Electoral

Ionuț Filimon, (PNL Soveja): „La fiecare patru ani, se reîncălzește aceeași ciorbă, iar în pragul alegerilor se toarnă un petic de asfalt și uite ce administrație avem…”

Ziarul de Vrancea
14 mai 2019 2124 vizualizări

 Dintr-o comună înfloritoare de aproape 4 mii de locuitori, Soveja, din Munții Vrancei, cunoscută țării până acum 20 de ani drept o stațiune minunată, a ajuns astăzi o localitate îmbătrânită, cu mai puțin de 2000 de locuitori, în care nimic nu pare să dea o rază de speranță.  Natalitatea este de câteva ori mai mică decât mortalitatea, locurile de muncă sunt zero,  investițiile zero sau făcute pentru a spăla banii, proiecte de viitor zero, administrație incapabilă și necomunicativă,  mediu înconjurător poluat, mizerie, sărăcie. Reprezentanții PNL susțin că alegerile parlamentare din 26 mai reprezintă un moment de cotitură pentru România și-i îndeamnă pe sovejeni să voteze PNL, pentru ca proiectele liberale să fie duse la Bruxelles de către Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan și ceilalți candidați liberali.

   Am stat de vorbă cu Ionuț Filimon, născut sovejan, actual consilier local PNL în Consiliul Local Focșani și viitor candidat la alegerile viitoare pentru Primăria Sovejei.

Rep. Ce minune poate face ca Soveja să devină o comună normală, nu mai spunem atractivă?

  Da, ați punctat bine: mizerie, sărăcie, zero locuri de muncă și o administrație locală închisă.

       Totul pleacă de la administrație. Este ca într-o afacere, ca să meargă, trebuie să aibă un manager bun și, bineînțeles, o echipă cu care să lucreze. Soveja are un mare potențial turistic, lucru pe care actuala administrație nu a reușit să-l înțeleagă.

  Pentru a dezvolta turismul în Soveja trebuie să avem în primul rând utilități și infrastructură și o strategie de dezvoltare. Lucrurile sunt simple:primăria pune la dispoziție terenul și utilitățile iar cei interesati vin cu investiția.

        În al 2-lea rând primăria trebuie să aibă o societate subordonată CL care se va ocupa de serviciile turistice. Pe scurt, parteneriat public-privat cu locuri de cazare existente sau în curs de construcție.

Crearea unor trasee montane la pas și pentru pasionații de biciclete, cât și pentru plimbări tip safari, cu mașini de teren. Atragerea de fonduri europene pentru zone de agrement, într-un cuvânt, dezvoltarea economică a comunei precum și crearea locurilor de muncă, care este imperios necesară.

   Sunt exemple nenumărate de astfel de proiecte puse în practică, nu înțeleg de ce la Soveja nu au fost implementate. În premieră, în județul Vrancea vom lansa anul acesta pentru localele din 2020, proiectul pentru Soveja, astfel încât sovejenii să fie informați, dar să avem și dezbateri publice pe tema acestui proiect.

Am terminat turism, am făcut turism și vă asigur că sunt pe un subiect la care mă pricep. Nu trebuie să inventam noi roata, avem exemple nenumărate din țară și din afară și dorim să le punem în practică.

Rep. Mai bine de două milioane de euro s-au folosit în asfaltarea, canalizarea și amenajarea drumurilor comunei și în reabilitarea stației de epurare a apelor. Cu toate acestea s-au făcut lucrări de mântuială iar comuna arată mai rău decât atunci când era fără asfalt.

Așa este, comuna arată mai rău decât atunci când nu era asfalt. Încă de aproximativ 2 ani de zile am tras nenumărate semnale, cu privire la calitatea îndoielnică a lucrărilor efectuate. S-a făcut un împrumut pentru a se realiza obiectivele mai sus menționate, din pacate nimic nu fost făcut cum ar fi trebuit, plus că lucrările nici nu au fost finalizate.

La sfârșitul anului 2018 de abia s-au adus filtrele pentru stația de filtrare a apei, în condițiile în care plata a fost făcută cu mai bine de un an de zile înainte, fără a se încheia vreun proces verbal sau document care să ateste faptul ca lucrările sunt finalizate. Anul trecut am depus la primaria Soveja o propunere de proiect, cu privire la înființarea unei comisii de verificare a investițiilor din comună. Din păcate nu avem niciun răspuns și nici nu s-a pus pe ordinea de zi a ședintelor de CL acest proiect. Un alt aspect de toată jenă este faptul ca primarul nu invită cetățenii la ședințele de consiliului local, mai ales ca acestea sunt publice.

        Pe lângă faptul că investițiile au fost făcute prost, de o calitatea îndoielnică și fără noimă, mai grav este că aceste datorii vor fi plătite din banii sovejenilor. Consider că prioritatea administrației ar fi tebuit sa fie canalizată pe investiții care sa genereze venituri și locuri de muncă pentru sovejeni.

  Rep. Curtea de Apel Galaţi a dat un verdict definitiv în ceea ce privește fosta stațiune Soveja. Ce se mai poate face cu acel loc lăsat în paragină? Mai poate redeveni stațiune? Și în ce mod?

Situația stațiunii este una care a trenat de mulți ani, iar nicio administrație nu a fost capabilă să găsească un canal de comunicare între CJ și cei de la SIND.

Pârghia și motorul acestor soluții este în curtea Primăriei, pentru că, din cele verificate, primarulnu a făcut nici un demers în ce privește stațiunea. Principala activitate economică este turismul și una dintre atracțiile zonei era stațiunea. Odată cu decăderea ei a căzut și comuna Soveja. În opinia mea atât conducerea comunei Soveja, CJ-ul cât și cei de la SIND pot fi învinovăți de subminarea economiei locale.

        Stațiunea se află pe terenul sovejenilor, iar ce s-a întâmplat acolo este, repet, subminarea economiei locale. Un lucru foarte grav. Din păcate nicio administrație care a condus Soveja nu a lucrat pentru sovejeni, nu au avut puterea să se lupte pentru acest obiectiv. Au stat cu mâna întinsă să aștepte firmituri și mila celor de la centru.

        Soveja poate fi repusa pe picioare, soluții sunt, dar trebuiesc puse în practică. Fondurile europene și o strategie de dezvoltare durabila poate repune Soveja pe harta turistica a României, de fapt în proiectul pentru Soveja, refacerea stațiunii este unul dintre principalele obiective care îl avem în calcul.

Rep. Cu ani în urmă dealurile comunei erau acoperite cu livezi de pomi fructiferi. Astăzi sunt emașuri cu alunecări de teren și mărăcini. S-ar putea face altceva cu ele sau să redevină livezi?

  Din informații pe care le am, Soveja a avut peste 60 de h de livadă, posibil și mai mult. Acestea au fost desființate și trecute ca teren agricol. Cea mai mare greșeală care s-a făcut. Pentru reconversia  livezilor  puteau obține fonduri europene de peste 500 mii euro, având ca obiectiv înființarea de noi livezi precum și de construcția unui spațiu de depozitare cu temperatură controlată și ambalare a fructelor, de unde produsele puteau ajunge în supermarketurile din Vrancea. Din păcate ajungem iar să vorbim despre o strategie de dezvoltare și o viziune care lipsește cu desăvârșire. Anul trecut s-au făcut foarte multe fructe, trec mai mereu prin Vizatea Livezi și Cîmpuri, merii erau la un pas să se rupă, iar fructele nu le-a mai cules nimeni. Dar dacă în Soveja exista acel centru de achizițiii a fructelor, cu siguranță situația era alta… genera locuri de muncă și venituri la bugetul  local. Lucrurile se pot schimba și avem soluția, reînființarea livezilor precum și înființarea de plantații de fructe de pădure, pentru că după cum v-am mai spus, Soveja are acest potențial. Astfel de proiecte au prioritate, iar regiunea se încadrează perfect și cu un punctaj maxim pentru obținerea unor astfel de finanțări.

Rep. Devenită o comună îmbătrânită, Soveja are nevoie de asistență medicală, de servicii care să vină în sprijinul oamenilor. Te-ai gândit la ceva în acest sens?

Soveja este o comună îmbătrânită, o comună unde media de vârstă este de peste 65 ani. Cred că înființarea unui centru social este bine venit, serviciile medicale lipsind aici cu desăvârșire. Totul este la mila Domnului. Se pot accesa finanțări pe parte socială, mai bine spus, un centru social bine dotat, cu cel puțin un medic și oameni de specialitate, unde bătrânii pot fi ajutați, consultați și cosiliați. Astfel de proiecte sunt implementate și ele funcționează în mai toate țările europene. Bătrânii și copii sunt cei mai vulnerabili, iar administrația locală trebuie să fie implicată în activitatea și monitorizarea acestor două  categorii. Nu este simplu, dar vă asigur că sunt localități în țără unde funcționează astfel de centre, unde sunt luați în evidențe, consultați periodic și angrenați în tot felul de activități. Soveja are nevoie urgent de un centru de permanență dotat la standarde europene cu ambulață și personal care să deservească comunitatea 24 din 24 h. Spun acest lucru deoarece fiind o comună îndepărtată, pentru urgențe, ambulanța vine tocmai de la Panciu, iar în acest context scad semnificativ șansele ca pacienții să ajungă la timp în caz de urgențe. Din păcate, sănătatea și învățământul în România sunt puse pe ultimul loc.

Rep. Foarte mulți sovejeni au emigrat în alte țări sau au ales alte localități din țară mai bune. Ce „motive” serioase îi poate readuce acasă pe aceștia dintr-o lume civilizată într-o comună ruinată?

Primesc zilnic mesaje pe Facebook de la sovejeni plecați în mai toate colțurile lumii.

        În primul rând, ca acești oameni să se reântoarcă trebuie să le oferim o calitate a vieții mai bună, servicii mai bune, începând de la sănătate, învățămât și oportunitatea de a face ceva în Soveja. Momentan Soveja este o ruină, o comună unde șansele de a duce un trai decent sunt limitate. Port discuții dese despre acest subiect, unii dau să aibă sperață, alții sunt descurajați complet.

        Oameni buni!… Soveja poate fi readusă la viață, ce-i drept timpul ne presează, dar acest lucru nu este un impediment. Îmi doresc, nu numai eu, ca lucrurile să meargă mai repede, deoarece oamenii s-au săturat de promisiuni. La fiecare patru ani se reîncălzește aceași ciorbă, iar în pragul alegerilor se toarnă un petic de asfalt și uite ce administrație avem

 Sunt în privat de ani buni, nu am lucrat la stat și nici nu am intenționat vreodată… în privat dacă ești serios și competitiv mergi mai departe. Dacă privești lucrurile în scurt, fără a avea o strategie pe termen lung, nu reușești.

Pe partea de proiectare, în spatele meu, se află o întreagă echipă, oameni care au făcut și fac ca administrațiile locale să devină competitive și capabile să acceseze fonduri europene.

 RepSunt câteva lucruri care ar trbui să fie „branduri” exclusive ale Sovejei: cașcavalul afumat, Miorița și Cabana de vânătoare a lui Ceaușescu. Cum ar putea fi ele fructificate pentru a aduce valoare și beneficii comunei?

Imediat după revoluție, branduri precum Pegas, Rom, Caraiman, Dero, Carpați etc  au dispărut, la acel moment fiind asimilate cu niște produse de slabă calitate. Niște băieți deștepți, au profitat și, la un momendat, au reînviat aceste branduri, care acum ajung la niște sume colosale. Cașcavalul afumat de Soveja este unul dintre cele mai puternice branduri locale. El trebuie fructificat la maxim. Din păcate administrația locale nu a avut habar că așa cum este brandul, „Magiunul de Topoloveni” este și ”Cașcavalul afumat de Soveja”.În acest sens, noi avem deja în plan ca aceste branduri să fie promovate la nivel național și nu numai. Vă dezvălui din proiectul pentru Soveja: am găsit soluția și măsura care ne poate finanța în vederea înființării unui centru de achiziții și procesare a laptelui  prin metode tradiționale cu respectarea normelor europene, a cașului afumat de Soveja.

În această formulă, se pot face și parteneriate cu persoanele fizice care produc acest caș și binențeles oportunitatea de a-și vinde marfa. Discuția despre branduri este lungă, din păcate în România micii producători nu pun accent pe brand, ci mai degrabă pe calitate. Înainte de toate, imaginea vinde, iar cei din afară au înțeles acest lucru și îl fructifică la maxim. Trebuie să înțelegem, că imaginea trebuie să fie echivalentul calității, degeaba aveam calitate dacă nu avem imagine. În ce privește Cabana de vânătoare a lui Ceaușescu, este întradevăr un brand, care m-a tentat dintotdeauna, ca și în majoritatea cazurilor, administrația locală este incapabilă să fructifice acest brand.

Rep. Un mesaj adresat locuitorilor?

De ficare dată sovejenii au auzit tot felul de mesaje politice: că o să se facă locuri de muncă, că o să avem drumuri, că o să redeschidem stațiunea etc… Pentru mine Soveja este locul unde m-am născut și una dintre cele mai mari provocări. Vreau să demonstrăm că în Soveja se poate face administrație la fel ca în localitățile din vestul țării și din Europa.

Material publicat de S C Nord-Est Media SRL Focșani, executat de Media Vemo, comandat de PNL.Cod mandatar financiar: 41190007

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.