Evenimente speciale

Celebrarea memoriei sfântului Anton de Padova și binecuvântarea crinilor, marți 15 iunie, ora 18:00, la Biserica romano-catolică Focșani

Ziarul de Vrancea
15 iun 2021 1743 vizualizări

Deoarece anul acesta sărbătoarea Sfântului Anton de Padova cade într-o zi de duminică, preoții Parohiei romano-catolice "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" din Focşani anunță că celebrarea memoriei sfântului Anton de Padova și binecuvântarea crinilor se vor desfășura marți, 15 Iunie, la Liturghia de la ora 18:00.

Este cunoscut faptul că pentru credincioșii catolici, dar și pentru credincioșii ortodocși sau de alte confesiuni care au o devoțiune deosebită față de sfântul Anton, ziua de 13 iunie este o zi specială. Deoarece în fiecare an, la această dată este sărbătorit Sfântul Anton de Padova sau Sfântul Minunilor așa cum este cunoscut de către oameni.

Având în vedere că în 2021 ziua de 13 iunie este într-o duminică, preoții Parohiei romano-catolice "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" din Focşani anunță că celebrarea memoriei sfântului Anton de Padova și binecuvântarea crinilor se vor desfășura marți, 15 Iunie, la Litrughia de la ora 18:00.

În tradiţia creştină, Sfântul Anton este considerat cel mai mare făcător de minuni, motiv pentru care mulţi creștini îi cer ajutor în momentele de cumpănă. Cu ocazia sărbătorii sale sunt binecuvântați copiii și sunt sfințiți crinii.

Ritualul binecuvântării copiilor și sfințirii crinilor este unul foarte vechi în Biserica Catolică. Sfântul Anton a avut o grijă deosebită pentru cei mici și o iubire specială față de Pruncul Isus: Dumnezeu s-a făcut copilaș pentru noi. Sunt multe temeiuri de a-l numi de Cristos copilaș, din care nu voi reține decât unul. Ați făcut vreun rău unui copil, l-ați lovit. Dar îi dăruiți o floare, un trandafir, un lucru care-i place: de îndată uită răul pe i l-ați făcut; îi trece supărarea și vă sare de gât. La fel este și Cristos: lați jignit prin greșelile voastre, dar îi dăruiți trandafirul căinței împreună cu lacrimile voastre (lacrimile sunt sângele sufletului): atunci uită de jignire, aleargă, vă ia în brațe și vă sărută…, spunea Sfântul Anton. Pentru dragostea sa deosebită față de copii și Pruncul Isus, a fost numit Protectorul copiilor.

Crinii sunt florile predilecte ale Sfântului Anton pentru că în Sfânta Scriptură sunt folosite adeseori ca exemplu pentru a vorbi despre existența, frumusețea, înțelepciunea și atotpuernicia lui Dumnezeu și pentru că sunt simbolul unei vieți curate, oferite în totalitate lui Dumnezeu. Multe si frumoase sunt florile lumii, dar cei mai frumoși sunt sfinții si copiii care cresc curați precum crinii si parfumul virtuților lor, parfumul ascultării fata de părinți, evlavia fata de preacurata, credința în prezența lui Isus din altar, iubirea fata de semeni, îmbălsămează sufletele noastre, ale tuturor oamenilor de pretutindeni. Din acest motiv, Sfântul Anton este reprezentat în cele mai multe icoane sau statui  ținând într-o mână florile de crin iar cu cealaltă mână ținându-l pe pruncul Isus.

Prin rugăciunea de binecuvântare și sfințire a crinilor se invocă de la Dumnezeu harul de a îndepărta bolile, neputințele și răul: Dumnezeule, ziditorul, păzitorul şi ocrotitorul neamului omenesc, iubitorul curăţiei celei sfinte, dătătorul harului dumnezeiesc şi izvorul mântuirii veşnice, binecuvântează a crinii aceştia pe care, astăzi, îi purtăm înaintea ta, în cinstea sfântului Anton, mărturisitorul tău şi învăţător al Bisericii. Te rugăm binecuvântează-i şi dăruieşte-ne harurile de care avem nevoie. Tu, preabunule, care ai dăruit crinii spre binele neamului omenesc, întru mireasma parfumului şi spre alungarea bolilor şi neputinţelor, trimite asupra lor atotputernicia ta. Fă ca în orice împrejurare îi vom folosi, fie aşezându-i în casele noastre, fie în orice alt loc, purtându-i cu duh de evlavie, prin mijlocirea sfântului Anton, să fie alungat de la noi duhul cel rău, să coboare în sufletele noastre curăţia cea mântuitoare, şi să se îndepărteze de la noi orice fel de boală, neputinţă sau slăbiciune. Iar noi care îţi slujim ţie cu credinţă statornică să dobândim pacea şi harul tău. Prin Cristos Domnul nostru. Amin (Fragment di Rugăciunea de binecuvântare și sfințire a crinilor.). Crinii sfințiți sunt păstrați de credincioși în case pentru a fi ocrotiți de orice rău.

Vă așteptăm cu drag, marți 15 iunie 2019 la Sfânta Liturghie de la ora 18:00 pentru ca împreună să implorăm de la Dumnezeu binecuvântarea asupra tuturor copiilor și asupra familiilor noastre.

Ioan Blaj -Preot paroh al Parohiei romano-catolice "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" din Focşani

Octavian -Iulian Nistor-Preot vicar al Parohiei romano-catolice "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" din Focşani

Citiți și vizionați și:VIDEO | Sfântul Anton de Padova -Cateheză

VIDEO:Iulian Robu

Sfântul Anton a avut şansa de a se naşte într-o familie nobilă, atât social, cât şi religios. Tatăl său, Martin de Bouillon, ocupa un post înalt la Curtea Regală. Mama sa, Tereza de Treveira, era o femeie cu însuşiri sufleteşti distinse. Copilul a primit la botez numele de Ferdinand şi a fost crescut cu toată grija împreună fraţii si surorile sale. În familie domnea un autentic spirit creştin, iar el a fost hrănit prin învăţături bune şi mai cu seamă prin exemplul bun al părinţilor. Familia lui bună creştină şi-a pus amprenta pe toată viaţa lui. Cu o astfel de educaţie creştină, nu e de mirare că, de mic copil, Ferdinand era foarte supus, pios, milostiv faţă de săraci şi trăia într-o curăţenie sufleteasca desăvârşită. Nu lăsa să treacă nici o zi fără sfânta Liturghie şi fără o faptă de milostenie. Totdeauna se arata serios şi om cu voinţă tare. Două întâmplări din copilăria sa, ne arată buna creştere creştină primită în familie: Pe când era copil şi se juca în faţa casei părinteşti, Ferdinand, adică sfântul Anton de Padova de mai târziu, a auzit bătăi în poartă. A alergat să vadă cine este. În faţa porţii a văzut un copil de vârsta lui, de o frumuseţe uimitoare, cu o traistă de cerşetor pe umăr. "Ce doreşti?" l-a întrebat Ferdinand. Drumeţul a pus traista jos, a desfăcut-o şi l-a invitat să privească înăuntru, zicându-i: "Iată ce vreau! Vreau inima ta". În traistă avea o mulţime de inimi roşii, parcă vii şi strălucitoare. "Dar cine eşti? l-a întrebat Ferdinand. "Nu-i nevoie să-ţi spun, a zis micul cerşetor de inimi, fiindcă mămica ta ţi-a vorbit de multe ori despre mine" Strângându-şi traista, a dispărut. Era Isus care i-a cerut inima. Fernando i-a dat-o, o dată pentru totdeauna. Odată, voind să alunge o ispită de neîncredere în Dumnezeu, cu care diavolul îl necăjea, pe când se ruga la altarul Maicii Domnului, făcu o cruce cu degetul pe scara de marmoră. Ispita dispăru, însă crucea rămase întipărită, ca şi cum ar fi fost făcută pe o ceară moale. Cu această minune începe seria de biruinţe pe care acest om al lui Dumnezeu avea să le câştige asupra diavolului. Deci, un copil cu o asemenea creştere bună nu avea să se mulţumească cu o viaţă creştină comună. El a voit să dea mai mult lui Dumnezeu şi semenilor săi. Astfel că la vârsta de 15 ani, cunoscând pe deplin deşertăciunea pământească şi pentru a-şi pune la adăpost virtuţile îngereşti, pe de o parte, şi pentru a se şti dăruit cu totul în slujba lui Dumnezeu, pe de altă parte, se călugări în Mănăstirea Canonicilor regulari ai Sfântului Augustin, din apropierea oraşului său natal Lisabona. Dorind apoi o deplină singurătate după care se zbătea sufletul său, trecu în mănăstirea din Coimbra.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.