Duminică - ziua în care facem fericiţi 1.033 de politicieni
Duminică se aleg reprezentanţii vrancenilor din fruntea unităţilor administrativ teritoriale din următorii patru ani, pană în 2016. Avem oficial în judeţ peste 320.000 de persoane cu drept de vot, dar în realitate numărul este mai mic deoarece datele de la recensămantul de anul trecut arată o scădere drastică a populaţiei judeţului. La aceste alegeri sunt şi cateva noutăţi, printre care faptul că un buletin cu mai multe ştampile poate fi valabil sau că pacienţii unui spital nu pot vota dacă nu sunt arondaţi secţiei de votare din zona respectivă. Cu toate acestea, mai sunt suficiente metode prin care balanţa alegerilor poate fi înclinată în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi. Ziarul de Vrancea vă prezintă astăzi totul despre modul în care se va desfăşura scrutinul pentru alegerea aleşilor locali care ne vor conduce pană în 2016.
Vracenii vor alege maine 1.033 de reprezentanţi în fruntea primăriilor, consiliilor locale, dar şi în Consiliul Judeţean, după o lună de campanie electorală care s-a încheiat astăzi dimineaţă, la ora 7.00. Scrutinul va confirma dacă prăbuşirea PDL, camuflat în APV, este atat de mare pe cat se pare că este la ora actuală, iar USL va acapara judeţul, dar şi ce felie oferă electoratul unui „partid de televizor”, respectiv PP-DD. Procesul electoral se va deschide maine, la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00 Alegătorii vor pune ştampila pe patru buletine de vot: pentru preşedintele Consiliului Judeţean, pentru consilierii judeţeni, pentru primar şi pentru consilieri locali. Candidaţii se luptă pentru un loc de şef al CJ, 32 de funcţii de consilieri judeţeni, 73 de funcţii de primari şi 927 de locuri de consilieri locali. Pe listele electorale sunt înscrise 320.043 de persoane cu drept de vot, din care 268.906 cu cărţi de identitate, iar restul cu buletine vechi. De asemenea, sunt şi 394 de persoane fără drept de vot. În realitate, numărul celor care pot vota este mai mic, deoarece populaţia judeţului a scăzut la 323.080 locuitori, potrivit datelor provizorii ale recensămantului efectuat în toamna anului trecut. Cum datele nu sunt definitive au fost luate în calcul informaţiile vechi. Regia Autonomă Monitorul Oficial a tipărit cate 352.248 de buletine de vot pentru fiecare rand de candidaţi, adică în total 1.408.992 de buletine de vot, care încă se mai distribuiau ieri către secţiile de votare, împreună cu alte materiale necesare. În întreg judeţul sunt nu mai puţin de 354 de secţii de votare.
Urna mobilă se poate solicita fără adeverinţă medicală
La fiecare scrutin local au fost cateva puncte sensibile ale procesului electoral, referitor la listele suplimentare, urma mobilă, persoanele internate şamd. Pentru că Legea 67/2004 nu este suficient de clară, cu toate că a fost modificată de multe ori, Biroul Electoral Central a venit cu precizări legate de modul în care se va vota. La alegeri vor fi trei tipuri de liste, permanente, suplimentare şi complementare. Cele din urmă sunt pentru cetăţenii străini care pot vota în Vrancea, fiind solicitate în 42 de circumscripţii pentru cele cateva zeci de persoane aflate în această situaţie. Persoanele care au reşedinţa în altă localitate decat cea de domiciliu pot vota dacă locuiesc de mai mult de trei luni în localitatea respectivă. „Pentru urna mobilă este nevoie de o cerere scrisă din partea persoanei nedeplasabile, fără o adeverinţă medicală sau un alt act medical”, a precizat Mirela Diţă, locţiitorul BEJ. La nivelul fiecărei secţii de votare se face o listă cu persoanele care au solicitat urna mobilă, după care doi membri vor pleca însoţiţi de un jandarm la alegătorii respectivi.
Pacienţii sau deţinuţii nu mai pot vota departe de casă
Biroul Electoral Central a clarificat şi situaţia persoanelor aflate în ziua votului în spitale sau care sunt încarcerate sau arestate. Acestea nu vor putea vota decat în situaţia în care spitalul, penitenciarul sau sediul poliţiei unde sunt reţinute se află pe raza secţiei unde sunt ei arondaţi şi au dreptul de a vota. Nici un deţinut de la Penitenciarul Focşani nu se află în această situaţie, deoarece ar fi trebuit să aibă domiciliul în cartierul Mandreşti. De asemenea, nici cei din arestul IPJ Vrancea nu vor putea vota duminică. Preşedinţii, membrii birourilor secţiilor de votare vor vota la locul unde lucrează în ziua alegerilor, cu condiţia ca să aibă domiciliul în localitatea respectivă, chiar dacă nu sunt arondaţi secţiei unde au fost repartizaţi. Pentru prima dată, la aceste alegeri locale sunt valabile şi buletinele de vot ştampilate de mai multe ori. Condiţia este ca una dintre ştampile să fie în interiorul patrulaterului în care se află candidatul preferat, iar în rest pot fi oricate ştampile. Acelaşi lucru se întamplă şi dacă ştampila este pusă unde trebuie, dar alegătorul mai adaugă şi o înjurătură sau altă vorbă „de duh” la adresa cuiva.
De la morţi la suveică sau cum se face o fraudă
Metodele de a influenţa rezultatul alegerilor sunt cele deja cunoscute de la scrutinurile din anii precedenţi. Prima este cea pentru care deja au apărut acuzaţii în campania electorală, adică mita, cu bani s-au diverse produse. În ziua votului sunt mai multe posibilităţi de a înclina balanţa. Una este de a vota în locul persoanelor despre care se ştie că sunt plecate din localitate, în special în străinătate sau a celor decedaţi. De asemenea, se poate utiliza „metoda suveică”, atunci cand un alegător pune în buzunar buletinele neştampilate, iar în urna de vot bagă fie o foaie goală, fie un buletin copiat la xerox. Buletinul scos din secţie este ştampilat în căsuţa care trebuie, după care este introdus de un alt alegător, care scoate la randul său un buletin gol şi tot aşa. Pană acum se utiliza pe scară largă şi punerea unei ştampile în plus pe buletin, pentru a fi anulat, însă acum e mai greu de utilizat de cand BEC a decis că o ştampilă în plus nu mai anulează un buletin de vot, decat în cazul în care este pusă în chenarul unui alt candidat.
Cum se controlează o secţie de votare
O cale mai subtilă, dar larg utilizată, de a influenţa cursul procesului electoral este controlul biroului unei secţii de votare. Primarii în funcţie au cele mai mari posibilităţi financiare şi profită de faptul că partidele politice mici nu au membri în teritoriu. Aleşii îşi pun oamenii de încredere din partea formaţiunilor respective şi ajung ca în realitate să nu aibă un reprezentant în secţie, ci trei, patru sau chiar toţi. Astfel, la votatul în locul unei persoane plecate în străinătate sau la anularea sau „fabricarea” unor voturi la numărare sau în alte împrejurări nu există „ochi” care să vadă neregulile. Iar pentru ca totul să decurgă fără probleme, principalii actori ai scenei politice pun sute de observatori prin tot judeţul din partea unor ONG-uri care nu au ataţia reprezentanţi la nivel naţional. Potrivit preşedintelui BEJ, Florin Ţîrlea, unele asociaţii au sute de observatori, altele doar unul. Asociaţia Tinerilor Romani pentru Naţiunile Unite are 241 de observatori, Fundaţia Centrul Roman pentru Educaţie şi Democraţie – 157, Asociaţia pentru o Europă Unită - 21, Liga pentru sprijirea organismelor Statului şi Apărarea Intereselor Membrilor Societăţii – 5, Oficiul pentru Comunicare Internaţională şi Apărarea Drepturilor Omului – 1. Este de aşteptat ca mulţi dintre aceşti observatori să fie oamenii unui partid sau altuia. De exemplu, în 2008, la Dumitreşti vegheau la „corectitudinea” alegerilor angajaţii Consiliului Judeţean Vrancea, sub paravanul unei fundaţii care proteja „drepturile omului”. (Mihai BOICU)
Telefon gratuit pentru sesizarea fraudelor
Asociaţia Pro Democraţia (APD), ca parte a Coaliţiei 2012 pentru Alegeri Corecte, pune la dispoziţia populaţiei, pe 10 iunie 2012, numărul de telefon cu acces gratuit 0800 070 100 pentru sesizarea oricărui tip de neregulă sau fraudă, precum şi pentru obţinerea de informaţii privind ziua votului. Linia telefonică gratuită va fi disponibilă între orele 06:00 şi 21:00, numărul putand fi accesat din reţelele Romtelecom, Orange şi Vodafone. Mai este pusă la dispoziţia cetăţenilor şi platforma online www.alegericorecte.ro pentru a sesiza nereguli şi fraude din timpul zilei alegerilor. Sesizările vor fi direcţionate catre instituţiile relevante şi vor fi urmărite de catre APD. Platforma www.alegericorecte.ro a fost elaborată în cadrul proiectului „Cetăţeni pentru Alegeri Corecte”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Petrom şi Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. (E. P.)