Evenimente speciale

Comunicat privind organizarea ”Maratonului Unirii”, Ediția a IV-a, Focșani, 24.01.2020

Ziarul de Vrancea
24 ian 2020 1666 vizualizări

În ziua de 24 ianuarie 2020 se va desfășura în Municipiul Focșani cea a de-a IV-a ediție a ”Maratonului Unirii”.
Organizarii evenimentului sunt Asociația Club Sportiv Eco Alpin în parteneriat cu Primaria Municipiului Focșani, cu susținerea Consiliului Judetean Vrancea, Prefecturii Vrancea, DJST Vrancea și a primăriilor Câmpineanca, Vârteșcoiu, Odobești și Adjud.

Evenimentul este susținut și de Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, Asociația Națională Cultul Eroilor “Regina Maria” și Garnizoana Focșani.

Aceasta editie are un caracter simbolic, desfasurandu-se la 161 de ani de la Unirea Principatelor. Lungimea traseului va fi de 42 de km, alergandu-se pe granita existenta la 1859, intre Moldova si Muntenia. Maratonistii vor alerga compact de-a lungul Raului Milcov, pana in orasul Odobesti, apoi vor intoarce si vor reveni pe acelasi traseu, in zona Piatei Unirii din Focsani. Ei vor flutura in cursa drapelul Romaniei, un steag al domnitorului Alexandru Ioan Cuza si alte steaguri, care amintesc de istoria de peste 2000 de ani a poporului roman.

10 maratonisti cu experienta au fost invitati la acest eveniment (1 din judetul Bistrita Nasaud, 2 din Braila, 1 din Galati, 1 din Adjud, 1 din Japonia, 1 din Brasov, 1 din Codlea, 1 din judetul Alba si 1 din Bucuresti). Acestia s-au numarat printre participantii la editiile precedente ale Maratonului Unirii, ale UltraMaratonului “Pe aici nu se trece”, desfasurat pe distanta de 100 km pe aliniamentul din judetul Vrancea al Primului Razboi Mondial si ale Maratonului Reintregirii Neamului Romanesc, desfasurat la 100 de ani de la infaptuirea Marii Uniri, intre Blaj si Alba Iulia.

Printre participantii care au confirmat participarea, se numara Stefan Salagean, din Bistrita Bargaului si japoneza Hiroko Ogawa, castigatori in editiile anterioare ale maratonului, avand in palmares peste 100 de maratoane oficiale alergate.

Ilie Rosu din Adjud va alerga maratonul 236 cu drapelul Romaniei, atingand 10.000 de km de alergare cu acesta.

La startul competitiei va fi prezent Stefan-Decebal Achim, din Almasu Mare, judetul Alba, care va fi echipat in costum de dac si va purta armament specific dacilor.

Steagurile Comitetului Olimpic si Sportiv Roman si steagul Comitetului Olimpic International vor flutura impreuna in timpul maratonului, din respect pentru performantele obtinute de sportivii romani in competitiile olimpice, in acest moment fiind incheiate Jocurile Olimpice de Tineret, iar in vara acestui an va avea loc Olimpiada de Vara, la Tokio, in Japonia.

Participantii vor aduce omagiul romanilor care au infaptuit Unirea de la 1859, alergand pe distanta de 42 km de-a lungul raului Milcov, pe care il vor traversa de mai multe ori.

Maratonistii vor fi insotiti in cursa, de o stafeta care va reprezenta simbolic, patru regiuni istorice existente inainte de anul 1859: Moldova, Muntenia, Transilvania si Basarabia.

In jurul orei 14.00, la intersectia strazilor Unirea Principatelor si strada Cotesti, se va da startul in cursa populara de 1 km, in care 42 de copii din Focsani, Adjud, Adjudu Vechi, Vartescoiu, Campineanca, Odobesti si din Republica Moldova, se vor alatura grupului de maratonisti la km 41 al maratonului, finalizand impreuna competitia in Piata Unirii. Participantii vor primi la final diplome, medalii, tricouri sau cupe.

Maratonul Unirii se va desfasura intr-o zi importanta pentru istoria Romaniei, 24 ianuarie, zi in care in acest an se aniverseaza 161 ani de la Unirea Principatelor. Orasul Focsani era divizat in anul 1859 in doua parti, aflate in Muntenia si Moldova, despartite de raul Milcov, care reprezenta granita istorica intre cele doua Principate. “Mica Unire de la 1859 este strâns legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate și indisolubil legată de istoria locală a orașului Focșani”. Centrul oraşului păstrează ca simboluri ale acestui eveniment istoric, Monumentul Unirii şi Borna de hotar, situate în Piaţa Unirii. Piaţa care înconjoară obeliscul este situată pe vechiul hotar dintre Ţara Românească şi Moldova.

Aici în fiecare an, la 24 ianuarie, vrancenii se prind în Hora Unirii, omagiind actul istoric al unirii. Din anul 2017 membrii comunitatii alearga Maratonul Unirii, in semn de Recunostinta si Respect pentru momentul istoric de la 24 ianuarie 1859.

Traseul maratonului este urmatorul: Piata Unirii Focsani, Strada Unirea Principatelor, DJ205S Valcele, DJ205S localitatea Campineanca, Travesare Pod peste raul Milcov, Pietroasa, DJ 205C, 205C Vartescoiu, 205 B Odobesti si retur.

Startul va fi dat la orele 08.00 din Piata Unirii. Inainte de start maratonistii se vor prinde in Hora Unirii, apoi vor intona imnul Romaniei. Sosirea va fi in jurul orei 14.15 in Piata Unirii.

Informatii despre maraton se gasesc la adresa:

http://www.ilierosu.ro/maratonul-unirii-focsani-editia-a-4…/

Ilie Rosu

E-mail: ilierosu@gmail.com, www.ilierosu.ro

Tel:0762669969


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.