Evenimente speciale

Depoul Adjud - file de istorie

Ziarul de Vrancea
6 sep 2018 4019 vizualizări
Foto: Coperta volumului
Foto: Coperta volumului

În Anul Centenarului Unirii, Casa de Cultură „Tudor Vornicu” din Adjud încearcă să aducă în actualitate istoria recentă a unuia dintre cele mai cunoscute obiective din localitate, prin publicarea volumului „Depoul Adjud - file de istorie” (Bacău, 2018), autori: Virgil Bunghiuz, Mircea Dragomir, Marius, Rusu, Florin Nicolae Bunghiuz și Toader Leonte.  Inaugurat pe 22 iunie 1884, Depoul CFR Adjud a fost inițial un mic punct unde erau adăpostite și întreținute locomotivele care circulau pe Calea Ferată Adjud-Târgu Ocna.

Foto: Coperta volumului

Odată cu dezvoltarea României moderne și creșterea transportului pe calea ferată, stația din Adjud (inaugurată în 1872) și Depoul CFR au dobândit o importanță deosebită în rețeaua feroviară, Adjudul fiind un nod de calea ferată, de unde se pleca la nord spre Bacău și la vest spre Târgu Ocna, iar de aici se intra in Transilvania, prin Ghimeș. Dezvoltarea Depoului a continuat în secolul XX, înainte de Al Doilea Război Mondial și mai ales în perioada regimului comunist.

Depoul CFR era o lume aparte

Practic în zona Depoului s-a dezvoltat o adevărată comunitate locală, numeroase persoane lucrau la Depoul CFR și acest obiectiv economic făcea parte din țesutul social al municipiului. După lovitura de stat din 1989 și distrugerea economiei naționale prin privatizarea acesteia de către angajații fostei Securități și activiștii de partid din eșaloanele superioare, Depoul CFR Adjud a avut aceeași soartă ca toate obiectivele economico-strategice din România. Demersul autorilor a fost susținut de profesorul Ion Catană, directorul Casei de Cultură din Adjud: „Fac parte din generația care a cunoscut viața economică din Adjud înainte de 1989, în mod special activitatea generată de acest obiectiv de importanță națională, Depoul Adjud. Pentru a nu se uita istoria peste care s-a trecut prea ușor în ultimii ani am susținut proiectul autorilor care au muncit ca povestea Depoului să intre între coperțile unui volum și să nu fie uitată. Mulțumesc autorilor, precum și celor care ne-au pus la dispoziție fotografii și manuscrise din colecțiile private, inculsiv de la foștii salariați Ionică Ionel, Anton Constantin, Vasile Grama, Gheorghe Bunghiuz, Ion Boștioc, Ștefan Zaharia, Mircea Mâniosu, Vasile Vrânceanu, Mircea Antohi, Ion Ailenei, Gheorghe Tiriboi, Petrică Ciocă, Emil Botez, Ion Stanciu, Anton Popescu, Florin Păcuraru și Valeriu Vișan”, ne-a spus profesorul Ion Catană. Lansarea volumului va avea loc sâmbătă, 8 septembrie 2018, ora 10, la Casa de Cultură, din strada Libertății, nr. 7. Informații la nr. de telefon 0237.640732.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.