Evenimente speciale

VIDEO | Spectacol Țara Vrancei la Filarmonica din Kursk, la inițiativa ambasadorului României în Federația Rusă

Ziarul de Vrancea
23 dec 2018 1308 vizualizări

CENTENARUL ROMÂNIEI ÎN RUSIA. Partea a VIII-a

Spectacol ȚARA VRANCEI la FILARMONICA din KURSK , oraș-centru de regiune la peste 500 km Sud de Moscova

 

Pe 14 decembrie 2018, înainte de prânz, am pornit de la TULA tot spre Sud, direcția KURSK, spre granița cu Ucraina, pentru a marca în ultimul oraș din Rusia pe care ni l-am propus initial CENTENARUL MARII UNIRI A ROMÂNILOR împreună cu Ansamblul Folcloric ȚARA VRANCEI din Focșani. Am parcurs de la Tula cca.340 km pe o iarnă teribilă, cu ninsoare abundentă, eu înainte cu mașina de reprezentare cu drapel, Țara Vrancei după mine cu autocarul…Am ajuns la KURSK cu puțin peste 1 oră înaintea spectacolului programat pentru orele 19.00 la Filarmonica 2/cea nouă din acest oraș de cca.450 mii de locuitori, cunoscut în istorie după marea înfruntare de tancuri germano-sovietică din al Doilea Război Mondial/iul.-aug.1943. De asemenea, Kursk este un centru cultural-spiritulal importamt al Rusiei, unde a fost descoperită faimoasa Icoană Făcătoare de Minuni a (Semnului) Maicii Domnului (pe vremea invaziilor tătarilor din sec.13).

Autoritățile locale din Kursk ne-au așteptat cu emoție, punându-ne la dispoziție tot de ce era nevoie pentru spectacol în sala Filarmonicii de peste 500 locuri. Pentru organizarea acestui spectacol purtasem o corespondență din timp cu autoritățile, însă datorită faptului că între timp fusese schimbat guvernatorul regiunii pregătirea ca atare a decurs mai anevoios. Dar la ora spectacolului totul era perfect – un afiș mare afară anunța evenimentul, sala arhiplină de doritori să cunoască România, erau prezente două televiziuni locale, reprezentanții Administrației Regiunii și orașului. Ansamblul nostru a fost extrem de fericit de sala impozantă, cu scenă generoasă și cea mai bună acustică din toate cele în care susținuseră deja spectacole.

Ca și la celelalte spectacole, subsemnatul a deschis seara cu un discurs, după intonarea imnurilor de stat ale F. Ruse și României, în care am prezentat aspecte ale istoriei românilor și ale procesului care a culminat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, unde s-a înfăptuit UNIREA Românilor într-un singur stat național. Le-am transmis celor peste 500 de spectatori și oficiali „bucuria noastră de a ne afla și la Kursk cu Caravana România 100 a Țării Vrancei”, la finalul turneului prin Rusia, pentru a marca împreună CENTENARUL MARII NOASTRE UNIRI, precizând că „am venit cu inima deschisă să le arătăm rușilor din această regiune că România este o țară plină de mister, frumoasă și atrăgătoare prin tot ce a moștenit poporul român de la înaintași – o cultură, tradiții și obiceiuri UNICE pentru spațiul în care trăim și chiar la nivel european”. I-am invitat pe toți ca preț de 2 ore să încerce să descifreze complexitatea dansurilor, cântului și costumelor populare românești și să vadă dacă au întâlnit ceva analog până acum...desigur, aceasta în încercarea de a crește curiozitatea în sală față de programul pregătit de ȚARA VRANCEI.

Spectacolul a fost foarte bine pregătit de toți membrii ansamblului de la Focșani, solista și coordonatoarea Maria MURGOCI având grijă să pună în scenă un program care s-a derulat fără cusur, ținând sala cu sufletul la gură timp de 2 ore, după un prim grupaj de colinde și datini de Craciun și Anul Nou ca la români. Au alternat melodiile vesele ale soliștilor și instrumentiștilor cu dansurile din principalele zone folclorice ale României, CIOCÂRLIA a dat startul ridicării sălii în picioare, iar dansul lung, complex și deosebit de antrenant din Muntenia a încheiat spectacolul. În loc de bis, Maria MURGOCI a interpretat originala Horă de la Focșani (compoziție proprie), când toți membrii ansamblului au întins drapelul României, iar spectatorii s-au prins ad-hoc într-o horă în sala în aplauze frenetice. Nici EU nu m-am abținut și am urcat pe scenă, intrând în horă alături de Maria și artiștii de la ȚARA VRANCEI. Atmosfera de final a fost UNICĂ, pentru noi înălțătoare, artiștii focșăneni minunându-se de modul în care publicul din KURSK i-a întâmpinat și susținut cu aplauze și ovații minute în șir...probabil în momentele acelea ei comparau cu modul în care în Țară sunt întâmpinați și înțelegeau pe viu ce valoare are âFolclorul Românesc în fața străinilor. Personal, am înțeles în acele clipe cât de puțin este cunoscută România aici și ce figură frumoasă putem face în continuare cu valorile noastre autentice în acest spațiu...

Așa s-a derulat spectacolul nostru la KURSK. Am marcat și aici CENTENARUL. Un lucru este cert: a meritat tot efortul. MERITĂ SĂ IUBIM ROMÂNIA, MERITĂ SĂ NE PROMOVĂM AFARĂ, IATĂ, CHIAR ȘI ÎN RUSIA, CEEA CE AVEM VALOROS. 

Caravana „România 100” cu ȚARA VRANCEI prin Rusia continuă...

 

Am revenit de la Kostroma la Moscova 400 km și a doua zi dis-de-dimineață (13 dec.2018) am pornit la vale, spre sud, 250 km, până la TULA, pentru a marca și aici CENTENARUL MARII UNIRI A ROMÂNILOR împreună cu Ansamblul Folcloric ȚARA VRANCEI din Focșani. Eu înainte cu mașina de reprezentare cu drapel, Țara Vrancei după mine cu autocarul cu care au venit din Țară, pe o iarnă adevărată, cu ninsori abundente, ca în Rusia. Ne-au primit bine autoritățile locale, cu care am pregătit în detaliu manifestarea noastră culturală pe telefon și mail, ca și în cazurile precedente. Eu am avut întâlniri cu reprezentanții Administrației și Guvernului Tula, pentru a cunoaște potențialul regiunii și a promova România (cu accent pe turism, comerț/vinuri, mobilă etc. cunoscute încă de pe vremea URSS, ofertă educațională/cooperare universitară), iar Ansamblul s-a pregătit pentru spectacolul de la ora 18.00. Înainte de spectacol, am reușit cu toții să vizităm puțin orașul.

Gazdele ne-au oferit pentru marcarea CENTENARULUI cea mai faimoasă sală de spectacole din or.TULA, parte a Filarmonicii din oraș – PALATUL ADUNĂRII NOBILIARE, clădire din sec.19, unde Țarii Rusiei veneau adesea și organizau manifestări culturale. Ultimul a fost Țarul Nicolae al II-lea, cu familia, cu puțin timp înainte de a fi lichidați fizic in corpore de bolșevici în 1917…Astăzi aici au loc spectacole diverse/doar de calitate, congrese, forumuri și mai nou, baluri, ca odinioară, în ținută de epocă, sala având o acustică deosebită…Așadar, o onoare pentru noi să marcăm CENTENARUL UNIRII ROMÂNILOR în sala și pe scena unde cu 100 de ani în urmă Țarul Nicolae intra ca oaspete de onoare! 

Manifestarea s-a derulat după același scenariu – imnurile Rusiei și României, un scurt discurs al gazdelor (aici a fost Directorul Filarmonicii, ori nu vreun oficial guvernamental, ca în celelalte orașe! Dar nu a fost bai), apoi discursul meu adresat celor în jur de 350 de spectatori (atâtea locuri are această sală cochetă). În prima parte, le-am mulțumit tuturor că au ales să primească invitația mea de a sărbători împreună la TULA Centenarul României unificate, am prezentat istoria Românilor (cea obiectivă, pentru a-I ajuta pe ruși să iasă din stereotipurile moștenite din perioada URSS despre națiunea Română și istoria acesteia), centrată pe dezideratul lor de veacuri de a se UNI cu toții (și cei care se găseau în componența Imperiilor din jurul României) într-un stat național al lor, deziderat care s-a împlinit la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia. În partea a doua, m-am adresat rușilor din Tula, spunându-le simplu că “am venit la ei în vizită să le arătăm România cea adevărată, frumoasă, în majoritate creștin-ortodoxă și o parte din valorile ei autentice, moștenite nealterat de români de la strămoși” (rușii își amintesc în masă filmul DACII) – muzica și dansurile populare, respectiv costumele tradiționale, de o frumusețe și complexitate rare. I-am invitat pe toți “să redescopere această Românie, lăsând la o parte, pentru 2 ore, imaginea creată în ultimii ani în Rusia despre țara noastră, urmând ca la sfârșit să tragă singuri concluziile”. Și am dat cale liberă Ansamblului ȚARA VRANCEI pentru următoarele 2 ore… 

Solista și coordonatoarea Ansamblului vrâncean, MARIA MURGOCI, care singură își pregătește fiecare spectacol, adaptându-l locului și publicului, a înțeles rapid că această reprezentație are loc într-o sală aparte, în fața unui public select, și și-a mobilizat echipa, oferind un spectacol electrizant. Toți membrii – soliștii, instrumentiștii și dansatorii - și-au dat întreaga energie ca să arate rușilor nivelul complexității cântului și dansurilor populare ale Românilor-expresia spiritului cu care este înzestrat acest popor. Incursiunea cu cântec și joc prin întreaga Românie, cu schimbarea costumelor la fiecare număr din programul spectacolului de către membrii ȚĂRII VRANCEI au surprins extraordinar publicul, lăsându-l fără replică. Când am înțeles că jumătate de sală erau, ca și la Kostroma, frați ne-ai nostril originari din Basarabia, am realizat că impactul spectacolului a fost maxim. Așa dansuri complexe și electrizante nu mai văzuseră, așa muzică la nai, vioară, fluier și trompetă auziseră mai rar…”CIOCÂRLIA” interpretată exemplar la Nai de energicul Marian BUCUR (ex-Ansamblul Ciocârlia), susținut la vioară de talentatul Andrei IONAȘ, A RIDICAT SALA ÎN PICIOARE, mulți dintre spectatorii mai în vârstă cunoscînd această capodoperă a folclorului Românesc din perioada sovietică, ca fiind “moldavskaya”. La final, am ținut să fac corecțiile care se impuneau, accentuând originea și UNICITATEA capodoperelor folclorice românești, respectiv unitatea valorilor culturale ale Neamului Românesc, indiferent de regiunile actuale și provinciile istorice în care acesta trăiește. 

Era a 6-a reprezentație de mare success a Ansamblului ȚARA VRANCEI din Focșani într-o săptămână prin orașele Rusiei. O nebunie de spectacol, atât pentru ruși, cât și pentru mine, care am trait la maxim la TULA emoția și mândria de a fi Român de CENTENAR. 

SĂ NE TRĂIASCĂ ROMÂNIA! SĂ FIM MÂNDRI DE VALORILE MOȘTENITE DE LA ÎNAINTAȘI ȘI SĂ LE PROMOVĂM, PENTRU CĂ SUNT UNICE ȘI APRECIATE!

Caravana Folclorică “România 100” cu ȚARA VRANCEI continua prin Rusia…

Text informații+foto+VIDEO:Vasile Soare-contul de facebook

Citiți și:Caravana Folclorului Românesc | Ansamblul Țara Vrancei, invitat special al ambasadorului vrâncean al României la Moscova -Partea I-a;

Caravana Folclorului Românesc | Ansamblul Țara Vrancei, invitat special al ambasadorului vrâncean al României la Moscova -Partea II-a;

Caravana Folclorului Românesc | Ansamblul Țara Vrancei, invitat special al ambasadorului vrâncean al României la Moscova- Partea a III-a;

Caravana Folclorului Românesc | Ansamblul Țara Vrancei, invitat special al ambasadorului vrâncean al României la Moscova-IV;

Caravana Folclorului Românesc | Ansamblul Țara Vrancei, invitat special al ambasadorului vrâncean al României la Moscova-V;

Caravana Folclorului Românesc | Ansamblul Țara Vrancei, invitat special al ambasadorului vrâncean al României la Moscova-VI;

Caravana Folclorului Românesc | Ansamblul Țara Vrancei, invitat special al ambasadorului vrâncean al României la Moscova-VII


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.