Evenimente speciale

Galerie Foto | Trei pictori membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Vrancea au expus împreună

Janine VADISLAV
29 oct 2018 3151 vizualizări

Contact 3, una dintre cele mai interesante expoziţii din această toamnă, găzduită de Galeriile de Artă din Focşani, a atras un public numeros, tânăr, dornic să admire lucrările de pe simeze purtând semnătura artiştilor plastici Laura Elena Dumitru, Rodica Gherghinoiu şi Ştefan Dumitru, membri ai Filialei Vrancea a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Expoziţia plină de culoare, de noutate stilistică şi abordare a temelor, unele dintre ele consacrate deja, dar cărora le sunt aduse noi  tente de originalitate, vernisată de pictorul Liviu Nedelcu, preşedintele Filialei UAP Vrancea, s-a bucurat şi de atenţia specială a criticului de arta Luiza Barcan, care a spus: „3 mini-personale pe simeze, care ne arată că  ceea ce îi uneşte pe cei trei artişti plastici este tocmai sentimentul apartenenţei  lor la aceeaşi generaţie, precum şi suflul proaspăt al acestor abordări plastice contemporane fiindcă, trebuie subliniat, fiecare dintre ei se dovedeşte a fi bine ancorat în realitatea artistică şi culturală a prezentului. Pe de o parte sunt  interesaţi de noutate, la nivel conceptual, iar pe de altă parte conştienţi de importanţa  exersării şi perfecţionării continue a tehnicilor clasice, în pânzele lor”.

Voi începe cu Laura Dumitru, din punctul meu de vedere, un artist extrem de interesant, rafinat, cu o evoluţie frumoasă, un pictor care are foarte mult de oferit, care surprinde şi încântă în egală măsură, reuşind să fie atât pe gustul criticilor de artă cât şi al publicului larg. Eu, personal, fac parte din categoria „public larg” iubitor de artă, care vede, simte, alege cu sufletul, se bucură  de orice moment fericit care-l ajută să-şi încarce bateriile...  Drumul Laurei Dumitru până la această mini personala a fost  unul strict în care şi-a expus viziunea originală perseverenţa cu care şi-a urmat drumul. Pentru mine a devenit „vizibilă”, adică m-a interesat în mod special ce lucrează, în momentul în care a expus acele „păpuşi” le-am numit eu, atât de personale, atât de umane, deşi au fost întotdeauna mult mai mult decât simple păpuşi. Atunci am simţit că ne pregăteşte ceva, PERSONAJUL, în diferite ipostaze, de care vorbea plină de entuziasm, una dintre doamnele prezente la vernisaj. Era atâta  încântare şi uimire plăcută, în vorbele ei, încât am ştiut că nu sunt singura „în aşteptare”.

- Ce părere aveţi întreb.

„Despre Laura, nu? Îi admiram lucrările, personajul este semnătura ei.

Personajul, care se tot repetă de la o lucrare la alta, îmi place foarte mult. Mie mi se pare minunat totul şi compoziţional şi culoare. Personajul este laitmotivul lucrărilor, creează atmosfera, are o expresivitate fantastică. O felicit pe Laura”, ne-a spus Monica Turcu.

Personajul Laurei Dumitru, în diferite ipostaze este fascinant.

„Laura Dumitru  ne propune şi de această dată o selecţie de personaje din seriile  asupra cărora insistă  de câţiva ani. Titlurile lucrărilor ei ne sugerează că aceste personaje pline de poezie şi de candoare sunt de fapt expresii alegorice ale unor sentimente, stări sau căutări.  Putem vedea astfel  alăturate chipuri ale prieteniei sau înţelepciunii, ale căutării luminii sau ale descifrării tainei şoaptelor, pentru a da doar câteva exemple. În egală măsură, personajele Laurei Dumitru sunt inspirate de chipurile celor apropiaţi, fie un fel de autoportrete, de avataruri ale sinelui  asupra căruia artista  insistă într-un mod foarte personal. Un fel de oameni - îngeri , potenţiale făpturi celeste născute din metamorfoza celor terestre, organizează compoziţiile  devenind centrul absolut de interes acestora”.

„Incitante şi irezistibile”, spune doamna Luiza Barcan pe bună dreptate, cred eu. Publicul prezent la vernisaj se apropie cu interes de tablouri, rămâne îndelung în faţa lor. Aş fi vrut să ştiu ce gândesc, mă limitez la ceea ce eu am simţit privind aceste „portrete” absolut fabuloase, lucrate altfel decât de obicei, scoţând în evidenţă ceea ce portretul simte, trăieşte, „privindu-ne” cu aceeaşi curiozitate cu care noi îl privim. Mi-a plăcut tot, culoare, regie, detaliile, acele păsări absolut adorabile, fără greutate, prinse în aerul neclintit al compoziţiei. Cuvinte frumoase despre lucrările Laurei Dumitru a avut si pictorul Liviu Nedelcu.

 „Pictura Laurei Dumitru, de o mare creativitate combinatorie, susţinută de grafism şi tuşe  îndrăzneţe, propune surse de inspiraţie diverse. Lucrările sale sunt definite de propuneri vizuale diverse şi contradictorii. Personajul  pare decupat din filme suprarealiste şi se combină fericit în compoziţii vizuale în care echilibrul este precar. Instabilitatea compoziţională, susţinută de o cromatică violentă, dau lucrărilor sale un plus de dramatism. Descoperim în picturile  Laurei Dumitru  un interesant amestec de figuratism şi de eşantioane lirice,  într-un discurs vizual ce denotă o mare libertate interioară.

Despre lucrările pictorului Ştefan Dumitru a vorbit pictorul Liviu Nedelcu, preşedintele Filialei UAP Vrancea.

„Pictura lui Ştefan Dumitru din ultima perioadă pare mai greu clasificabilă. Pictorul oscilează  între discursul nonfigurativ şi cel figurativ. Sunt lucruri pe care le-am simţit în toate picturile sale din ultima perioadă. Am impresia că într-un anumit stadiu al lucrului se răzgândeşte şi juxtapune, sau suprapune petelor de culoare elemente din lumea realului. Astfel, arta sa nonfigurativă, acum devine figurativă,

încărcată de simboluri. Acum îşi propune centrarea compoziţiei într-un element  mereu recognoscibil, din care pornesc suprafeţe  picturale cel mai adesea bine  delimitate, din care gravitează mişcarea. Pictorul operează cu suprafeţe ample, în tonuri deschise, cu o paletă cromatică tranşanta, susţinând astfel complexitatea informaţiei vizuale”

Doamna Luiza Barcan preia „ştafeta: Temele pe care le abordează Ştefan Dumitru sunt diverse: copilăria, oraşul, hrisovul, păsările, dovedindu-se un spirit iscoditor, un explorator al Universului vizibil, dar şi al universului interior unde se află, bine  interiorizate, idei ce-şi caută, prin pictura lui, o cale spre a se materializa. Tipic picturii lui sunt refuzul volumetriei, suprapunerea de planuri şi recurenţa unor motive, dintre care cel mai proeminent este cel al păsărilor, în mod evident simboluri diafane ale unor trăiri sau ale unor stări  care revin mereu şi care conferă un anumit lirism, uşor de detectat  în aceste compoziţii, a mai spus doamna Luiza Barcan, critic de artă din Bucureşti.

Alătur, cu modestia iubitorului de frumos, lista mea de preferinţe, „Peştele contabil” şi „Bicicleta”, tablou aflat în  expoziţie.  

Despre lucrările Rodicăi  Gherghinoiu, doamna Luiza Barcan scria: „Rodica Gherghinoiu se manifesta în acest moment ca o artistă  preocupată de  reprezentarea  gestual-abstractă  în compoziţii bine articulate şi convingătoare la nivelul mesajului. Formele grupate sunt treptat dematerializate, până la nivelul tuşelor de culoare şi apoi la cel al liniilor fine, ce alcătuiesc adevărate reţele  de semnificaţie plastică. Se pot remarca, în pânzele pe care le semnează artista,  suprafeţe agitate, dinamice, până la a deveni chiar tumultoase, contrastând evident cu suprafeţe unde jocul tuşelor şi al liniilor se aşează, se epurează şi se esenţializează.  Artista este reţinută în privinţa  abordării cromatice, deşi contrastele vin şi aici să incite privirea şi să faciliteze incursiunea vizuală,  plină de prospeţime, în universul propriu al creaţiei sale.

În totul expoziţia a fost un regal artistic oferit focşănenilor familiarizaţi deja cu artiştii plastici vrânceni şi nu numai. Organizatorii acestui  eveniment de excepţie au fost Centrul Cultural Vrancea şi Consiliul Judeţean Vrancea. ( Janine VADISLAV )

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.