Când nu mai poate, primarul Pintilie de la Vidra mai trage un studiu de fezabilitate
Chiar dacă a fost avertizat de Curtea de Conturi, continuă să încredințeze direct contracte de mii de euro!
- La Vidra contractele se dau în continuare în condiții discutabile, zeci de mii de euro scurgându-se din banul public pe lucrări fără noimă. Culmea, primarul Silviu Pintilie se încăpățânează să facă lucrurile așa cum consideră de cuviință, chiar dacă Curtea de Conturi i-a atras atenția că în 2017 o parte dintre lucrările efectuate din bugetul primăriei au fost de fapt bani aruncați în vânt!
În raportul public al Curții de Conturi se descrie faptul că în 2017 „s-au făcut achiziții directe pentru lucrări de construire și reabilitare a unităților de învățământ, desi valoarea estimată fără TVA a fiecărui obiectiv de investiție în parte depășea pragul valoric prevăzut de legea achizițiilor publice la acea dată”. Ce face Pintilie? Atât în 2018, cât și anul acesta, încredințează iarăși direct contracte din banul public!
Anul trecut, zeci de mii de euro s-au dus către societatea unui om de afaceri agreat de PSD. Nu doar agreat, ci și angajat la Ministerul Dezvoltării, pe când acesta era condus de Paul Stănescu. Firma Hercinic, condusă deMădălin Iscru, a luat contracte pe bandă rulantă de la Primăria Vidra, în principal pentru studii de fezabilitate.
Mai mult decât atât, se spune că Iscru a mai avut ceva combinații prin Vidra cu o altă firmă „de succes”. Societatea Siluan Proiect a fost fondată de Iscru în 2016, dar în prezent este condusă de alți acționari. Ei bine, SiluanProiect ar fi cea care s-a ocupat de lucrările din 2017 din Vidra, despre care Curtea de Conturi spune că de fapt nu s-au executat. De plătit s-au plătit, cu vârf și îndesat, chiar fără nicio garanție.
Astfel, potrivit raportului Curții de Conturi, la Vidra „s-au constatat lucrări facturate și acceptate la plată, deși nu au fost identificate în teren ca fiind executate. Prejudiciul total este de 338 mii lei”, se arată în document.
Curtea de Conturi chiar i-a și făcut câteva recomandări primarului Pintilie: să îi găsească pe cei vinovați de acest prejudiciu și să se preocupe de recuperarea sumelor de bani. Totodată, Curtea de Conturi a atras atenția că ar trebui identificate situațiile în care s-au plătit mai mulți bani decât valora cu adevărat lucrarea, precum și „stabilirea întinderii şi recuperarea prejudiciului rezultat în urma realizării inventarierii faptice a tuturor obiectivelor de investiții în curs de execuție”.
Într-adevăr, Silviu Pintilie s-a pus pe treabă. Dar nu să verifice ce nu s-a făcut, ci să mai scoată niște bani din buget! Chiar în mai anul acesta, Linea Atelier SRL-D, o firmă din Constanța, abia înființată în 2017 a primit 27.321,26 de euro pentru studiul de fezabilitate necesar pentru reabilitare infrastructură școlară. Aceeași firmă a primit 3.153,91 euro pentru un alt studiu de fezabilitate - "IMPREJMUIRE SCOALA I-IV, VIDRA, COM VIDRA, JUD VN", plus alți 3.153,91 euro pentru un al treilea studiu de fezabilitate: "AMENAJARE SPATII INTERIOARE POLICLINICA VIDRA".
Material publicat de S C Nord Est Media SRL Focșani, comandat de PNL, executat de Media Vemo SRL. Cod mandatarfinanciar: 4119007.