Evenimente speciale

Astăzi este ziua patronului spiritual al orașului Panciu și ocrotitorul Mănăstirii Brazi, Sfântul Teodosie

Romeo-Valentin MUSCĂ
22 sep 2021 2134 vizualizări

A fost martirizat în 1694 și canonizat în 2003 Astazi este ziua patronului spiritual al orașului Panciu și ocrotitorul Mănăstirii Brazi, Sfântul Teodosie. Originar din satele Podgoriei cu același nume, intră în monahism de tânăr, la Mănăstirea Bogdana din Ținutul Bacăului  și la 1674, într-o perioadă dificila din istoria Moldovei, a fost ales Mitropolit.

Înlăturat de la conducerea Mitropoliei din cauza luptelor pentru putere dintre marile familii moldave, Teodosie se retrage la Mănăstirea Bogdana, apoi stă o perioadă în Focșanii Moldovei, unde deținea proprietăți și în cele din urmă, pentru liniștea sufletului merge la un schit uitat de lume și aproape necunoscut în acea vreme, Schitul Sfântul Gheorghe sau Schitul Crucea, de pe Valea Hăuliței ( n.r. Râul Hăulița este un curs de apă, afluent al râului Șușița), numit apoi Schitul Brazi. Provenind dintr-o familie înstărită, cu moșteniri în Focșani, dar și vii în Podgoria de lângă Dealul Neicului, Teodosie reușește să ridice biserica la Schit, împroprietărește așezământul cu moșii, cumpără din banii săi păduri și pășuni, iar pe aceste proprietăți ale Schitului ridica biserici de lemn și înființează metoace ( n.r.schituri pustnicești). Așa au apărut Schiturile Mușinoaiele și Trotușanu. Din nefericire, în timpul unei invazii a tătarilor din 1694 este decapitat în fața bisericii.O ceată de tătari a venit la Mănăstirea Brazi şi l-a chinuit pe bătrânul Teodosie ca să spună unde îşi are ascuns avutul. Iar sfântul nevrând să destăinuie unde era zestrea sfintelor lăcaşe pe care voia să le construiască, tătarii i-au tăiat capul. Astfel, râvnitorul mitropolit s-a învrednicit a dobândi cununa de mucenic în mănăstirea „de la Cruce” şi a fost îngropat noaptea de nişte ucenici în lăcaşul pustiit de năvălitori. A trebuit să treaca mai bine de un secol ca starețul Dositei să descopere moaștele sfântului și încă două secole ca Monahia Justina Angheluță să le redescopere în 2002. Un an mai târziu, în 2003, a fost canonizat și proclamat sfântul protector al Panciului și Podgoriei cu același nume. Descoperirea minunată a moaştelor Sfântului Teodosie stă mărturie a locului pe care el l-a dobândit în rândul sfinţilor şi a înălţimii duhovniceşti la care ajunsese, căci el a prorocit cu peste o sută de ani înainte rânduiala dumnezeiască prin care avea să se împlinească visul său de a se construi cele patru sfinte lăcaşuri şi cum aveau să fie găsite osemintele sale. El a luat cununa mucenicească apărând bunurile Bisericii, preferând să-şi dea viaţa decât să destăinuiască locul unde se aflau acestea şi să le dea în mâinile necredincioşilor. Această jertfă şi viaţa sa curată şi sfântă au tăcut ca el să fie cinstit de credincioşi încă de la aflarea sfintelor sale moaşte. În anul 2003, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, ziua sa de prăznuire fiind 22 septembrie, dată la care a trecut la cele veşnice. Sfinte Ierarhe Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!. (Romeo Valentin Muscă)

Articol republicat în Ziarul de Vrancea.Prima publicare 22 septembrie 2008

Citiți și:Mănăstirea Brazi

Mănăstirea Brazi se află în apropierea oraşului Panciu. Deşi tradiţia spune că, aici, exista un schit sihăstresc încă de pe vremea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare al Moldovei, începutul sigur – bazat pe documente – al acestui aşezământ monahal poate fi plasat în secolul al XVII-lea, când doi călugări, Sava şi Teofilact, au zidit o bisericuţă subterană păstrată şi astăzi. Aici, s-a aşezat, în a doua jumătate a veacului al XVII-lea, Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie – fost mitropolit al Moldovei; în toamna anului 1694, o ceată de tătari pătrunde în schit şi taie capul bătrânului arhiereu, deoarece refuzase să le dea odoarele sfinte pregătite pentru chinoviile ctitorite de el. De menţionat că, la Schitul Brazi, a fost înmormântat, în anul 1925, scriitorul Ioan Slavici, iar, cu puţin înainte de 1940, preoţii Grigore Pişculescu (scriitorul Gala Galaction) şi Vasile Radu au făcut, aici, o nouă traducere în româneşte a Sfintei Scripturi. Desfiinţat în anul 1959, Schitul Brazi a fost redeschis, în septembrie 1990; totul a fost reconstruit: biserica „Naşterea Maicii Domnului”, stăreţia, chiliile; deasupra paraclisului subteran (refăcut), s-a construit un nou paraclis, cu hramul „Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie”; în incintă, s-au ridicat un altar de vară şi anexe gospodăreşti. La acest aşezământ călugăresc, în ziua de duminică – 5 octombrie 2003, a avut loc slujba de proclamare a canonizării Sfântului Sfinţit Mucenic Teodosie, precum şi a Sfântului Cuvios Vasile de la Mănăstirea Poiana Mărului. În perioada 2010-2014, a fost construită o biserică măreaţă, cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh” şi „Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie”. Slujba de sfinţire a acestui locaş de cult a fost oficiată, în ziua de 22 septembrie 2014, de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei – Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, şi Chiriarhul locului – Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu alţi numeroşi ierarhi, preoţi şi diaconi. Astăzi, Mănăstirea Brazi se bucură de cercetarea multor pelerini, datorită faptului că, aici, se află moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Teodosie.

Text informații + foto:arhiepiscopiabzvn.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.