la București al Radio România Actualități: Ajungem negreșit și prin Vrancea pentru că cele mai importante firme care activează în acest județ au fost premiate în cadrul unei ceremonii organizate de Camera de Comerț Industrie și Agricultură Vrancea pentru rezultatele obținute în anul fiscal trecut.
Redactor 2 din studoiul de la București al Radio România Actualități: Unele dintre companii sunt pe piața de profil și de mai bine de 25 de ani, altele sunt noi, dar provocările cu care se confruntă și dificultățile pe care le întâmpină sunt asemănătoare. Și intrăm în atmosfera acestui eveniment din Vrancea alături de Gabriel Sava.
Gabriel Sava, corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități: Mai puțin de un sfert dintre cele 47.500 de societăți comerciale aflate în evidență la Registrul Comerțului Vrancea au depus bilanțiuri la finele anului 2023. Iar dintre acestea aproape două din zece s-au calificat pentru a concura în topul firmelor realizate Camera de Comerț Industrie și Agricultură Vrancea. Este o perioadă dificilă pentru antreprenori, după cum a spus directorul Sorin Vornic.
Sorin Vornic directorul Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Vrancea: Domeniile principale sunt, în primul rând, industrie, comerț, servicii, turism, agricultură și high-tech. Suntem un județ care totuși păstrează anumite domenii tradiționale, cum sunt confecții, băuturile alcoolice, cum e prelucrarea prin așchiere. A fost un an dificil, un an foarte dificil, în primul rând datorită alegerilor. Perioada de alegeri care a impus anumite riscuri financiare, anumite investiții ale statului. Ușor nu a fost, nu este și nu va fi niciodată nicio afacere. Cine crede că o afacere se face și rezultatele se văd imediat, este utopic. În spate este multă muncă, multe riscuri, multe credite care trebuie să le faci dacă vrei să te dezvolți.
Gabriel Sava, corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități: Unii dintre cei premiați spun că au reușit cu greu să obțină profit, așa cum este cazul lui Constantin Grigore, administrator al unei societăți comerciale care se ocupă cu agricultura, un domeniu extrem de afectat de seceta din ultimii ani.
Constantin Grigore, administrator al unei societăți comerciale din județul Vrancea care se ocupă cu agricultura: Peste 40 de ani în agricultură, mă bucur că ne revedem la un asemenea eveniment. Mai ales că într-un an ca acesta, care a avut multe provocări cu secetă, cu arșiță, cu ce au avut, am reușit să trecem cu bine prin ceea ce am făcut la fermă, bineînțeles.
Gabriel Sava, corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități: Pentru multe firme, lipsa forței de muncă calificată este una dintre cele mai mari probleme, așa cum spune și Georgica Iacob, administratorul unei societăți comerciale care activează în domeniul prelucrării maselor plasice.
Georgica Iacob, administratorul unei societăți comerciale din județul Vrancea care activează în domeniul prelucrării maselor plasice: Problema cu care ne confruntăm actualmente este forța de muncă calificată. Am făcut tot ce a ținut de noi ca să putem să aducem tineri și să-i formăm la locul de muncă. Nu vrea să muncească, tineretul din ziua de astăzi! Nu vrea, decât calculator, laptop. Avem contract cu liceul numărul unu, care este liceul de profil, au venit, au făcut practică la noi, pe perioada de vară i-am chemat să vină să-i plătim.
Gabriel Sava, corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități: Unul dintre cele mai cunoscute și larg răspândite domenii, cel al confecțiilor textile, rezistă cu greu în fața instabilității pe care o resimt investitorii externi, spune Silviu Simiz, patronul celei mai mari fabrici de profil din județ.
Silviu Simiz, patronul celei mai mari fabrici de confecții din județ: Nu mai sunt atât de optimist. În 2023 a fost, cred că, cel mai greu an de confecții cu care ne-am confruntat. Și greutatea nu a venit numai din partea greutății confecțiilor. Ci greutatea a venit din partea statului și din partea partenerilor care fug de România. Avem probleme mari. Partenerii noștri nu mai au încredere în România.
Gabriel Sava, corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități: În realizarea topului firmelor pentru anul 2023 au fost luați în calcul 5 indicatori, printre care se numără cifra de afaceri netă, profitul din exploatare sau eficiența utilizării resurselor umane. Peste 4.000 de societăți au îndeplinit condițiile de bază, din care aproape 2.000 s-au clasat pe primele 10 locuri la cele 7 domenii de activitate.