Electoral

SUSŢIN SĂNĂTATEA!

Ziarul de Vrancea
22 nov 2012 2642 vizualizări
Ştim cu toţii că sistemul public de sănătate din Romania suferă: fondurile sunt insuficiente, spitalele nu au aparatura medicala necesară, nu au medicamente şi materiale sanitare.

Nu cred că noi politicienii mai avem timp să aruncăm vina de la unii la alţii. Indiferent de formaţiunile politice care au fost la guvernare, sistemul public de sănătate a fost prea puţin restructurat în ultimii 20 de ani, astfel încat, acum nu poate asigura, pentru niciunul dintre noi, servicii medicale accesibile şi de calitate.
    Sistemul public de sănătate are nevoie de reforme graduale, dar profunde. Nu înseamnă că reîncepem o nouă reformă. Cetăţenii nu mai au timp pentru noi promisiuni; au nevoie de măsuri concrete. Prin urmare, cred, din toata inima, că reformele actuale aflate în procesul de implementare trebuie să continue şi cred că noi, politicienii trebuie să ajutăm statul roman să asigure asistenţa medicală necesară în mod egal fiecărui cetăţean.
    Trebuie în primul rand să restabilim prestigiul meseriei de doctor. Da, e adevărat, veniturile salariale ale personalului sanitar din sistemul public trebuie să crească, dar numai în funcţie de pregătirea profesională, competenţe, calitatea şi eficienţa muncii prestate. Şi nu cred că există vreun cadru medical, care în adancul inimii, nu ar dori să fie plătit în funcţie de competenţa profesională. Astfel cum vă explicaţi, spre exemplu, că numai în 2011 din 761 de cadre medicale europene ce au primit dreptul de a profesa în sistemul belgian de sănătate o treime sunt romani? Haideţi să acordam celor care merită din punct de vedere profesional, celor mai competente cadre medicale, recunoaşterea financiară de care au nevoie. Haideţi să le oferim posibilitatea de a alege între a rămane aici şi a pleca în altă ţară.
    Sănătatea trebuie să devină accesibilă şi la îndemană. Prin urmare, nu trebuie să uităm nici mediul rural. Cred că este necesară o îmbunătăţire a asistenţei sanitare în mediul rural printr-o mai bună colaborare între medicul specialist şi cel rural. Haideţi să îi stimulăm pe medicii de familie dar şi pe specialişti să practice în mediul rural, să furnizeze mai multe servicii medicale, astfel încat pacienţii din aceste zone să nu solicite direct servicii de  spitalizare  sau să se prezinte la unităţile de primiri urgenţe.
Dacă vrem să controlăm cheltuielile de sănătate pe termen mediu şi lung, cred din toată inima că trebuie să investim mai mult acum în campanii naţionale susţinute de promovare a medicinii de familie, de prevenire şi informare asupra diferitelor riscuri la adresa sănătăţii. Îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, creşterea speranţei de viaţă se pot realiza nu numai prin îmbunătăţirea calităţii şi siguranţei actului medical dar şi printr-o educaţie medicala corespunzătoare.
Cred că sistemul medical romanesc are nevoie nu numai de bani dar şi de depolitizare, debirocratizare şi ameliorare a mecanismelor de control al costurilor. În plus numai printr-o adevarată transparenţă în sistemul de sănătate putem identifica problemele şi caută noi soluţii.

 

De aceea Susţin SĂNĂTATEA!

 

CONSTANTINA NEGOIŢĂ-Deputatul tău în Colegiul 2


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.