Evenimente speciale

Comemorare de suflet pentru Duiliu Zamfirescu, în prezența strănepoatei scriitorului, la Muzeul Unirii din Focșani

Ziarul de Vrancea
24 mai 2025 1476 vizualizări

Focșaniul literar a fost din nou în prim-plan vineri, 23 mai 2025, când, cu puține zile înainte de comemorarea a 103 ani de la trecerea în eternitate a scriitorului, diplomatului și academicianului Duiliu Zamfirescu, a avut loc un eveniment cultural de excepție, organizat de Consiliul Județean Vrancea și Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Locul ales pentru acest omagiu a fost sala elegantă și somptuoasă a Muzeului Unirii din Focșani, care a găzduit o seară încărcată de emoție, rafinament și recunoștință pentru o personalitate marcantă a culturii române. Punctul de atracție al evenimentului a fost prezența doamnei Ioana Duilia Dragomirescu, născută Zamfirescu, strănepoata marelui scriitor, venită la Focșani împreună cu soțul domniei sale, Dinu Dragomirescu.

În cadrul evenimentului a fost lansat volumul al III-lea din „Integrala corespondenței lui Duiliu Zamfirescu”, o lucrare editorială de înaltă ținută, apărută în colecția Fundației Naționale pentru Artă și Știință – Academia Română. Acest ultim volum încheie o monumentală muncă de cercetare și editare, coordonată de doi dintre cei mai apreciați zamfirescologi ai momentului: prof. univ. dr. Georgeta Adam și prof. univ. dr. Ioan Adam.

Doamna Ioana Duilia Dragomirescu a adus un emoționant laudatio celor doi distinși profesori, evocând cu sensibilitate și noblețe importanța operei zamfiresciene și a celor care o mențin vie. Prezența sa, elegantă și caldă, a conferit evenimentului o notă de familiaritate și profunzime, rememorând legătura afectivă cu ținuturile natale ale străbunicului său.

În discursul său, prof. univ. dr. Ioan Adam a vorbit despre complexitatea muncii de cercetare, descriind-o drept un demers „detectivistic literar”, necesar pentru reconstituirea cât mai fidelă a vieții și activității diplomatice și culturale a lui Duiliu Zamfirescu, atât în perioada petrecută la Roma, cât și în anii de după Primul Război Mondial.

Prezentarea a fost întregită de o incursiune vizuală în arhiva iconografică a volumului lansat, urmată de intervenția doamnei prof. univ. dr. Georgeta Adam, jurnalistă la Radio România, care a împărtășit publicului detalii despre vasta muncă de arhivare și editare a corespondenței zamfiresciene.

Evenimentul s-a bucurat și de sprijinul autorităților locale, prin alocuțiunile rostite de: Claudia Ostafi, consilier al Președintelui Consiliului Județean Vrancea, vicepreședinții Alexandru-Ciprian Epure și Sorin Pîslarusubprefectul Liviu-George Macovei și consilierul județean Claudiu Matei.

În public s-au aflat numeroși profesori, studenți, elevi, bibliotecari, muzeografi și alți iubitori de cultură, dornici să se reîntâlnească cu o filă importantă din istoria literară a Vrancei.

Seara s-a încheiat într-o notă caldă, cu o sesiune de autografe și dialoguri între invitați și participanți, momente primite cu entuziasm de cei prezenți.

Potrivit mărturisirilor invitaților, întâlnirea cu publicul focșănean a fost una specială, plină de emoție și profesionalism, aceștia exprimându-și dorința de a reveni la Focșani, cu ocazia Târgului de Carte din toamna acestui an.

Citiți în documentul atașat conținutul integral al comunicatului de presă făcut public vineri 23 mai 2025 de către conducerea Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea  în legătură cu această știre


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.