Evenimente speciale

Falsurile bat vinurile naturale

Gabriel Sava
2 aug 2006 805 vizualizări
Printre produsele vitivinicole cu probleme depistate in ultima vreme se numara "Fiii Trotusului", "Kamarad" sau "Hangita" u cu toate ca amenzile curg, licorile lui Bachus se falsifica in continuare

Controalele tot mai dese din ultima perioada au scos la iveala un fenomen stiut, dar a carui amploare nu era nici pe departe cunoscuta: falsificarea de vin si produse derivate. Numai in ultima luna, patru "clienti" au cazut in plasa inspectorilor de la Directia pentru Agircultura si Dezvoltare Rurala Vrancea. Chiar daca numai intr-un caz s-a dovedit a fi vorba de vin falsificat, si in cazul celorlati trei inspectorii au aplicat amenzi pentru lipsa documentelor de insotire a marfii. In cazul A.F. Tabacaru din

Movilita s-a dovedit ca vinul pe care il transporta era falsificat, drept pentru care proprietarul a fost sanctionat cu o amenda de 20.000 lei, pe care a contestat-o insa in instanta. AF Dumitru Lucian si SC Prodvin SRl Jaristea au fost sanctionate cu cite 800 lei, iar Nicu Viorel Voicu din Jaristea cu 1.600 lei RON. Numai in primele 6 luni ale acestui an, echipele de control de la Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV) Vrancea au depistat nu mai putin de 31 de persoane fizice si juridice pe care

le-au sanctionat cu amenzi intre 800 si 26.600 RON. Opt dintre cei 31 de producatori prinsi cu nereguli au primit amenzi de 20.000 RON si peste aceasta suma, datorita faptului ca s-a dovedit ca licoarea pe care o detineau nu era nici pe departe vin, ci un fals. "Actiunile privind depistarea falsurilor in domeniul vitivinicol au luat o amploare deosebita in cursul acestui an. Rezultatele obtinute confirma intentiile autoritatilor de a stopa acest fenomen", a declarat Ion Marin, purtatorul de cuvint al DADR. Cel mai renumit caz a fost cel al societatii Alcoprod Garoafa, care falsifica fara nici o retinere vin, pe care il imbutelia la PET-uri de 1 si 2 litri. La controlul facut de echipa DADR la punctul de lucru din satul Faurei

s-au descoperit peste 22 de tone de vin neconform si alte substante necesare falsificarii vinului, comercializat sub marca "Fii Trotusului". Amenda totala aplicata societatii a fost de 26.600

RON, atit pentru falsificarea vinului, cit si pentru lipsa documentelor. Licenta de fabricare a vinului a fost suspendata, iar dupa finalizarea cercetarilor ar putea fi chiar retrasa.


Institutiile nu colaboreaza pentru a combate falsurile


In domeniul vitivinicol, competente de control au mai multe institutii. Printre acestea se numara Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, Politia, Garda Financiara, etc. Din actiunile desfasurate pina acum, nu s-a observat o cordonare precisa a

acestora. In paralel cu actiunile obisnuite desfasurate de ISCTV Vrancea, si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a dispus, in perioada 19-23 iunie, o actiune de control, la nivel

national, privind respectarea prevederilor legale la etichetarea si comercializarea vinurilor aromatizate, a bauturilor pe baza de vin si a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole. Controlul a cuprins 352 agenti economici, constatindu-se abateri la 222 dintre ei (63%). OPC a verificat peste 264 mii litri produse vitivinicole, constatindu-se ca circa 117 mii litri (44% din cantitatea controlata) nu respectau prevederile privind protectia consumatorilor. SC Vinexport SA Focsani se regaseste pe lista agentilor economici la care s-au constatat deficiente legate de calitatea produselor comercializate. Astfel, potrivit ANPC, prezenta particulelor in suspensie si sediment la baza ambalajului s-a constatat la doua

produse ale societatii focsanene: bautura aromatizata pe baza de vin cu aroma de struguri "Muscat", alb, 7% vol, produs si imbuteliat de SC Vinexport SA Focsani, si bautura aromatizata pe baza de vin "Hangita" alb, 7% in volum. Inspectorii au descoperit ca SC Trust Trade SRL Focsani utiliza ingrediente interzise pentru grupa bauturilor aromatizate pe baza de vin "Kamarad", in lista

ingredientelor figurind alcoolul etilic, desi adaosul acestuia nu este permis, conform prevederilor Ordinului nr.145/270/59/2002. Au fost constatate, de asemenea, deficiente legate de calitatea

ambajelor si etichetare, precum si modul de pastrare al produselor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.