Evenimente speciale

Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a primit în dar de zilele ei, prima video-carte din România

Ziarul de Vrancea
1 nov 2020 1233 vizualizări

Amănunte despre darul primit de către Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea de zilele ei, care au fost sărbătorite joi și vineri 29 și 30 octombrie 2020, ne-au parvenit prin intermediul unui comunicat de presă transmis de conducerea instituției culturale menționate.Conform precizărilor cuprinse în comunicat, unul dintre inițiatorii proiectului primei video-cărți din România, primită în dar de către Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea, de zilele ei, este fostul ZdV-ist Aurelian Ivan.

Este vorba, desigur, despre o carte - una de excepție, și anume prima video-carte din România, pe care biblioteca noastră a primit-o în dar, la ceas de sărbătoare.

Este vorba de „ABC-ul comunicării totale pentru persoanele cu deficiențe de auz”, apărută la Editura Total Publishing București în acest an. Lucrarea este scrisă de autorii vrânceni Lonia Popescu – interpret autorizat mimico-gestual și inițiatorul proiectului Aurelian Ivan – fost jurnalist și responsabil de concepția și producția video. Autorii au lansat acest proiect și prototipul cărții, pentru  prima dată în România, cu prilejul Târgului de Carte desfășurat la Focșani în anul 2018, Târg organizat de către Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea. Proiectul şi-a propus să vină în sprijinul părinților ai căror copii au deficiențe de auz, al persoanelor care în urma unui accident vascular cerebral nu mai pot vorbi, dar și al celor care doresc, pur și simplu, să învețe limbajul semnelor.

Acest proiect a devenit realitate cu ajutorul aplicației GAMI, disponibilă pentru telefoanele cu sistem ANDROID în Google Play (Magazin Play) și pentru telefoanele cu sistem IOS în AppStore, aplicație concepută de Aurelian Ivan. Noutatea absolută a cărții constă în faptul că, pe lângă desene și textul scris, în carte se află mai multe coduri QR.

Odată instalată aplicația GAMI, prin scanarea codului QR ce apare pe fiecare pagină din carte, oricine are acces la conținutul video explicativ. Noțiunile prezentate în carte se regăsesc în videoclipuri traduse în limbaj mimico-gestual (limbajul semnelor românești).

Cartea mai are un avantaj: prin intermediul codurilor QR, informațiile pot suferi update ori de câte ori este nevoie, astfel încât, această carte își poate actualiza permanent conținutul.

Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea este prima bibliotecă din țară care deține cartea „ABC-ul comunicării totale pentru persoanele cu deficiențe de auz”, prin generozitatea domnului Aurelian Ivan, căruia îi mulțumim pe această cale, asigurându-l totodată că îi prețuim foarte mult inițiativa și că va putea beneficia de larga noastră disponibilitate de colaborare în continuare.

Menirea noastră, a bibliotecii publice, este să fim alături tuturor membrilor comunității și, așa cum avem o bună experiență privind colecțiile și comunicarea acestora prin dispozitive speciale pentru persoanele cu deficiențe de vedere, dorim să contribuim, alături de cei doi autori, la promovarea fenomenului de incluziune socială în comunitatea noastră, punând la dispoziția utilizatorilor interesați această carte adresată persoanelor cu deficiențe de auz.

Manager,                                                                         Relaţii publice,

Oana - Raluca Boian                                                            Adrian Ţiglea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.