„85 de ani de Aviație Militară la Focșani” – Cerul cheamă din nou acasă sufletele zborului
Focșaniul se pregătește să serbeze între 13 și 15 iunie 2025 o istorie vie, o tradiție a înălțării și un legământ între oameni și cer, marcând 85 de ani de Aviație Militară pe meleagurile Vrancei, în contextul celor 115 ani de Aviație Militară în România.
Un mesaj emoționant primit de redacția Ziarului de Vrancea de la comandorul aviator (r.) lect. univ. dr. Tănase Jănel, președintele Asociației „Mărăști 1917 – Mareșalul Averescu”, reamintește cititorilor și comunității vrâncene importanța acestei aniversări. „Vă rugăm să transmiteți celor care au trăit fiorul și bucuria primului zbor în simplă comandă... să ne însoțească în această poveste de suflet în Orașul de pe Milcov!”, ne scrie, cu prețuire, comandorul.
Povestea care a început cu o umbră albă în zori de iunie
Istoria zborului la Focșani începe în 7 iunie 1912, când sublocotenentul Gheorghe Negrescu, aflat în zborul său spre Iași, survola pentru prima dată orașul. Trei zile mai târziu, pe 10 iunie, revenea pe câmpurile Focșaniului cu aparatul său Farman, într-o oprire neprevăzută, dar cu ecouri care aveau să reverbereze peste decenii.
De atunci, Zborul nu a fost doar tehnică – a fost destin. În 1940, în slujba reîntregirii. În 1950, prin înființarea unei școli de aviație. În anii ’80, sub disciplina Grupului de Aviație Școală și Legătură – „Faza I”. Focșaniul a devenit, astfel, un altar al visului cu aripi.
„Destine Aeronautice în Poarta Focșanilor” – Un eveniment cu suflet și simboluri
În perioada 13–15 iunie, orașul va găzdui un amplu program de manifestări aniversare:
-
Expoziții aeronautice în Piața Unirii, unde vor fi prezentate machete funcționale ale aparatelor Vlaicu II și Farman III, reconstruite cu respect față de visătorii de altădată;
-
Miting aviatic pe Aerodromul Focșani, unicul din județ și printre puținele cu pistă naturală din țară, cu demonstrații de zbor ale avioanelor și elicopterelor moderne, parașutări și acrobații;
-
Activități educative pentru tineri și copii, cu simulatoare de zbor, ateliere de desen și întâlniri cu piloți;
-
Ceremonii comemorative și inaugurări, inclusiv dezvelirea Monumentului Dascălilor Zborului, omagierea locotenentului aviator Apostol Grigoraș și punerea pietrei de temelie a unui nou monument dedicat Eroilor Aviatori, în comuna Jorăști;
-
Lansarea inițiativei pentru un Muzeu al Aviației Vrâncene, menit să păstreze vii în conștiința generațiilor viitoare momentele de glorie ale aripilor tricolore.
Repere aniversare în 2025
Anul acesta marcăm:
-
113 ani de zbor la Focșani (1912–2025),
-
85 de ani de Aviație Militară în zonă (1940–2025),
-
75 de ani de tradiție aeronautică (1950–2025),
-
45 de ani de la renașterea activității prin Grupul de Aviație Școală – Faza I (1980–2025).
Evenimentul este sprijinit de autoritățile publice locale – Consiliul Județean Vrancea, Primăria Municipiului Focșani, Primăria Jorăști – precum și de instituții centrale, precum Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Aeroclubul României și Școala Superioară de Aviație Civilă. Proiectele se desfășoară cu sprijin financiar nerambursabil de la Consiliul Județean Vrancea.
Un zbor printre versuri și amintiri
Manifestările vor fi însoțite de recitaluri poetice și mărturii emoționante, printre care se remarcă versurile semnate de student plutonier major Miruna-Camelia Mocanu, evocând cu emoție clipa magică a primului zbor și ciulinii amintirilor:
„Zburam, frățioare, ziceai că-s pilot!
Minute, vreo 10, eram rege de țară…”
Chemarea cerului rămâne vie
Între 13 și 15 iunie, Focșaniul devine capitala zborului românesc. Fie că ați trăit aceste momente, fie că doar le visați, fie că ați privit odată cerul cu un licăr de speranță în ochi, Zborul vă așteaptă. Cu aripi întinse, sub semnul neuitării.
Cer senin, Vrancea! Ne vedem pe pistă!