Electoral

Verzii doresc democraţie în Consiliul Local Focşani, celelalte Consilii Locale din judeţ şi Consiliul Judeţean Vrancea

Ziarul de Vrancea
27 mai 2012 4344 vizualizări
Dan Butnaru, preşedintele Partidului Verde Vrancea, constată că pe 10 iunie 2012 vom avea cele mai nedemocratice alegeri de după 1989.

Dan Butnaru, preşedintele Partidului Verde Vrancea, constată că pe 10 iunie 2012 vom avea cele mai nedemocratice alegeri de după 1989. Cu fiecare ciclu electoral clasa conducătoare a partidelor a încercat să-şi consolideze poziţia prin diverse prevederi legislative cu darul de a le permanentiza privilegiile. Una dintre prevederile cele mai toxice pentru firava democraţie românească este posibilitatea pierderii locului de consilier local prin retragerea sprijinului politic.

Asemănătoare mecanismelor de control folosite de regimurile dictatoriale, această prevedere transformă consilierii locali în simpli ridicători de mâini, marionete sub controlul şefilor de partide. În Consiliul Local Focşani conform spiritului legii ar trebui să avem 21 de oameni liberi, independenţi, care să decidă conform dorinţelor celor pe care-i reprezintă şi ale convingerilor lor proprii. Practic nu avem 21 de creiere în slujba comunităţii ci avem doar 3, respectiv şefii celor 3 partide reprezentate în Consiliul Local şi asta în condiţiile în care noi plătim totuşi 21. În acest context este clar că cel mai simplu mod de a aduce un plus de democraţie în Consiliile Locale este de a aduce mai multe partide. Orice partid în plus în Consiliul Local înseamnă un plus de democraţie, înseamnă mai mult dialog, găsirea unor soluţii mai bune, deci mai multă democraţie. Ulterior Partidul Verde va susţine eliminarea  posibilităţii pierderii locului de consilier prin retragerea sprijinului politic.

La aceste alegeri, partidele care susţin şi impun prevederi împotriva democraţiei ar trebui în opinia noastră sancţionate de cetăţeni. De-a lungul timpului, partidele dominante pe scena politică, fie ele PDL, PSD sau PNL, s-au întrecut în prevederi din ce în ce mai nedemocratice.
Putem astfel enumera: alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean dintr-un singur tur, care practic îi oferă actualului preşedinte al CJ Vrancea o slujbă pe viaţă, alegerea primarilor dintr-un singur tur, prevedere introdusă de PDL, pierderea mandatului de primar în cazul schimbării apartenenţei politice, schimbările continue în statutul funcţionarului public. Din păcate atacurile împotriva democraţiei nu se vor opri aici, actualul USL prin vocea domnului Ponta, sub umbrela intenţiei aparent nobilă a combaterii "traseismului" doreşte să introducă şi pentru parlamentari o prevedere asemănătoare prin care viitorii parlamentari vor fi transformaţi în acelaşi gen de marionete ca şi actualii consilieri locali şi nu vor mai fi reprezentanţii celor care îi aleg ci doar reprezentanţii domnului Ponta, ai domnului Antonescu, ai domnului Băsescu ş.a.m.d. Cetăţenii ar fi bine să ia în considerare pe 10 iunie şi aceste aspecte, dacă doresc să înlocuiasca dictatura PDL-ului cu cea a USL-ului sau dacă doresc să acorde o şansă şi partidelor democratice.

         

        Foto :Dan Butnaru, preşedintele Partidului Verde Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.