Evenimente speciale

Ambasadorul Vasile Soare, originar din comuna Vulturu, primește astăzi titlul de Doctor Honoris Causa

Ziarul de Vrancea
18 nov 2019 3221 vizualizări

Diplomatul Vasile Soare, Ambasadorul României în Federaţia Rusă, originar din comuna vrânceană Vulturu, va primi astăzi, 19 noiembrie 2019, titlul de Doctor Honoris Causa, pentru meritele deosebite de salvare a memoriei ostașilor și prizonierilor români din spațiul ex-sovietic. Informația apare pe contul de facebook Danubius University

19 NOIEMBRIE 2019

ORA 11.30

SALA SENATULUI UNIVERSITATII DANUBIUS


UNIVERSITATEA DANUBIUS DIN GALAŢI VA DECERNA TITLUL DE DOCTOR HONORIS CAUSA Excelenţa Sa Domnul VASILE SOARE, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă.


Activitatea Domniei Sale de recuperare a memoriei militarilor români căzuţi pentru Patrie pe frontul de est în cel de-al Doilea Război Mondial a venit pe fondul unei pasivităţi contextuale de peste 50 de ani şi a nevoilor obiective a neamului românesc de a cunoaşte mai multe despre cei căzuţi şi de a nu îi lăsa în uitare.

Acest demers de mare complexitate, desfăşurat cu pasiune şi conştiinţă patriotică s-a înscris în mai multe planuri. Astfel, Domnul Ambasador a întreprins o activitatea remarcabilă de cercetare în arhivele din spaţiul fostei Uniuni Sovietice cu privire la soarta prizonierilor români de război care au ajuns în lagărele staliniste, într-o primă fază în calitatea sa de Ambasador în Republica Kazahstan (între anii 2002 şi 2008). Ca urmare, a descoperit documente de arhivă, nestudiate până atunci, cu privire la circa 8.000 de prizonieri români din lagărele pentru prizonieri străini din Regiunea Karaganda şi regiunile din Centrul şi Nordul Kazahstanului.

Totodată, a ridicat primul monument românesc în spaţiul fostei Uniuni Sovietice, în memoria prizonierilor români morţi în Lagărul NKVD nr. 99 de la Spassk (Regiunea Karaganda), inaugurarea făcându-se la data de 9 septembrie 2003.

Începând din 2008, desfăşoară o amplă şi susţinută activitate pentru clarificarea destinului, identificarea/recuperarea şi cinstirea memoriei militarilor români căzuţi pe Frontul de Est în timpul celui de al Doilea Război Mondial, respectiv a zecilor de mii de prizonieri de război români morţi în lagărele din fosta URSS şi Rusia de astăzi. Prin demersurile sale susţinute după ce a fost numit Ambasador al României în Federaţia Rusă (ianuarie 2014) a sensibilizat instituţiile statului român şi a reuşit:

• Amenajarea Primului Cimitir al Militarilor Români în Federaţia Rusă, la Rossoşka, regiunea Volgograd (fostul Stalingrad), inaugurat la 25 octombrie 2015, unde în ultimii 4 aniau fost reînhumate rămăşiţele pământeşti ale militarilor români căzuţi pe front în luptele de la Stalingrad-Cotul Donului-Stepa Calmîcă: în 2015 în acest cimitir românesc au fost reînhumaţi 72 de militari români, în 2016-594 de militari, în 2017-345 de militari, în 2018-633 de militari, toţi identificaţi şi exhumaţi din vechi cimitire de campanie româneşti care au existat în timpul Războiului 2 Mondial în arealul Stalingrad-Cotul Donului-Stepa Calmîcă

• Amenajarea celui de al 2-lea Cimitir al Militarilor Români în Federația Rusă, la Apşeronsk, Ţinutul Krasnodar, a cărei inaugurare a avut loc la 26 noiembrie 2018, în pragul Centenarului României, unde vor fi reînhumate rămăşiţele pământeşti ale militarilor români căzuţi în luptă în Caucaz - Sudul Rusieiîn cel de al Doilea Război Mondial. În ziua inaugurării, în acest cimitir au fost reînhumaţi primii 88 de militari români deja identificaţi.

• Publicarea volumului de documente de arhivă „Prizonieri Români de Război în URSS. Documente 1941-1956”(Bucureşti, 2013, Editura Monitorul Oficial), premieră pentru istoriografia românească, prin directa sa implicare (a gestionat procesul identificării documentelor în arhivele ruse şi române, a identificat surse de finanţare).

• Ridicarea până în anul 2018,în diverse regiuni ale Federaţiei Ruse, a 29 de monumente comemorative, în memoria prizonierilor români de război morţi în lagărele NKVD care au existat pe teritoriul actual al Rusiei în anii 1940-1950. În decembrie 2019, încă 5 monumente vor fi sfințite și dezvelite în Rusia, cu precădere în zona Munților Ural, unde a existat o retea impresionantă de lagăre pentru prizonieri de război.

• În iulie 2019, după o cercetare minuțioasă timp de 10 ani în arhivele ruse a unor diplomați români din Ambasada României la Moscova, pe site-ul misiunii diplomatice a fost postată o primă listă cu 10.724 de nume de prizonieri români de război și internați civili care au murit în lagărele NKVD și au fost înhumați în zona lagărelor de detenție în Rusia. O a 2-a listă cu alți aprox.11.000 de prizonieri de război va fi publicată în curând. Premieră pentru istoriografia românească.


Pe lângă aceste eforturi legate de reconstituirea istoriei tragice a eroilor români din cel de-al Doilea Război Mondial, s-a implicat energic în descoperirea de date documentare despre militarii români ardeleni din Armata Austro-Ungară care au luptat în Primul Război Mondial şi au căzut prizonieri pe teritoriul actual al Rusiei. Excelenţa Sa a iniţiat de altfel şi demersuri pentru identificarea locurilor de înhumare a acestora, în vederea ridicării de însemne comemorative în memoria lor.

În ceea ce priveşte activitatea dedicată prezervării identității de limbă și cultură române a etnicilor români, care au ajuns să trăiască în spațiul fostei URSS, trebuie să remarcăm o serie de realizări ale Excelenţei Sale.

Astfel, în cursul activităţii sale a reuşit identificarea, coagularea și organizarea, în premieră, a comunității românești din Republica Kazahstan, prin înființarea și înregistrarea juridică a SOCIETĂȚII CULTURALE ROMÂNE „DACIA” în oraşul Karaganda, centrul Kazahstanului (28 aprilie 2005) și a SOCIETĂȚII CULTURALE ROMÂNE „BUCOVINA” în oraşul Pavlodar, nordul Kazahstanului (2006), entităţi care dăinuie și astăzi şi menţin viu spiritul şi cultura românească în aceste regiuni.

Totodată, a realizat identificarea, organizarea comunității românești din Rusia și înregistrarea juridică, în An Centenar 2018, a două organizații, şi anume SOCIETATEA CULTURALĂ ROMÂNĂ din regiunea Moscova (1 martie 2018) și CENTRUL CULTURAL ROMÂN „CASA MARE” din oraşul Tomsk, Siberia (martie 2018). Faptul în sine, ca românii din Rusia să fie organizați într-o comunitate activă, reprezintă o premieră după destrămarea URSS.

A iniţiat şi coordonat o serie de studii și cercetări în problematica deportărilor în Siberia și Kazahstan a românilor basarabeni și bucovineni de către regimul stalinist în anii 1940, 1941, 1949 și 1951, publicând mai multe articole pe această temă. Căutarea celor rămași cu traiul în aceste zone, sprijinirea lor pentru recăpătarea identității române de limbă și cultură, redobândirea cetățeniei române și atragerea tinerilor la burse de studii în ţară, a reprezentat pentru Domnul Vasile Soare o activitate permanentă în perioada 2002-2019.

În întreaga sa carieră de până acum, Excelenţa Sa, Domnul Ambasador Vasile Soare, a promovat și dezvoltat identitatea culturală şi lingvistică a românilor din spaţiul fostei Uniuni Sovietice, dedicându-şi totodată energia prezervării memoriei eroilor români căzuţi pe frontul de est în cel de-al Doilea Război Mondial, onorând astfel jertfa lor de sânge pentru Patrie şi Neam.

Domnul Vasile Soare reprezintă un reper de o valoare incontestabilă pentru românismul de pretutindeni prin energia depusă în demersurile sale şi prin realizările unice din cariera diplomatică de până acum.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.