AUDIO | Pasiunea pentru vin a unit mai mulți vrânceni într-un grup de degustări
Dragoș Sorin Anton, un antreprenor din Focșani, fără nicio legătură cu domeniul viticulturii, a descoperit recent pasiunea pentru degustări de vin. A participat în mod regulat la concursuri de vinuri și la întâlniri pentru a învăța mai multe lucruri despre ceea ce înseamnă o degustare, ce caracteristici trebuie să aibă un vin bun și cum să faci diferența dintre un produs de calitate și unul de duzină. Așa s-a născut și grupul de Degustări de vinuri Focșani- Vrancea din care fac parte mai mulți vrânceni care au aceeași pasiune sau măcar dorința de a afla mai multe despre vinuri.
Vrancea este renumit pentru specificul său viti-vinicol, cu circa 25.000 hectare de podgorii și câteva zeci de producători de vin. Cu toate acestea, turismul oenologic, atât de dezvoltat în țări precum Franța, Italia sau Spania, cele mai renumite din Europa la capitolul vin, este extrem de slab reprezentat mai ales în Vrancea. Dincolo de pasiunea unui om, inițiativa caută să suplinească lipsa unor degustări care se organizează destul de rar în cadru oficial. ”Cu un an în urmă am fost invitat de niște prieteni la târguri de vin și mi-au plăcut foarte mult. De atunci m-am îndrăgostit de degustări, de atunci m-am îndrăgostit de vin și de tot ceea ce înseamnă el. Am făcut acest grup de degustători de vinuri Focșani- Vrancea în ideea de a încerca să adun lângă mine oameni cărora le place să deguste vinuri și cărora le place să socializeze”, a spus Dragos Anton, inițiatorul acestui grup. Iar la ultima întâlnire, care a avut loc la un cunoscut restaurant din municipiul Focșani, cei circa 10 vrânceni care au dat curs invitației au avut plăcerea de a socializa dar și pe cea de a degusta mai multe soiuri de vin alese și pe baza unui webinar susținut de Marilena Ardeleanu și de winemaker-ul Claudiu Crețu, de la Domeniile Averești, interesul fiind centrat pe prima Busuioacă de Bohotin vinificată în alb. Degustarea de la Focșani a inclus și degustarea altor două soiuri de Busuioacă de Bohotin, rose. Demidulce, despre care s-a discutat în comparație. În cadrul degustărilor, alături de un cunoscut specialist în domeniul viticulturii și vinificației, sub îndrumarea căruia, cei prezenți, au putut afla mai multe lucruri interesante despre vinuri, au fost degustate și alte vinuri, precum Zghihara de Huși sau un coupage din Băbească și Cabernet Sauvignon. Printre invitați s-a numărat și Pascal Brynaert, cetățean francez stabilit în Vrancea și care a dat curs invitației de a degusta și a vorbi despre licoarea obținută din struguri. Aceste întâlniri vor continua cu regularitate, speranța organizatorilor fiind în primul rând de a extinde numărul celor care doresc să învețe, în urma acestora, cât mai multe lucuri despre vinuri. Un reportaj despre întâlnirea de la Focșani a fost difuzat și în cadrul emisiunii Ca pe roate, la Radio România Actualități. (Gabriel SAVA)