Evenimente speciale

ARPIA Focșani marchează astăzi 80 de ani de la eliberarea Basarabiei de pe aerodromurile din Poarta Focșanilor și ținutul Buzăului

Ziarul de Vrancea
22 iun 2021 1373 vizualizări

Prin intermediul unui comunicat de presă, Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii, Filiala Focşani-Vrancea, în colaborare cu Asociația Mărăști 1917 ”Mareșalul Averescu”, anunță organizarea unor evenimente marți, 22 iunie 2021, prin care să marcheze împlinirea a 80 de ani de la declanșarea războiului sfânt pentru eliberarea teritoriilor românești pierdute în condițiile dramatice ale dezmembrării României Mari din vara de foc a anului 1940, Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Misiunile aeriene de luptă victorioase, încheiate în ziua de 16 octombrie 1941, după eliminarea amenințării din flancul de sud al dispozitivului de luptă reprezentată de puternica grupare sovietică dispusă la Odessa, s-au desfășurat, în cea mai mare parte, de pe aerodromurile din Poarta Focșanilor - Punctul de Comandă al Grupării Aeriene de Luptă, 3 (trei) Flotile de Aviație și 2 (două) Escadrile independente și Ținutul Buzăului - o Flotilă de Aviație.

Conform organizatorilor evenimentului, marți, 22 iunie 2021, între orele 11:00 – 12:00,  aeronave militare din dotarea Forțelor Aeriene vor survola Municipiului Focșani, rememorare a misiunilor aeriene declanșate și executate de marile unități și unități ale GRUPĂRII AERIENE DE LUPTĂ, dislocate pe aerodromurile din această zonă de operații, acum 80 de ani.

La 22 iunie se împlinesc 80 de ani de la declanșarea războiului sfânt pentru eliberarea teritoriilor românești pierdute în condițiile dramatice ale dezmembrării României Mari din vara de foc a anului 1940, Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța.

Onoarea declanșării acțiunilor de luptă, în dimineața zilei de 22 iunie 1941, cu trecerea vremelnicei frontiere de către toate formațiile de aviație la orele 04.00, a aparținut Grupării Aeriene de Luptă din Aeronautica Regală Română.

Misiunile aeriene de luptă victorioase, încheiate în ziua de 16 octombrie 1941, după eliminarea amenințării din flancul de sud al dispozitivului de luptă reprezentată de puternica grupare sovietică dispusă la Odessa, s-au desfășurat, în cea mai mare parte, de pe aerodromurile din Poarta Focșanilor - Punctul de Comandă al Grupării Aeriene de Luptă, 3 (trei) Flotile de Aviație și 2 (două) Escadrile independente și Ținutul Buzăului - o Flotilă de Aviație.

Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii, Filiala Focşani-Vrancea, în colaborare cu Asociația Mărăști 1917 ”Mareșalul Averescu”, consecventă în demersurile sale, continuă și în anul 2021 activitățile de promovare a istoriei și valorilor Aeronauticii Naționale și Armatei Române în arealului vrâncean, cu scopul de a menţine treaz spiritul aeronautic şi de a promova, cu modestele noastre puteri, valorile perene ale istoriei neamului nostru, ale Armatei şi ale Forţelor Aeriene Române, aici, la Poarta Moldovei.

În acest sens, avem în vedere promovarea evenimentului reper al istoriei Aeronauticii și Armatei Române cu impact și la nivelul comunității vrâncene, respectiv 80 DE ANI DE LA DECLANȘAREA OPERAȚIILOR GRUPĂRII AERIENE DE LUPTĂ PENTRU ELIBERAREA BASARABIEI DE PE AERODROMURILE DIN POARTA FOCȘANILOR ȘI ȚINUTUL BUZĂU, precum și eroismul legendar al militarilor români din DIVIZIA 6 INFANTERIE FOCȘANI în luptele pentru eliberarea BUCOVINEI.

Dată fiind împortanța specială a acestui reper istoric național pentru declanșarea luptei pentru Reîntregirea României și necesitatea promovării eroismului legendar și jertfei militarilor români participanți la dramaticile confruntări declanșate în dimineața zilei de 22 iunie 1941, vă adresăm rugămintea de a fi de acord cu mediatizarea acestuia și promovarea cu mijloacele pe care le aveți la dispoziție, garanție a îndeplinirii obiectivelor pe care ni le-am propus.           

În acest sens vă precizăm următoarele:

- 09.00 - 11.00, la PAROHIA ”SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA”, CATEDRALA FOCȘANI, cu Binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care va cuprinde următoarele repere esențiale:

- SLUJBA SPECIALĂ DE POMENIRE A EROILOR AVIATORI ȘI MILITARILOR DIVIZIEI 6 INFANTERIE FOCȘANI - Preasfințitul Părinte Paroh Florentin RĂUȚĂ, Parohia ”Sfânta Cuvioasa Parascheva”, Focșani;

- 22 Iunie 1941 - O zi astrală în istoria neamului românesc, Comandor marină (ret.) prof. univ. Dr. JIPA ROTARU - membru al Academiei Oamenilor de Știință din România;

- Acțiunile de luptă ale Aviației Militare de pe aerodromurile din Poarta Focșanilor în prima zi de război, Comandor aviator (rez.) lect. univ. dr. Jănel TĂNASE - vicepreședinte al Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, Focșani;

- Divizia 6 Infanterie din Poarta Focșanilor la Nistru și Odessa, Colonel Neculai ȘERBAN - comandantul Centrului Militar Zonal Vrancea ”Regele Carol I”.

- 11.00 – 12.00,  aeronave militare din dotarea Forțelor Aeriene vor survola Municipiului Focșani, rememorare a misiunilor aeriene declanșate și executate de marile unități și unități ale GRUPĂRII AERIENE DE LUPTĂ, dislocate pe aerodromurile din această zonă de operații, acum 80  de ani.

Adresăm invitația de suflet locuitorilor Țării Vrancei și Municipiului Focșani, urmași ai păstrătorilor și apărătorilor acestor meleaguri încărcate de istorie, autorităților civile și militare, societății civile să participe la acest eveniment unic, simbol al vocației recunoștinței și prețuirii jertfei înaintașilor din toate timpurile.

Cu încrederea că acest demers se va bucura de aprecierea și sprijinul Dumneavoastră, vă asigurăm de caldele şi sincerele noastre sentimente de preţuire.

Cer Senin!

Anexă: Extrase din Jurnalul de Operații al Grupării Aeriene de Luptă din Campania anului 1941 (22.06-20.X.941), Arhivele Militare Române, fond 8564, dosar 803/1.

PREŞEDINTE A.R.P.I.A FOCŞANI

Comandor (ret.).

                                                                             

                           Ioan VĂETUȘ

 

 

PREŞEDINTELE ASOCIAȚIEI MĂRĂȘTI 1917 

                ”MAREȘALUL AVERESCU”

 Comandor (rez.)  lect. univ.

                                                                               

                                           dr. Jănel TĂNASE

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.