Electoral

Avantaje si dezavantaje ale sistemului electoral uninominal

Ziarul de Vrancea
20 nov 2008 1947 vizualizări
In premiera, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie vom pune stampila pe persoane, nu pe liste de partid u in final insa, tot partidele sint cele care se folosesc de voturile irosite pe candidatii necistigatori

Nu exista sisteme electorale perfecte. Oricare dintre ele are avantaje si dezavantaje. Care ar fi avantajele noului sistem ce se va aplica la noi pentru prima data pe 30 noiembrie 2008?

"¢ modalitatea de vot este mai simpla - deci mai rapid de aplicat si mai usor de administrat. Nu uitati ca veti vota persoane si nu liste de partid.

"¢ candidatii au interesul de a se adresa direct cetatenilor carora le cer votul. Prin urmare ei sint mai vizibili in campania electorala, pentru a se face cunoscuti si pentru a transmite alegatorilor mai bine mesajele.

In cazul in care sint alesi, au interesul de a mentine o legatura directa cu electoratul, intrucit obtinerea unui mandat viitor depinde in primul rind de alegatori. De asemenea cetatenii vor sti acum cui sa se adreseze in cazul unor probleme, pentru ca vor fi reprezentati de un singur deputat si de un singur senator, cel din colegiul caruia ii apartin.

"¢ este atractiv pentru alegatorii care nu considera importanta politica de partid si politicile partidelor. Acesti alegatori vad in alegeri doar un mijloc de a-si desemna emisarul care sa le medieze relatia cu statul si pot alege candidatul pe care il prefera fara a acorda sprijin si unei liste de candidati care nu il intereseaza;

"¢ ofera alegatorilor posibilitatea de a-l sanctiona direct pe reprezentantul care i-a dezamagit, nemaivotindu-l pentru un nou mandat

Fara indoiala insa ca exista si dezavantaje.

"¢ incurajeaza tehnicile de "votare tactica". De exemplu, alegatorii simt presiunea sa il voteze pe acel candidat care li se pare ca are sanse de victorie mai mari, chiar daca in realitate preferatul lor este un alt candidat (cu sanse mai mici) - pentru ca altfel votul lor ar fi irosit. Votul acordat unui candidat necistigator este recuperat insa, prin faptul ca de el beneficiaza un alt candidat din acelasi partid, care primeste mandatul in faza de compensare realizata la nivel de judet . Astfel ca partidul nu va pierde voturile acordate.

"¢ in cazul unei distributii echilibrate a votului, nu se va sti care candidat va fi selectat si va pleca in Parlament. Sansele unui candidat depind atit de voturile obtinute in colegiul uninominal cit si indirect de rezultatele colegilor sai de partid.

"¢ s-a spus ca noul sistem ar fi facut campania electorala mai putin atractiva, prin faptul ca ea se desfasoara la niveluri mai mici, in colegii. De fapt, lipsa alegerilor prezidentiale, care pina acum erau cele ce atrageau tot interesul, a facut ca aceasta campanie sa nu mai fie la fel de alerta.

Si fara indoiala ca s-ar putea adauga si alte avantaje si dezavantaje. Ramine sa tragem linie si sa le constatam dupa formarea noului Parlament. Oricum, trebuie sa intelegem ca un alt sistem electoral nu va schimba peste noapte clasa politica. Oricit de mult ne-am dori acest lucru. Dar ar putea da fie o premisa pentru schimbare.


Gabriela Obodariu, presedinte APD Club Focsani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.