Evenimente speciale

Astăzi are loc la Muzeul Țării Vrancei din Vidra, dezvelirea bustului inginerului silvic vrâncean, Neculai Bogdan

Ziarul de Vrancea
19 oct 2024 1027 vizualizări

Citiți conținutul postării publicate pe contul de facebook Muzeul Vrancei  în legătură cu aceast eveniment;„În cadrul Zilelor <<Simion Mehedinți>>, ediția a XXXIV-a Sâmbătă, 19 octombrie, orele 9:30 are loc la Muzeul Țării Vrancei din Vidra Dezvelirea bustului inginerului silvic NECULAI BOGDAN urmată de prezentarea lucrării <<Ing. Neculai Bogdan, o viață dedicată codrului vrâncean>>, autori: prof. Costică NEAGU, ing. Cristinel CONSTANDACHE.Vă așteptăm la Muzeul Țării Vrancei din Vidra și la sesiunea de comunicări științifice de la Centrul Cultural <<Simion Mehedinți>> din Soveja!

Reamintim că de strângerea donațiilor în vederea construirii bustului inginerului silvic vrâncean Neculai Bogdan ce ce va fi amplasat astăzi, sâmbătă 19 octombrie 2023 la Vidra la Poarta Vrancei la ocupat Asociația Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți”, Focșani, prin președintele acesteia, profesorul Costică Neagu.

Publicăm în memoria inginerului silvic Bogdan Nicolae articolele apărute în 2007 în Ziarul de Vrancea și în 2014 în adevarul.ro despre activitățile deosebite pe care acesta le realiza în Focșani.

Cetățean model: și-a făcut grădină botanică în fața blocului

Oaza de verdeață, în care se află 62 de specii de arbori și arbuști dintre cei mai valoroși, a fost creată în fața unui bloc cenușiu din Focșani.Inginerul silvic Bogdan Nicolae și-a pus experiența și în slujba municipalității pentru amenajarea unui parc, dar a fost trimis "la plimbare".Tot ce își dorește este ca realizarea sa să fie extinsă și la nivelul altor asociații de proprietari din municipiul Focșani

Cei care străbat, în trecere sau în plimbare, strada Cuza Vodă din Focșani, după ce admiră clădirea Catedralei Catolice și își fixează ceasurile după orologiul acesteia, au parte de o altă frumusețe: o insulă de verdeață, cu arbori și arbuști coborâți din pădurile vrâncene sau aduși chiar din Extremul Orient și împământeniți în buricul orașului prin munca și iscusința unui singur om: inginerul silvic Bogdan Nicolae, fost profesor, în prezent pensionar. Ani în șir, acest focșănean a rupt din timpul său liber și din banii proprii pentru a amenaja o gradină exotică în orașul unde zonele verzi sunt în mare suferință. În condițiile în care urbanizarea accentuata "mușcă" an de an din suprafața verde, acest focșănean cumsecade, pasionat de natură, a reușit să facă cu propriii bani ceea ce municipalitatea a distrus sistematic în ultimii ani: un colț de rai în fața blocului său cenușiu. Pe strada Cuza Vodă a amenajat o mini-gradină botanică, pe locul în care comuniștii ar fi dorit o parcare betonată. De peste 25 de ani are grija de minunatul spațiu verde, care adapostește nu mai putțn de 62 de specii de arbori, unele foarte rare. Numărul este impresionant pentru suprafața de numai câteva sute de metri pătrați. Micuța "rezervație naturală" stârnește admirația, dar și instinctele primitive ale trecătorilor care au distrus plantele în mai multe rânduri!

Prietenul pădurii

Nicolae Bogdan a fost inginer silvic timp de peste 40 de ani și se mândrește cu înființarea a zeci de mii de hectare de pădure în toată Țara Vrancei, în calitatea sa de șef al Serviciului de Împăduriri din cadrul Direcției Silvice Focșani, copaci care îl ajung din urmă ca vârstă. Spune că îi crește inima când trece pe lângă foștii munți dezgoliți de defrișări și incendii, pe care i-a acoperit din nou cu mantie verde. Este prieten cu pădurea încă din copilarie, pentru că satul sau - Spinești din comuna Vrâncioaia - e înconjurat de păduri. A adus din locurile în care l-au purtat cariera, și nu puține, unele dintre cele mai frumoase specii de arbuști, pe care le-a aclimatizat în centrul orașului. Pentru ca trecătorii confundau gradina botanică din fața blocului cu un tufăriș oarecare, în vară, focșăneanul a scris cu propria mână placuțe cu denumirile științifice și populare ale copaceilor care atrag acum privirile trecătorilor. Aici pot fi admirate singurele exemplare de Tisa din Focșani, un arbore de esență tare din care dacii făceau săgeți și cuie, dar și unicele exemplare de Ginkgo Biloba, cel mai vechi arbore de pe Terra, vechi de 180 de milioane de ani, denumit și Arborele Templu, originar din Extremul Orient. În micul parc dintre blocuri trăiesc într-o armonie fragilă gutui japonezi, alături de brăduți argintii, molizi, mesteceni, calini, ficuși, magnolii, ulmi și multe alte tufe decorative adunate din toată țara. Focșăneanul a aranjat totul așa încât grădina să fie înflorită tot anul. Cea mai mare plăcere este să vadă cum cresc zilnic, sub ochii săi, acești copaci minunați și să se bucure de aerul curat, de binecuvântarea crengilor care-i țin umbra la fereastră în zilele caniculare de vară. Și-a făcut o bancuță și acolo, printre trandafiri și ciumafae, își ia porția zilnică de relaxare.

Se teme să nu-i fie defrișată grădina

Din nefericire, inginerul Nicolae Bogdan are și motive de îngrijorare pentru ca s-a încercat defrișarea acestei oaze de verdeață. Deja, o bună parte din grădină a fost distrusă, pentru c primăria a retrocedat o parte din teren, unde a și fost ridicată o vilă. În ultimii ani, au pus ochii pe grădina excelent plasată, la bulevard, mai mulți afaceriști de tranzitie care au încercat să constuiască aici buticuri, terase sau spații pentru birouri. Așa a făcut și un vecin oarecare care a încercat să taie noaptea câțiva copaci monument pentru a-și extinde apartamentul ori un altul care le-a pus motorină la rădăcina. De fiecare dată, inginerul Nicolae Bogdan s-a purtat ca un adevărat "jandarm", așa cum face și cu trecătorii care nu găsesc altceva de făcut decât să mutileze copacii. "Am fost la viața mea, prin natura meseriei, în multe țări și am rămas impresionat de cultul pe care multe țări îl au față de pădure și față de zonele verzi ale orașelor. Am văzut oameni maturi sau copii care pun mâna pe o floare, o miros și încântați, o mângâie, după care pleacă mai departe. Am văzut și la noi ceva asemănător: persoane de toate vârstele, de toate pregătirile profesionale trec pe lângă plante, apleacă creanga, miros florile, rup creanga și pleacă mai departe cu ea. Mă doare când văd asta! Aici mereu trebuie să fiu atent, pentru ca din cele 75 de specii pe care le-am avut mi-au mai rămas 62. Am un arbore de Ginkgo Biloba căruia nici nu i-am pus plăcuță pentru că sigur ar fi fost distrus până acum! Sunt câteva sute de exemplare în țară din acest arbore valoros din care se fabrică medicamente, trei sunt în Vrancea, din care doi în grădina mea! Unul dintre cei mai vechi arbori se află la Grupul Școlar Agricol Odobești", ne-a spus creatorul unicei grădini botanice din Focșani. Nicolae Bogdan spune că s-a chinuit mult cu adaptarea copacilor pentru că "puii de copac sunt mai sensibili decât copiii!". Cu aceeași duioșie povestește și de seceta din vară, când a udat cu găleata copacii mai sensibili: "Ceilalți parcă mă rugau să le dau și lor puțină apă. Nu puteam să trec indiferent când îi vedeam însetați. Parcă vorbeam cu copacul, așa mă simțeam. Și toamna, adun frunze din oraș și le pun la rădacină, să îngraș pământul ca este numai piatră aici, dedesubt. Necazul e altul, pentru că din trei blocuri, puțini sunt cei care mă ajută să îngrijim grădina. Unii spun că e parcul meu, dar eu nu mă supar. Am vrut să pun și o placuță, cu numele asociației de proprietari, să fim un exemplu si pentru alții", ne-a mai spus Nicolae Bogdan.

Refuzat de primărie

Mândru de realizarea sa, Nicolae Bogdan a încercat să le insulfe și altora dragostea sau măcar respectul pentru zonele verzi. În grădina sa iau lecții și elevii de la liceele agricole, unde a fost profesor. În urma articolelor de presă, oamenii, printre care unii foarte bogați, l-au invitat în toată țara să le îngrijească grădinile, dar dumnealui spune că vrea să facă ceva aici, în orașul lui! În urma cu mai mulți ani, dată fiind experiența sa de arhitect peisagist, a încercat să-și pună experiența gratis și în slujba Primăriei Focșani, propunând edililor să-i dea pe mâna parcul din zona Teatrului "Mr. Gh. Pastia" pe care să-l amenajeze cum știe el mai bine. Nu știe de ce, dar a fost refuzat după o vreme, așa cum i s-a întâmplat și anul acesta când conjunctura l-a adus în biroul viceprimarului Neagu Nistoroiu unde a cerut sprijin pentru a instala placuța cu denumirile copacilor din gradină pentru a fi utilă trecătorilor. "Am fost la o firmă din oraș, dar mi s-au cerut prea mulți bani, și apoi s-a ivit oportunitatea să fie făcută mai ieftin de primărie. Nici nu am vrut să-mi pun eu numele pe ea, ca să nu zică cineva că vreau să mă laud. Domnul viceprimar a fost foarte amabil, dar cred că a uitat de mine!", spune modest Nicolae Bogdan. Omul care a sfințit locul din fața blocului nu vrea sa-și abandoneze proiectul și recent i s-a promis sprijin din parea vicepreședintelui Consiliului Judetean Vrancea, Mircea Diaconu, cu care a fost coleg ani de zile la Direcția Silvică Focșani. Ar vrea ca toate spațiile din jurul blocurilor să se transforme în zone cu multă verdeață, să creeze o concurență între locatari. Totuși, recunoaște ca cea mai mare temere este să nu vină cineva și să distrugă grădina, teama împărtășită pe bună dreptate și de vecini. "Cind n-o mai fi domnul Bogdan, cred că o să se aleagă praful. Oamenii sunt indiferenți și este păcat", ne-a spus Ionela Mindrea, administrator la Asociația de Proprietari nr. 20, cea care îl mai ajută să aibă grija de parc pe inimosul locatar de pe strada Cuza Vodă nr. 42 C. (Silvia VRINCEANU)

Articol publicat în Ziarul de Vrancea pe 9 noiembrie 2007 

Citiți și:FOTO Silvicultorul din Focşani care şi-a făcut grădină botanică în faţa blocului

Nicolae Bogdan (87 de ani) îngrijeşte o grădină cu aproape 70 de specii de arbori, aflată în faţa blocului unde locuieşte. Aici pot fi admirate exemplare de Tisa, un arbore de esenţă tare din care dacii făceau săgeţi, dar şi de Ginkgo Biloba, cel mai vechi arbore de pe planetă.

Scoruşi de munte, brazi argintii, gutui japonezi, magnolii, ulmi, iederă, sanger, weiagele, coacăz auriu, mălini, călini şi albiţie, în total 68 de specii de arbuşti şi de plante, cresc pe un teren din centrul oraşului Focşani, şi nu într-o grădină botanică, aşa cum s-ar putea presupune. Tot acest Eden este creat de fostul inginer silvic Nicolae Bogdan (87 de ani), care, în ultimii 28 de ani, l-a dezvoltat şi întreţinut în faţa blocului în care locuieşte. Grădina are o suprafaţă de 800 de metri pătraţi. Totul a început în 1986, cu câţiva ani înainte ca Nicolae Bogdan, care s-a ocupat toată viaţa de împădurirea Munţilor Vrancei, să se retragă la pensie. Atunci i-a venit ideea să exploateze într-un mod util spaţiul liber din  faţa blocului.

IDEEA A FOST „IMPORTATĂ“ 

Cele mai multe specii de arbuşti şi de alte plante le-a procurat din peregrinările pe care le-a făcut în calitate de cercetător silvic atât în ţară, cât şi în străinătate. De altfel, mărturiseşte că ideea realizării „grădinii botanice“ din faţa blocului i-a încolţit tocmai în urma unor astfel de turnee în Cehia, la Karlovy Vary, şi în Rusia, la Soci, unde a văzut oaze de verdeaţă în cartierele de locuinţe.

Citiți întreg articolul publicat pe site-ul adevarul.ro pe 20 februarie 2014 sub seamnătura jurnalistului vrâncean Ștefan Borcea accesând titlul alăturat:FOTO Silvicultorul din Focşani care şi-a făcut grădină botanică în faţa blocului


Citiți și:Propunerea adăugării bustului inginerului Neculai Bogdan, ocrotitorul pădurii vrâncene, la Memorialul Țării Vrancei de la Vidra


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.