Evenimente speciale

Comunicat ISU Vrancea – Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale

Ziarul de Vrancea
13 oct 2018 1106 vizualizări
Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale a fost instituită în 1989, la iniţiativa Adunării Generale a Naţiunilor Unite pentru promovarea unei culturi globale de sensibilizare a riscurilor şi de reducere a dezastrelor.

Marcată la 13 octombrie, din 2009, Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale marchează modul în care oamenii şi comunităţile din întreaga lume depun eforturi pentru reducerea expunerii la dezastre şi pentru conştientizarea gestionării riscurilor cu care se confruntă.

Dezastrele sunt evenimente majore, cauzate de fenomene naturale, dar şi de oameni, ce depăşesc capacitatea comunităţilor de a le înfrunta. Riscul, la care este expusă o comunitate, depinde de hazardul şi de vulnerabilitatea comunităţii.

Riscurile la care suntem supuşi pot fi împărţite în două categorii:

fenomene naturale distructive de origine geologică sau meteorologică, ori îmbolnăvirea unui număr mare de persoane sau animale, produse în mod brusc, ca fenomene de masă. În această categorie sunt cuprinse: cutremurele, alunecările şi prăbuşirile de teren, inundaţiile şi fenomenele meteorologice periculoase, epidemiile şi epizootiile;

evenimente cu urmări deosebit de grave, asupra mediului înconjurător, provocate de accidente. În această categorie sunt cuprinse: accidentele chimice, biologice, nucleare, în subteran, avarii la construcţiile hidrotehnice sau conducte magistrale, incendiile de masă şi exploziile, accidentele majore la utilaje şi instalaţii tehnologice periculoase, căderile de obiecte cosmice, accidente majore şi avarii mari la reţelele de instalaţii şi telecomunicaţii.

Dezastrele naturale nu pot fi oprite, dar pot şi trebuie să fie pregătiţi atât cetăţenii, cât şi comunităţile pentru a le face faţă. Cooperarea dintre specialişti, instituţii, autorităţile locale şi cetăţeni reprezintă un factor decisiv în rezultatul acestor demersuri, dedicate protejării vieţii şi bunurilor cetăţenilor şi ale comunităţilor.

Preocupările şi efortul conjugat al acestora pot face un important pas înainte în reducerea riscului dezastrelor naturale şi implicit în asigurarea unui climat de securitate al comunităţii şi cetăţenilor.

Pentru prevenirea, diminuarea şi reducerea riscurilor provocate de dezastrele naturale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea contribuie printr-un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, de pregătire a populaţiei, care sunt planificate, organizate şi realizate conform prevederilor legale, în scopul protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale acestora, al înlăturării urmărilor dezastrelor şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Deoarece un comportament preventiv poate reduce substanţial din amploarea consecinţelor reamintim principalele norme specifice de comportament în cazul unor astfel de situaţii.

REGULI GENERALE DE COMPORTAMENT ÎN CAZ DE DEZASTRE

rămâi calm!

ascultă mesajele transmise de posturile naţionale de radio şi televiziune;

nu da crezare zvonurilor, nu crea panică;

respectă indicaţiile autorităţilor.

  SFATURI PRACTICE ÎN CAZ DE DEZASTRU:

dacă în localitate se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dvs., care pot fi acasă, la lucru sau la şcoală. Pentru o astfel de eventualitate, iată câteva mijloace de a vă regăsi: stabiliţi din timp un loc de întâlnire; stabiliţi un sistem de comunicare; 

toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate, sau pentru minori un însemn cu date personale;

aveţi întotdeauna la îndemână trusa de urgenţă: alimente în conserve pentru circa 3 zile; un radioreceptor cu baterii şi baterii de rezervă; lanternă şi baterii de rezervă; medicamente pentru tratamentul uzual şi de urgenţă; haine adecvate sezonului; obiecte personale de igienă.

Informarea corectă conduce la un mod de comportare adecvat, eficient şi rapid care poate reduce semnificativ pierderea de vieţii omeneşti şi poate limita considerabil pierderile materiale. Prin cunoaştere devenim mai puţin vulnerabili în faţa dezastrelor.

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.