Evenimente speciale

A fost lansată lucrarea ”Așezăminte monahale din județul Vrancea”, de Viorel IANCU

Costică NEAGU
24 iul 2018 2485 vizualizări

O  lansare de carte inedită, un eveniment cultural de excepție.

Zilele trecute (20 iulie 2018), de Sfântul Ilie, la Biserica ,,Sf. Ilie” din Focșani, păstorită de preotul-profesor univ. dr. Ionel ENE a fost lansată lucrarea ,,AȘEZĂMINTELE MONAHALE DIN JUDEȚUL VRANCEA” de Viorel IANCU, apărută la Editura ,,Bogdania”, Focșani, 2018.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia Hramului Bisericii ,,Sf. Ilie”, dar (credem noi), a fost dedicat și zilei de naștere a autorului lucrării (17 iulie). După Sfânta Liturghie, a urmat Predica părintelui Cristian Daniel Ilie, după care a urmat prezentarea lucrării făcută de preotul-profesor Ionel Ene.

Cartea domnului Viorel Iancu face parte din marile lucrări de sinteză apărute în acest areal vrâncean, lucrări și inițiative de care comunitatea locală culturală, didactică și științifică ar trebui să fie mândră, dar ar trebui să fie și mai grijulie.

Datele prezentate au fost structurate pe protopopiate (Focșani 1, Focșani 2 și Panciu). Fără a fi un cercetător de profesie, Domnul Viorel Iancu prezintă una dintre cele mai amănunțite și complexe cercetări științifice (biblioteci, arhive, teren, izvoare nescrise, tradiții orale etc.), o lucrare unică la noi, în domeniul pe care-l explorează: o muncă de peste 10 ani; peste 2000 de documente consultate; 363 de pagini; format particularizat (18/26 cm);  peste 110 așezăminte (schituri metocuri, mănăstiri, biserici), fiecare având pagini întregi de bibliografie, iar în ultima parte a lucrării, 83 de pagini de bibliografie abreviată și 30 de imagini luate din Albumul general al României sau de pe site-urile actuale etc.

Răsfoind lucrarea, ,,SE SPARIE GÂNDUL” când vezi acest munte de date, toate organizate metodic, pentru ca cercetătorul să primească un instrument de lucru, eficient și folositor oricărui lucrător autentic din orice domeniu de cercetare.

,,Conștiința creștină – și adăugăm noi, deontologia academică –, îl fac să-și mărturisească de multe ori, pe parcursul lucrării, limitele”, deși oricine va consulta lucrarea, va remarca imensa bibliografie folosită chiar în prezentarea datelor despre fiecare așezământ monahal, fie el cât de mic și neînsemnat la început, dar foarte important în ,,creșterea” fenomenului monahal vrâncean, de la începuturile sale și până în prezent..

Deși este o bibliografie în sensul propriu al cuvântului, organizată după cele mai clare și moderne reguli, lucrarea este una dinamică, deoarece prezintă parcursul și evoluția fiecărui așezământ monahal, de la înființare și până în zilele noastre, noi credem că la o ediție viitoare, autorul va adăuga la titlul lucrării și cuvântul-cheie - bibliografie.

Astăzi, după o muncă sisifică de ani de zile, când lucrarea a devenit o realitate, noi credem că niciun cercetător vrâncean nu va putea face o cercetare autentică și credibilă, fără citeze și să țină cont de această lucrare. Poate că cei care se simt cu ,,musca pe căciulă”, ar trebui să-și revadă rezultatele cercetării și concluziile emise.

Fără a intenționa să prezentăm, cu această ocazie,carteain extenso, mai dorim să adăugăm faptul că, după opinia noastră,lucrarea este și rodul mentoratului sau a colaborării dintre Părintele-profesor Ionel Ene și Domnul Viorel Iancu. Pentru acest motiv, sugerăm mentorului să organizeze o lansare și într-un spațiu public de promovare a culturii: Biblioteca Județeană ,,Duiliu Zamfirescu”, Ateneul Popular sau Teatrul ,,Mr. GH. Pastia”, Muzeul Unirii etc. Ar trebui ca această lucrare să intre în bibliografia obligatorie pentru preoții sau profesorii care predau religia în școlile Județului Vrancea și nu numai.

Deoarece ,,Această carte este dedicată Centenarului Marii Uniri, eroilor care au făurit România Mare!”, sugerăm diriguitorilor culturii și educației vrâncene să organizeze prezentăriale cărții în fața elevilor, adulților, a celor care predau religia în școală, pentru a împlini chemarea lui Mihail Sadoveanu din mottoulîn lumina căruia a apărut lucrarea: ,,Intră și d-ta subt arcul trecutului, spre strămoși, privind imaginile sfinților schivnici, mormântul starețului Paisie, odoarele scrise și cusute, clopotele turnate și smalțurile scoase iar la lumină…” (Excursie la mănăstiri, 1935)

Alături de felicitările cuvenite și urările de sănătate, reținem îndemnurile pe care autorul le face tuturor celor care ,,trudesc” în acest domeniu: ,,Avem convingerea că această modalitate de abordare a bibliografiei așezămintelor monahale din actualul Județ Vrancea va înlesni munca, va ușura accesul mai lesnicios la mai multe surse edite sau inedite, dar și la cele din mediul virtual.

ATENȚIE! Greșelile sunt inerente. Găsiți-le, revelați-le! Dacă se va socoti îndreptarea lor o necesitate, folosiți orice metodă pentru a da la iveală adevărul! Câștigul va fi al tuturor. Pentru aceasta, vă stau la dispoziție un număr de telefon (0735559133) și o adresă  electronică (viorel.iancu.bucuresti@gmail.com)”.

Costică NEAGU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.